Kuva: Nelonen / Risto Laine

"Täydellistä joulumusiikkia" - Arvioimme suomalaispoppareiden modernit joululaulut

03.12.2019 16:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n musiikkitoimittaja Iiro Myllymäki antaa arvionsa muun muassa Haloo Helsingin ja Saara Aallon joulukappaleista.

Perinteisten joululaulujen rinnalle joulujen soittolistoille on viime vuosina noussut myös täysin uusia kappaleita. Myös Suomessa popparit ovat intoutuneet esittämään ihka uusia joulubiisejä sen lisäksi, että he vain tulkitsisivat vanhoja kappaleita uusiksi.

Tänä joulunalusaikana uusia suomalaisia joululauluja on tullut erityisen paljon. Tästä on kiittäminen Vain elämää -ohjelman joulujaksoja, joissa artistit esittivät sekä klassikoita että ennen kuulemattomia joululauluja.

Voice.fi:n musiikkitoimittaja Iiro Myllymäki arvioi suomalaisia pop-joululauluja muutaman viime vuoden säteellä. Onnistuvatko kappaleet nostattamaan joulutunnelmaa vai tekeekö mieli palata luukuttamaan vanhaa kunnon Last Christmasia?

Saara Aalto - Koska et oo täällä enää (4/5)

Saara Aallon melankolinen joululaulu löytyy naisen tämänvuotiselta Fairytale: Joulun taikaa -albumilta, ja Aalto on kirjoittanut kappaleen yhdessä naisystävänsä Meri Sopasen kanssa. Kansainvälisille markkinoille kappaleesta on julkaistu myös englanninkielinen versio. Siihen nähden, että kappaleen on kirjoittanut aurinkoisesta elämänasenteestaan tunnettu pariskunta, laulu on yllättävän kaihoisa ja suorastaan surullinen. Saara Aalto on kertonut, että kappaleen sanoja inspiroi se, että Sopanen on menettänyt nuorena monta ystäväänsä. Kappaleessa mietitään, millaista joulunvietto on ilman jotakuta läheistä, jonka kanssa joulut on tottunut viettämään.  

Laulu onnistuu vangitsemaan sen kaihoisan tunnelman, mikä sanoissa on. Suomen kieli taipuu hyvin Saara Aallon suuhun, josta on totuttu kuulemaan melkein ainoastaan englanninkielistä laulantaa. Kappale on täydellistä kuultavaa joulun rauhallisempiin hetkiin ja asettuu hienosti surumielisten suomalaisten joululaulujen perinteeseen. Melodia on hienompi kuin mikään naisen aiemmalla Wild Wild Wonderland -levyllä.

Haloo Helsinki ja Cantores Minores - Joulun kanssas jaan (5/5)

Haloo Helsinki -yhtyeen vuonna 2017 julkaistu joululaulu ammentaa samasta melankoliasta kuin Saara Aallon, mutta mukana on enemmän perinteisistä joululauluista muistuttavia elementtejä: kulkusten helinää, kuorolaulua ja kellojen kilkatusta. Myös Joulun kanssas jaan -kappaleen sanat kertovat ikävästä ja menehtyneiden ihmisten muistamisesta. Lyriikat ovat todella tunnistettavaa Elli Haloota. Sanoista löytyy joulun kulutuskeskeisyyden kritiikkiä, humaaneja arvoja ja halua ymmärtää syvemmin elämän tarkoitusta.

Kappale on ilahduttavan lähellä Haloo Helsingin muuta tuotantoa, vaikka joulumausteet ovatkin vahvat. Näin syntyy olo, että kappale on tehty bändin ehdoilla eikä pelkässä halvassa rahastusmielessä. Ellin vereslihainen tulkinta nostaa muutenkin eeppisiin mittasuhteisiin kasvavan kappaleen vielä seuraavalle tasolle. Täydellistä joulumusiikkia.

Jenni Vartiainen - Tule meille jouluksi (2/5)

Myös Jenni Vartiaisen joululaulussa joulu on aikaa huomioida vähempiosaisia. Siinä missä Haloo Helsingin kappaleen yhteiskuntakritiikki verhoiltiin uskottavaan pakettiin, Jenni Vartiaisen kädenojennus syrjäytyneille tuntuu ainoastaan päälleliimatulta. Nainen tarjoaa joulunviettoseuraa suvun joulupöydästä pois potkitulle, elämän murjomalle yksilölle. Muuten melko maalailevassa lyriikassa muovikuusen koristelun maininta särähtää korvaan ikävästi. Jenni Vartiaisen savuinen ääni kuitenkin sopii lievästi jazzahtavan joululaulun laulamiseen täydellisesti, joten toivoa sopii, että joskus nainen onnistuu kirjoittamaan aidosti koskettavan joulukappaleen.

Kappale löytyi vuoden 2013 Terra-albumilta. Onneksi tänä striimauksen aikana tällaisia kuriositeettibiisejä ei tarvitse enää asettaa sekoittamaan albumikokonaisuutta, vaan joulukappaleet voi vain julkaista erillisenä sinkkuna - tai rehellisen joululevyn osana.

Elastinen - Tip Tap (3/5)

Vain elämää -juhlakauden joulujaksoissa on kuultu täysin uusia kappaleita, rankalla kädellä muokattuja versioita tutuista joululauluista ja myös perinteisempiä tulkintoja joulukappaleista. Elastisen Tip Tap ottaa lähtökohdakseen Tonttujen jouluyö -kappaleen, mutta vääntää siitä ehdan bileräppibiisin. Lopputuloksena on Elastisen omien sanojen mukaan ”teemalaulu firman pikkujouluille”, ja siinä Elastinen ei todellakaan valehtele. Kappale muodostuu todennäköisesti pikkujoulujuhlien kestosuosikiksi.

Biisi herätti huomiota jo ennen sen esittämistä tv:ssä, kun Twitterissä lähti kiertämään lyhyt pätkä esityksestä. Videolla Elastinen tykitti tiptappia samalla kun muut artistit ilakoiden tekivät tuttua tip tap -liikettä sormillaan. Monelle video todennäköisesti edusti suomalaisen tv-viihteen rappiota, nolouden huippua ja ”nyt olen nähnyt kaiken” -päivittelyä. Kappaleen tekijät ovat varmasti tiedostaneet, ettei tällä uskottavuuspisteitä saada, mutta päästään sen sijaan nauramaan matkalla Spotify-soittolistoille. Itse kappale on hyvin tarkoituksensa täyttävä bilebiisi, jossa nautitaan ilolientä mutta pyritään myös vastuullisuuteen. ”Tänään ei dorkailla”, Elastinen julistaa kaiken haippaamisen keskellä - todennäköisesti kuuroille korville. Joulumieli ei kappaleesta välttämättä kohoa, mutta pikkujoulutunnelma sitäkin enemmän.

Erin - Jouluna saa (2,5/5)

Myös Erin käytti Vain elämää -joulujaksot hyväkseen ja teki oman, uuden joululaulunsa. Nainen on sosiaalisessa mediassa hehkuttanut innostuneensa ihka oman joululaulun tekemisestä ja halunneensa nimenomaan tehdä iloisen joululaulun. Kappale onkin ehtaa jenkkimeininkiä rennonletkeällä poljennolla.

Jouluna saa -kappaleesta jää olo, että sen tekeminen on ollut merkityksellisempää artistille kuin sen kuunteleminen on yleisölle. Tismalleen samalla sapluunalla tehtyjä joululauluja on vino pino, ja niitä on levytetty myös suomeksi. Biisi on yhden joulun harmiton kulutushyödyke, jota tuskin enää vuoden päästä muistetaan.

Faneilleen Erin on piilottanut sanoituksiin viittauksia On elämä laina -hittiinsä, joka on saanut uudelleen huomiota niin ikään Vain elämää -ohjelmassa Vesalan tulkitsemana. Kuten On elämä laina -kappaleessa, myös tässä laulussa piirretään seiniin. Lisäksi kun joulukappaleen kertojahahmo miettii ”pulkkamäen rakentamista makkariin”, se on suora viittaus ”liukumäen rappusista teen” -lyriikkaan. Erin kertoi viimeisimmällä Vain elämää -kaudella, että tuo sanoituksenpätkä viittaa hänen omaan elämäänsä, kun hän todella rakensi kotitalonsa piharappusten päälle lumiliukumäen. Eriniltä luontevasti tuleva pilke silmäkulmassa -asenne kuuluu vahvana Jouluna saa -kappaleella (jo sen nimessäkin), mutta se ei vielä riitä pelastamaan biisiä totaaliselta unohdettavuudelta.

Lue myös: Kolme tapaa säästää joululahjoissa tinkimättä laadusta

Lue myös: Onko tässä vuoden pelottavin joulukuusi? Äidin uskomattomasta luomuksesta viraalihitti

Kilpailut

Uusimmat