Kuva: AOP

Mariah Careyn jouluhitti 25 vuotta - kokosimme yhteen 10 yllättävää faktaa

09.12.2019 19:45 - Iiro Myllymäki

All I Want for Christmas Is You on noussut jouluklassikon asemaan. Biisi on Mariah Careyn striimatuin.

Mitä olisikaan joulu ilman Mariah Careyn klassikkoa All I Want for Christmas Is You? Vuosi 2019 on erityinen kappaleen kannalta, sillä biisin julkaisusta on nyt kulunut 25 vuotta. Tämän kunniaksi biisin sisältävästä Mariah Careyn joulualbumista Merry Christmas on julkaistu erityispainos, jolla kuullaan tästäkin klassikkokappaleesta remixejä ja liveversio.

Kokosimme yhteen mielenkiintoisia faktoja rakastetusta kappaleesta.

1. Striimihitti

Kappaleen striimauslukemat ovat mielettömät. Spotifyssa sitä on kuunneltu 560 miljoonaa kertaa, ja tällä lukemalla kappale on selvästi Mariah Careyn soitetuin palvelussa. Kakkosena striimimäärissä on We Belong Together -hitti, jolla on 208 miljoonaa kuuntelukertaa.

2. Piti hetken hallussaan ennätystä

Biisi on niin soitettu Spotifyssa, että se rikkoi ennätyksen palvelussa. Joulukuussa 2018 siitä tuli eniten striimejä yhdessä päivässä kerännyt kappale. Tuo ennätys heltisi 15 miljoonalla striimillä jouluaattona. Ennätys ei tosin ollut pitkään voimassa, sillä jo tammikuussa Ariana Grande päihitti Careyn 7 Rings -kappaleella.

3. Monta musiikkivideota

All I Want for Christmas Is You -kappaleelle on kuvattu monta eri musiikkivideota. YouTubesta löytyy Careyn itsensä ohjaama video, jolla Mariah Carey viettää joulua vuonna 1993 ja kuvaa joulunviettoaan kotivideotyyliin. Tämän videon pääset katsomaan alta tai tästä linkistä.

Cosmopolitan kirjoittaa, että kappaleelle on kuvattu myös video, jossa nähdään Carey esiintymässä tanssijoiden kanssa. Juhlavuoden kunniaksi kappaleelle on myös leikattu uusi musiikkivideo ennen näkemättömästä materiaalista, joka jäi yli alkuperäisen videon kuvauksista. Tämän videon pääset katsomaan alta tai tästä linkistä.

4. Hurjat tekijänoikeuskorvaukset

Mariah Carey ja kappaleen toinen kirjoittaja Walter Afanasieff ovat tienanneet kappaleesta sievoiset summat tekijänoikeusmaksuina. Kappale on kerännyt tekijänoikeuskorvauksina yli 45 miljoonaa euroa.

5. Inspiraationa 1960-luku

Kappale sai inspiraationsa legendaarisen Phil Spectorin joulualbumista vuodelta 1963. Afanasieff ja Carey halusivat tehdä 1960-lukua henkivän rock’n’roll-tyylisen kappaleen, ja lopputuloksena syntyi All I Want for Christmas Is You.

6. Melodiasta erimielisyyttä

Kappaleen kirjoittaminen ei sujunut täysin ristiriidoitta. Kun Carey keksi melodian kohtaan ”I don’t want a lot for Christmas”, Afanasieff oli epäileväinen.

- Ensireaktioni oli, että se kuulosti siltä kuin joku laulaisi sävelasteikkoja. Kysyi, oletko varma, että tämä on sitä, mitä haluat? Afanasieff muistelee.

7. Levytettiin kesällä

Joululevyjä harvoin levytetään ja valmistellaan jouluisin. Myös All I Want for Christmas Is You on kirjoitettu kesällä. Jotta Carey pääsi paremmin joulutunnelmaan lauluosuuksia äänittäessään, hän hankki studioon jouluvaloja ja joulukuusia.

8. Näennäisen yksinkertainen

Vaikka kappale kuulostaakin yksinkertaiselta rallatukselta, siinä on yllättävän paljon meneillään musiikillisesti. Slate-julkaisussa on analysoitu, että kappale pitää sisällään yhteensä 13 eri sointua. Soinnut kirjoittanut Walter Afanasieff onkin kertonut, että hän pyrki upottamaan kappaleeseen hieman harvemmin kuultuja sointuja, jotta lopputuloksesta tulisi uniikimman kuuloinen.

9. Tehtiin täysin tietokoneella

Vaikka laulun inspiraatio oli 1960-luvussa, itse toteutustapa oli hyvinkin moderni. Kappaleen instrumentaalitausta on täysin luotu tietokoneella. Vuonna 1994 tämä ei ollut vielä niin yleistä kuin nykyään.

10. Valtava suosio

Kappale on 11:nneksi myydyin single maailmassa.

Lue myös: Laulajakaunotar Mariah Carey vaatii oikeusteitse jättisummaa - syynä "intiimit videot"

Lue myös: Mariah Careyn pikkuinen keikka-asu korosti rintoja - helmallakaan ei juuri pituutta ollut

Lähteet: Cosmopolitan, Forbes, People

Kilpailut

Uusimmat