Kuva: AOP

UMK-finaalin ainoa mies on suomalaisille tuttu ääni mutta vieras kasvo - "Olen todella innoissani"

28.01.2020 12:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Aksel Kankaanranta on laulanut Pyhimyksen jättihitin kertosäkeen.

Uuden musiikin kilpailun (UMK) kuuden finalistin joukossa on vain yksi miesartisti kilpailemassa euroviisuedustuksesta. Hän on Aksel Kankaanranta, jonka kilpailukappale Looking Back on kolmas julkaistu biisi kilpailusta. Kankaanranta on aiemmin nähty The Voice of Finland -ohjelmassa, missä hän sijoittui toiseksi keväällä 2017.

Läpimurron radioaalloille ja suomalaisten sydämiin Kankaanranta teki vuonna 2018 räppäri Pyhimyksen kautta. Kankaanranta laulaa kuulaalla äänellään Jättiläinen-kappaleen kertosäkeen. Jättiläinen nousi valtavaksi hitiksi, ja se voitti vuoden biisin Emma-palkinnon. Jättiläinen oli koko vuoden 2018 striimatuin kappale Suomessa.

Muuten Aksel Kankaanranta on viettänyt hiljaiseloa julkisuudesta. UMK:n kilpailijoidenjulkistustilaisuudessa mies on silminnähden häkeltynyt suuresta mediapyörityksestä. Kankaanranta poikkeaa ujolla olemuksellaan muista kilpailijoista, ja Ylen tiedotusmateriaalissa mies kertoo haluavansa näyttää, että ujous ei ole este valtaville ihmismassoille esiintymiselle.

- Olen todella innoissani. Minulle on ollut lapsenomainen haave aina päästä Euroviisuihin tai johonkin siihen liittyvään hommaan mukaan, Kankaanranta kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Looking Back -kappale on miehen mukaan yhdistelmä maailmantuskaa ja rakkauslaulua.

- Se kertoo siitä, miten vaikeaa on elää hetkessä ja siitä, miten luomme itsellemme tavoitteita, jotka saavutettuamme niihin pettyykin tietyllä tavalla eivätkä ne tunnu niin ihmeellisiltä, Kankaanranta avaa.

Kansainvälinen tekijätiimi

Mies ei ole itse ollut kirjoittamassa kappaletta. Biisi on suomalaisen huippubiisintekijän Joonas Angerian tuotos, jonka hän on kirjoittanut Los Angelesissa yhdessä yhdysvaltalaisen Whitney Phillipsin (tehnyt kappaleita muun muassa Christina Aguileralle ja Zara Larssonille) ja yhdysvaltalaisen Before You Exit -bändin kanssa. Kolmesta veljeksestä muodostuva yhtye ei päätynyt kuitenkaan levyttämään kappaletta, ja demo löysi tiensä Aksel Kankaanrannalle.

- Tykästyin siihen heti, kun kuulin demon, Kankaanranta kertoo.

Joonas Angeria on tehnyt musiikkia muun muassa Vesalan, Alman, Isac Elliotin ja Kaija Koon kanssa.

Looking Back on Aksel Kankaanrannan ensimmäinen oma singlejulkaisu. The Voice of Finlandin jälkeen mies on kertomansa mukaan tehnyt muutamia demoja, mutta pääosin hän on keskittynyt median ja kuvallisen ilmaisun opintoihinsa Turussa. The Voice of Finlandissa Kankaanranta kilpaili Anna Puun tiimissä. Syksyllä 2018 Anna Puu puhui Voice.fi:n haastattelussa siitä, miten television kykykilpailuohjelmista tulee nykyään hyvin harvoin tähtiä suomalaiselle musiikkitaivaalle. Hän kuitenkin nosti esiin nimenomaan Aksel Kankaanrannan puhuessaan siitä, että kulissien takana saattaa kyteä asioita, joita tavallinen yleisö ei pääse näkemään ja jossain kohtaa kilpailija saattaa ponnahtaa esiin uudelleen. Tuolloin Anna Puu oli päässyt kuuntelemaan Kankaanrannan demoja.

- Aika usein kuitenkin tapahtuu niin, että joku tyyppi saattaa muutamien vuosien päästä ponnahtaa esille. Se vaatii vain kypsyttelyajan, koska harvoin kukaan on saman tien valmis, Anna Puu kertoi tuolloin.

Uuden musiikin kilpailun finaalissa selviää, mikä artisti lähtee edustamaan Suomea Eurovisionin laulukilpailuun Rotterdamiin toukokuussa. UMK-finaali käydään Tampereella 7. maaliskuuta.

Lue myös: Erika Vikmanin kohuttu UMK-biisi julki, jakoi mielipiteet rajusti - kuuntele

Lue myös: Kolumni: Jopa Yle myöntää, ettei kutsuartisti-UMK ollut mikään kilpailu - uusi slogan paljonpuhuva

Lue myös: Anna Puu paljastaa ikävän puolen nykyajan laulukilpailuista - omasta Idols-koelaulusta 10 vuotta

Kilpailut

Uusimmat