Kuva: Tina Korhonen

Ensikosketus: Nightwishin uusi albumi on säväyttävä ja mielikuvituksen herättävä teos

03.02.2020 11:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Human :II: Nature julkaistaan 10. huhtikuuta.

Nightwish julkaisee 10. huhtikuuta uuden albumin Human :II: Nature. Voice.fi:n ja Radio Cityn toimittajalla Lauri Kujanpäällä oli mahdollisuus päästä kuulemaan albumi ennakkoon Finnvox-studiolla järjestettävässä tapahtumassa, jonne suomalaiset mediat kerääntyivät kokoon yhdessä bändin kanssa.

Edellinen Nightwish-levy, Endless Forms Most Beautiful, oli massiivinen teos, jossa käytiin läpi maapallon historiaa ja evoluutiota. Varsinkin levyn päättävä, 24 minuuttia pitkä kappale The Greatest Show on Earth oli kenties suurinta, vaikuttavinta ja räjäyttävintä Nightwishia koskaan.

Tästä heräsikin kysymys: Voiko bändi edelleenkin yllättää kuulijansa? Vastaus on: Kyllä.

Human :II: Nature koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen levy on lähes kokonaan bändilevy, jossa jättimäisiä orkestereita on karsittu pois ja bändisoittimille on annettu enemmän tilaa. Toinen puolisko taas koostuu kokonaan elokuvamaisesta orkesterimusiikista.

Ensimmäinen puoli sisältää Nightwishille ominaisia kappaleita, kuitenkin ilman pauhaavaa orkesteria. Koskettimet, särökitarat, kuorot, akustiset soittimet sekä säkkipillit soivat kauniisti omilla vuoroillaan ja Holopaisen tunteita ja mielikuvia herättävä musiikki on kaukana perinteisestä "hittipitoisesta" metallista. Albumin aikana kylmät väreet kiitävät pitkin ihoa, silmäkulmat kastuvat sekä sydän pamppailee tunteiden sekamelskassa.

Yksi levyn hienoina antia on kolmen laulajan yhteissointi. Tietenkin pääosassa ovat Floor Jansenin uskomattomat vokaalit, mutta myös Marko Hietala ja Troy Donockley pääsevät esittelemään taitojaan varsin monipuolisesti. Parhaimmillaan kaikki kolme laulavat kauniisti yhdessä.

(kuva: Tina Korhonen)

Orkesterilevy on taas Tuomas Holopaisen oma elokuva-soundtrack ilman elokuvaa. Osio vaatii kuuntelijalta keskittymistä, mutta palkitsee monipuolisuudellaan, yksityiskohdillaan sekä yllätävillä vaihdoksillaan. Milloinkohan Hollywoodin isot herrat pyytävät Holopaisen säveltämään musiikkia jättituotantoihin? Kykyä nimittäin on ja löytyy.

Human :II: Nature -tupla-albumi on kuin mielikuvituksellinen kuumailmapallomatka, jonka kyytiin Nightwish poimii Hans Zimmerin, Danny Elfmanin, luolamiehen sekä Paradise Lostin, ja kyseinen joukko kiitää läpi erämaiden, Skotlannin ylänköjen, tiededokumenttien ja historiallisten kalliomaalausten.

Kaiken nykypäivän roskapopin ja kertakäyttömusiikin keskellä Nightwish on edelleenkin yhtye, joka saa kuuntelijansa ajattelemaan - ja mikä tärkeintä - tuntemaan.

Voice.fi ja Radio City ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Nightwishista ensimmäinen yhtye, joka sai luvan kuvata tunnetussa museossa - "Harvinainen kunnia!"

Lue myös: Marko Hietalan sooloalbumi nyt myös englanniksi - "Musikaalinen vuoristorata"

Kilpailut

Uusimmat