Kuva: Handout

Tuomas Holopainen ja Johanna Kurkela piirtävät joka vuosi unelmakartan - isoin saari valloittamatta

10.04.2020 09:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Nightwish julkaisi tänään uuden albumin.

Nightwish julkaisi tänään perjantaina uuden Human :II: Nature -albuminsa. Albumi on sinällään erikoinen, että se koostuu kahdesta levystä: Ensimmäinen puoli on bändilevy, jossa yhtyeelle ominaisia orkestereita on karsittu. Toinen puoli on taas kokonaan Holopaisen oma elokuva-soundtrack ilman elokuvaa.

Holopainen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että ei kokenut sävellystyön aikana niin sanottua "valkoisen paperin kammoa".

- Once-levyllä kävi vuosia sitten hyvinkin vahvasti niin ja tuntui, että tulpat olivat tukossa. Nyt ei ollut minkäänlaista ongelmaa ja pakko sanoa, että tuo koko sävellysprosessi oli todella luovaa ja inspiroivaa aikaa.

Holopainen sanoo, että uudet kappaleet alkoivat hahmottumaan jo vuonna 2018.

- Aloitin biisien hahmottelun jo vuonna 2018 ja viime keväänä sävelsin ja työskentelin 24 tuntia vuorokaudessa. Viime kesänä sitten treenasimme kappaleet bändin kanssa ja nyt vihdoinkin levy on valmis.

Tuomas Holopainen myöntää, että häntä jännittää aina kun toimittaa kappaleiden demot  ensimmäistä kertaa bändille.

- Onhan se aina jännittävää, kun odottaa palautetta muulta bändiltä. Demot ovat sellaisia, että niissä on aluksi alkeelliset rumpukompit, laulumelodiat, syntikat ja kitarat, jotta bändi pääsee biiseihin kiinni. Tietenkin jätän myös soittajille tilaa, että jokainen saa tuoda oman persoonansa mukaan. Joskus kappaleet eivät muutu ollenkaan alkuperäisista sovituksista, joskus paljonkin.

Vaikka uusi Nightwish-levy on teemalevy, Nightwish ei aio tehdä niin, kuten Iron Maiden vuonna 2006, että soittaa koko uuden albumin alusta loppuun keikoilla.

- Jos itse menen suosikkibändini keikalle, niin oli uusi levy miten hyvä tahansa, en haluaisi kuulla sitä alusta loppuun. Joten emme tule sitä itsekään tekemään.

(kuva: Tina Korhonen)

Auri

Auri on yhtye, jossa toimivat Holopaisen lisäksi hänen puolisonsa Johanna Kurkela sekä Nightwishin multi-instrumentalisti Troy Donockley. Aurin esikoisalbumi vauhditti myös tuoreen Nightwish-levyn prosessia.

- Kyllä se varmaan alitajuntaisesti vaikutti, mutta tärkeintä, mitä Auri teki, oli se, että se avasi portit mielestä ja tuli hirveä into tehdä seuraavaa Nightwishia. Siihen asti Nightwish ei ollut ollenkaan mielessä, kun en löytänyt tarinoita, mitä kertoa. Auri-levyn valmistuminen toi fiiliksen, että nyt lähtee.

Auri tulee saamaan tulevaisuudessa myös jatkoa.

 - Ehdottomasti Auri saa jatkoa ja eiköhän me ensi vuoden aikana tehdä uusi levy.

Holopainen ja Kurkela piirtävät joka vuosi unelmakartan, johon hahmotellaan erilaisia unelmia, joita halutaan saavuttaa. Holopaisen kartassa suurin saari on vielä valloittamatta.

- Joka uuden vuoden päivä me teemme sellaisen aarrekartan, joka sisältää saavutettavia unelmia. On hirveän kiehtovaa katsoa esimerkiksi niitä vanhoja karttoja, sillä siellä on paljon sellaisia, jotka eivät edes ole enää unelmia. Tietenkin on myös niitä, jotka ovat toteutuneet, kuten Roope Ankka -levy ja oman ristikon laatiminen, Holopainen kertoo ja jatkaa:

- Suurin saari paperin yläreunassa on aina mielen tasapaino ja harmonia, ja katsotaan miten monta vuotta tuo kyseinen saari tulee siellä vielä olemaan. On tässä menty parempaan päin, mutta sopiva zen-tila on todella vaikea löytää.

Holopainen haluaisi julkaista tulevaisuudessa myös novellikokoelman.

- Muutama vuosi sitten aloin tekemään novellikokoelmaa, mutta jostain syystä se projekti sitten jäi. Innostuin aika kovasti ristikoista ja niiden laatimisesta, mikä on vienyt kirjoitusaikaa. Toivotaan kuitenkin, että ne novellit saisi seuraavien vuosien aikana julki.

Haastattelun ensimmäisen osan voit lukea tästä.

Voice.fi, Radio City, Iskelmä, Radio Nova ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Tuomas Holopainen sävelsi uuden Nightwish-albumin laulajille - "Täysi potentiaali käyttöön"

Lue myös: Ensikosketus: Nightwishin uusi albumi on säväyttävä ja mielikuvituksen herättävä teos

Kilpailut

Uusimmat