Kuva: Lauri Kujanpää

Lordi kiertää Suomea ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen - "Olen skeptinen, tuleeko keikalle kukaan"

06.02.2020 16:45 - Lauri Kujanpää

Lordi julkaisi 10. studioalbuminsa.

Lordi hämmensi fanejaan julkaisemalla kuvitteellisen kokoelmalevyn. Yhtyeen 10. studioalbumi Killection sisältää nimittäin kuvitteelliset Lordi-hitit 70-luvulta alkaen, mutta on siis täysin uusi ja tuore albumi.

Yhtyeen keulakuva Mr.Lordi, eli Tomi Putaansuu, kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että ajatus uudelle levylle lähti tarpeesta saada erikoiset ”helmetkin” kuuluviin.

- Kyseessä on fiktiivinen kokoelma. Ajatus lähti tarpeesta, että olen aina säveltänyt todella paljon biisejä, mutta levylle niitä mahtuu yleensä se kymmenen. Jokaisen edellisen levyn kohdalla on käynyt niin, että niiden ylijäämien joukossa on ollut muutama helmi, mutta ne eivät ole istuneet levyn linjaan. Nyt halusimme julkaista albumin, josta löytyy näitä helmiä.

Lordin mielestä tuotannon täytyy seurata kappaleita eikä toisinpäin. Mies myös innostuu kertomaan, että joutui tutkailemaan omia suosikkikappaleitaan, kuten KISS:n ja Twisted Sisterin tuotantoa, ja purkamaan niitä osiin, jotta ymmärsi, mistä niiden rakenteet koostuvat.

- Hihittelin yksikseni kotona ja mietin, että minkälaisen kappaleen Lordi olisi tehnyt, jos elettäisiin vuotta 1989. Tämä johti siihen, että tutkin omia suosikkikappaleitani ja mietin, mitä ne oikeasti pitävät sisällään.

Mr. Lordi sanoo, että Lordi-yhtye on demokratia, jossa jokainen tekee kappaleita.

- Saan muilta jäseniltä esimerkiksi kitarariffejä ja sitten yritän rakentaa niistä kappaleita. Kappaleiden ideat voivat myös lähteä kosketinsoittajan melodioista.

Killection-albumi sisältää Kiss-laulaja Paul Stanleyn sekä muusikko Jean Beauvoirin tekemän Like A Bee To The Honey -kappaleen. Kappaletta Lordille tarjosi Beauvoir.

- Jean on meidän kitaristi Amenin kaveri tuolla internetin maailmassa. Jean ilmoitti, että on tulossa Kiss Expoon ja haluaisi tehdä meidän kanssamme kappaleita. Soitin sitten Jeanille ja kerroin, millaista materiaalia oikein haluamme uudelle levylle.

- Matkalla treenikselle Jean kertoi, että hänellä olisi tarjolla kappale, joka on oikeasti tehty 80-luvulla. Tietenkin Kiss-fanipoikana oli jännittävää kuulla kappale, jota ei olla ennen julkaistu. Stanley antoi myös kappaleen nauhoittamiselle luvan ja tietenkin se oli levytettävä heti.

Michael Monroe soittaa kappaleella Lordin historian ensimmäisen saksofonisoolon.

- Koska kappaleessa oli saksofonisoolo, niin tietenkin se piti jättää sinne. Tunsin Martti Servon ja Michael Monroen, jotka molemmat soittavat kyseistä soitinta. Tajusin, että ehkäpä Monroe sopii paremmin tällaiseen rokkitouhuun, joten onneksi hän lähti mielellään mukaan.

Lordi myös sanoo, että kyseisellä biisillä kuullaan toisen Kiss-legendan, Gene Simmonsin, bassoa, sillä Mr.Lordi omistaa yhden Simmonsin bassoista. Soitinta kappaleella ja levyllä soittaa yhtyeen uusi basisti Hiisi, joka korvasi Ox:n.

- Ox ilmoitti viime vuonna, että jättää yhtyeen, joten tarvitsimme uuden basistin. Tuossa kävi sellainen hauska juttu, että kun Hiisi tuli koesoittoon ja hänelle tuli sanottua, että kaikki ok, niin se reppana sitten soitti muutaman kuukauden jälkeen, että olenko minä bändissä. Unohdimme kertoa, että kyllä, olet bändissä, Mr. Lordi nauraa.

Lordi kiertää pitkästä aikaa Suomea

Uuden levyn tiimoilta Lordi soittaa Killectour-kiertueen, joka ulottuu myös Suomeen. Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 10 vuoteen, kun Lordi kiertää kotimaassaan. Pistokeikkoja yhtye on kuitenkin tehnyt viime vuosina.

- Suomalaisena ihmisenä tietenkin olen skeptinen sen suhteen, että tuleeko keikalle kukaan. Kaikki kunnia tästä rundista menee uudelle agentillemme Tonille, joka uskoo, että Lordille on tilausta. Valitettavasti olen sellainen, että en usko, ennen kuin näen.

- Onhan se aika hurjaa, että vedämme kuusi keikkaa Suomessa. Varovaisesti jalat maassa niitä kohti ja suurella mielenkiinnolla. Jos siellä on vain heinäsirkkoja ja kolme ihmistä yleisössä, niin voin sanoa, että olin oikeassa, Mr. Lordi nauraa.

Kiss

Mr. Lordi on ollut lapsuudesta asti kovan luokan Kiss-yhtyeen fani. Viimeksi mies pääsi tapaamaan idoleitaan viime kesän Rockfest-tapahtumassa.

- Tuli juteltua tästä Like a Bee to the Honey -kappaleesta. Stanleyn kanssa siinä juteltiin ja rumpali Eric Singer innostui kyselemään hirveästi biisistä. Gene Simmons sitten totesi vierellä, että nyt Eric innostui, varokaa.

Mr. Lordi oli perustamassa myös Kiss Army Finlandia 90-luvulla. Nykyään mies ei ole juurikaan toiminnassa mukana – hyvästä syystä.

- En tajua tuosta internetistä mitään enkä ole missään sosiaalisessa mediassa seuraamassa tilanteita. Onneksi sitä hoitavat nyt ne ihmiset, jotka jaksavat netissä roikkua, sillä itse haluan elää ihan tässä reaalimaailmassa. Netissä kuitenkin kaikki kommunikointi ihmisten välillä tapahtuu.

Kiss on tällä hetkellä jäähyväiskiertueella. Mr. Lordi ei usko, että yhtye kuitenkaan lopettaa. Kuuntele mielipide alta.

Uutisoidut terveysongelmat

Viime vuoden lopulla faneja huolestutti uutiset, että Mr. Lordilla olisi terveysongelmia. Mies sanoo, että kyseessä oli yliuutisointi ja hänen terveystarkastuksensa ovat menneet hyvin.

- Olihan se yliotsikointia. Aina kun menen terveystarkastukseen, niin todetaan, että olen perusterve mies. Tuossa oli kyse siitä, että olin nukkunut todella huonosti, tehnyt paljon töitä ja kärsinyt stressistä. Totta kai se vaikuttaa elimistön toimintaan, mutta tuo uutisointi meni hieman yli. En vain kerennyt levätä ja se sitten näkyi tuolla tavalla. Hoppua on piisannut jo vuosia.

Kuuntele myös Lordin haastattelu Radio Cityn taajuuksilta tästä.

LORDI - KILLECTOUR 2020

Pe 3.4. Seinäjoki, Rytmikorjaamo 

La 4.4. Kempele, Zemppi Areena 

Ke 8.4. Jyväskylä, Lutakko 

To 9.4. Nivala, Tuiskula 

Pe 10.4. Tampere, Pakkahuone 

La 11.4. Helsinki, The Circus 

Voice.fi ja Radio City ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Mr. Lordi vieraili Cityn päivässä - onko viisuvoitto nykyisin ylpeys vai leima?

Lue myös: Lordin levylle KISSin Paul Stanleyn ennen julkaisematon kappale: "Tämä on suuri kunnia"

Kilpailut

Uusimmat