Kuva: Lauri Kujanpää

Mokoma-kitaristi oppirahojen maksamisesta: "Olimme 75 000 euroa miinuksella"

21.02.2020 16:13 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Mokoma on julkaissut 11. albuminsa.

Mokoma julkaisi tänään 11. albuminsa Ihmissokkelo. Yhtye on sinällään erikoinen, että se on toiminut lähes samalla kokoonpanolla jo yli 20 vuotta - ainoastaan basisti on vaihtunut 90-luvun jälkeen vuonna 2004. Rokkipiireissä bändit kun saattavat usein hajota, mutta Mokoma porskuttaa yhtä

- Meillä on hyvä konfliktien ratkaisukyky, ja tästä varsinkin kiitos Markolle, joka haluaa heti käsitellä ikävät asiat. Suomalainen tapa olisi hautoa asioita sisällä, mutta onneksi meidän bändissä ei niin tehdä, kitaristi Tuomo Saikkonen kertoo Voice.fi:n haastattelussa ja viittaa vierellä istuvaan Mokoman johtohahmoon Marko Annalaan.

- Kiitän kovasti tästä huomiosta! Tämä sama asia näkyy myös muualla elämässäni. Jos riitelen vaimoni tai lasteni kanssa, niin asiat selvitetään heti eikä niitä jätetä roikkumaan. Ihan vitsimielessä juttelin juuri Kuisman (Kuisma Aalto, Mokoman kitaristi) kanssa ja sanoin sille, että "Meidän tappelusta on nyt kymmenen vuotta!". Sen muistaa siksi niin hyvin, koska se on tosiaan viimeisin suurempi riita, Annala kommentoi.

- Bändithän kaatuvat yleensä niihin henkilökemia-asioihin eikä soittotaitoihin. Jos soittotaitoihin pitäisi puuttua, niin kaikkihan me saataisiin tästä bändistä kenkää, Saikkonen nauraa.

Ihmissokkelo

Ihmissokkelo on yhtyeen uunituore albumi, johon neljä yhtyeen jäsentä on säveltänyt kappaleita. Albumien tekoprosessi alkaa yleensä laulaja Marko Annalan biisisavotasta.

- Meillä bändissä säveltää neljä viidestä jäsenestä. Yleensä se alkusysäys tulee Markolta, jonka kanssa meikäläinen sitten työskentelee. Santtu ja Kuisma säveltelevät enemmän omissa oloissaan. Toissa joulun välipäivät oli sellainen Annalan luova kausi, jolloin sain häneltä melkoisen läjän materiaalia. Silloin tuli ajatus, että levyhän tässä täytyy jälleen tehdä, Saikkonen kertoo.

Annala jatkaa sanomalla, että egot jäävät sivuun, kun on aika valita levylle kappaleet.

- Emme ole koskaan riidelleet siitä, että kenen kappale levylle päätyy. Kaikki osaamme katsoa sitä kokonaisuutta ja valitsemme siihen ne kappaleet, jotka toimivat parhaiten. Ehkä tässäkin tullaan siihen hyvään henkilökemiaan, sillä egot jäävät sivuun.

Annala on tehnyt aikaisemmin sanoituksia esimerkiksi mielenterveydestä sekä raskaasta erosta. Ihmissokkelolla ei ole yhtä selkeää kaavaa, mutta aihepiiri sillä on.

- Levyllä tutustutaan omaan sisäiseen ääneen. On hyvin tyypillistä, että meidän pintatajunta on hyvin kohtelias. Esimerkiksi kriisitilanteissa se pohjimmainen minuus tulee rehellisenä esiin, vaikka silloinkin joudumme vetämään roolia ja piiloutumaan joissakin tilanteissa hymyn taakse. Haluan rohkaista ihmisiä kuuntelemaan sitä sisäistä ääntä ja saada se soimaan yhdessä ulkoisen minuuden kanssa.

- Se, että osaa olla oma itsensä, on ehkä isoin onnellisuuden avain. Roolit pitäisi osata jättää pois. Se on se syvin asia tällä albumilla.

Annala on myös julkaissut kaksi romaania: Värityskirja sekä Paasto. Miehen kolmas kirja, Kuutio, julkaistaan syyskuussa. Annala sanoo, että kirjoja on helpompi tekstittää kuin kappaleita.

- Kyllä se on niin, että kirjojen tekeminen on minulle helpompaa. Kirjassa voi suoltaa tekstiä, mutta rock-lyriikassa mennää sävelien mukaan. Tietenkin olen vasta uran alussa tässä romaanien kirjoittamisessa, joten tilanne voi vielä muuttua.

Saikkonen pohtii, että liiallinen "tiedon hankkiminen" voi vaikuttaa ikävästi taiteilijaan.

- Taiteen tekemiseen pitää olla sellainen naiivi suhtautuminen. Jos hirveästi opiskelee esimerkiksi musiikkia ja on tietoinen suurien mestarien kaikista oivallisuksista, niin sitä saattaa miettiä, että mitä minulla on enää annettavaa. Sama varmasti pätee myös kirjoittamisessa.

Levy-yhtiö-toiminta musiikin ohella

Ihmissokkelon julkaisee Sakara Records -levy-yhtiö, jonka Mokoman jäsenet perustivat 2000-luvun alussa. Yhtiön toimitusjohtajana toimii Tuomo Saikkonen.

- Tietenkin olen monessa toiminnassa mukana niin sanotusti henkinen pikkutakki päällä, mutta esimerkiksi live-tilanteissa en ajattele rahaa. Yritän pitää kulut aisoissa, mutta haluan myös heittäytyä täysin siihen muusikon rooliin ja olla miettimättä tuotantoasioita, Saikkonen kertoo ja jatkaa:

- Oppirahat tuli maksettua vuonna 2006, kun järjestimme ensimmäisen Sakara-tourin ilman minkäänlaista kokemusta ja täysin omalla riskillä. Olin asian suhteen todella luottavainen, mutta sitten ensimmäisellä keikalla katselin Exceliä ja huomasin, että olemme tässä vaiheessa 75 000 euroa miinuksella. Lavalla oli koko ajan ne raha-asiat mielessä ja sitä mietti soittamisen ohella, että miten tästä selviää. Onneksi liput sitten myivät lopulta ja asiat menivät hyvin, mutta se oli tärkeä oppitunti siihen, että pitää osata erottaa muusikkous ja bisnesjutut toisistaan.

Mokomassa yritetäänkin varsinkin kiertueilla keskittyä ainoastaan musiikkiin.

- Haluamme kyllä kaikki sitä, että bändin jäsenet pystyvät jättämään kaiken muun ulkopuolelle ja keskittyä kiertueella täysin musiikkiin. Emme puhu rahajutuista ja pyörimme vain bändin identiteetin ympärillä, Annala sanoo.

Neuvo tuleville rock-tähdille

Tuomo Saikkonen kuuntelee tietenkin levy-yhtiön takia paljon eri bändien demoja. Mies antaakin yhden neuvon uusille yhtyeille.

- Bändin pitää löytää oma ääni ja luottaa siihen. Tietenkin monet aloittavat covereista, mutta siitä pitäisi siirtyä kuopimaan omaa alitajuntaa ja luottaa siihen ja luoda omaa musiikkia.

- Tuo oma ääni voi löytyä esimerkiksi siitä, että ei kopioida tai mietitä mitään, vaan annetaan sen mielen viedä mukanaan. Jos se tuntuu vaikealta, niin toinen hyvä juttu on kuunnella paljon kaikkea mahdollista ja antaa sen sekamelskan luoda jotain erikoista omassa mielessä, Annala jatkaa.

Yksi henkilö tällaisestä "omasta äänestä" tulee heti Saikkoselle mieleen.

- Minulla oli kunnia työskennellä Mr. Lordin kanssa ja siinä on loistava esimerkki siitä, miten ollaan täysin omassa maailmassa. Siellä se Putaansuu asustelee Rovaniemellä ilman kunnollista nettiä ja luottaa täysin siihen omaan visioonsa. Mahtavaa, että voi elää tuollaisessa kuplassa.

Jos demojen lähettäminen levy-yhtiölle kiinnostaa, Sakaran yhteystiedot löydät täältä. Mokoman Ihmissokkelo-albumin löydät nyt kaupoista tai suoratoistopalveluista.

Voice.fi, Radio City ja Radio SuomiRock! ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Mokoma julkaisi uutta musiikkia: "Syyttävä sormi on rajuudestaan huolimatta puhdistava"

Lue myös: Mokoma julkaisi uuden kappaleen: "Sanoitukset viimeistelivät hahmon"

Kilpailut

Uusimmat