Kuva: AOP

Euroviisujen lauluraitoihin tehtiin sääntömuutos koronan takia - fanit tyrmistyivät

18.06.2020 17:20 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Ensi vuonna kokeillaan mahdollisuutta käyttää taustanauhoja taustalaulujen osalta.

Koronapandemian takia Eurovision laulukilpailu peruttiin tältä vuodelta, mutta kilpailun on vahvistettu palaavan ensi vuonna. Kilpailu järjestetään Alankomaissa Rotterdamissa, ja finaali nähdään 22. toukokuuta vuonna 2021.

Koronan takia Euroviisuihin on nyt tehty sääntömuutoksia, joilla viisuorganisaatio pyrkii mukautumaan muuttuneen ajan tarpeisiin. Euroviisuja järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU tiedottaa, että esityksissä kuultaviin lauluraitoihin on tehty uusia myönnytyksiä. Siinä missä aiemmin esitysten kaikki lauluosuudet piti laulaa livenä, ensi vuonna kokeillaan sallia ennalta nauhoitetut taustalaulut. Päämelodia, eli lead-laulu, tulee edelleen laulaa livenä, samoin kuin mahdollinen lead-laulun "tuplaus". Näin ollen kappaleen esittävä artisti ei esimerkiksi voi nauhoittaa taustanauhalle omaa ääntään laulumelodian tueksi.

Kyseessä on EBU:n mukaan yhden vuoden kokeilu. Osallistujia ei velvoiteta käyttämään ennalta nauhoitettuja taustalauluja, vaan nyt kukin osallistuja voi valita livelaulun ja taustanauhojen väliltä. Päätöstä perustellaan sillä, että tämä mahdollistaa osallistujamaiden matkustavan pienemmällä delegaatiolla ja vähentää kisajärjestäjän ”teknistä taakkaa”.

- Tämä myös sallii laulun kirjoittajien ja tuottajien esitellä teoksensa mahdollisimman uskollisena alkuperäiselle sovitukselle ja varmistaa, että kilpailu muuttuu ajan mukana, EBU perustelee.

Suuri euroviisufanisivusto Wiwibloggs uutisoi sääntömuutoksesta tuoreeltaan, ja uutinen sai Twitterissä heti keskustelua aikaan. Valtaosa vaikuttaa olevan tyytymätön muutokseen.

”Tämä on typerä muutos”, kommentoi yksi.

”Seuraavaksi varmaan lead-laulu tulee myös nauhalta”, toteaa toinen.

”Tämä mahdollistaa sen, että laulaja pystyy feikkaamaan sen, kuinka hyvä on”, on myös kirjoitettu.

Euroviisuissa on tähän asti pitäydytty täydessä livelaulun vaatimuksessa, vaikka musiikki onkin tullut taustanauhalta jo vuosikausien ajan. Esimerkiksi Ruotsin euroviisukarsinnassa Melodifestivalenissa puolestaan on saanut jo muutaman vuoden ajan käyttää taustanauhoja taustalauluissa.

Suomen euroviisuedustaja vuoden 2021 kilpailuun valitaan Uuden musiikin kilpailulla, joka on edelliskerran tapaan avoin kilpailu.

Lue myös: Euroviisu-elokuvasta uusi traileri - viittaako eräs kohtaus Lordiin?

Lue myös: Krista Siegfridsin ja Mikko Silvennoisen viisuselostuksesta taas kohu - viiltelykommentille tyrmäys

Lähde: Eurovision.tv

Muokattu 18.6. klo 17.44: Lisätty maininta päämelodian tuplauksesta.

Kilpailut

Uusimmat