Kuva: AOP

Apulanta on luonut nahkansa, kertoo Toni Wirtanen - "Olisin halunnut tehdä tätä jo milleniumina"

11.09.2020 15:15 - Roy Kokkonen

Apulannan uusi kappale syntyi bändin rakentamassa koronastudiossa kevään aikana. Se edustaa musiikkia, jollaista yhtye olisi halunnut tehdä jo 20 vuotta sitten.

Apulanta julkaisi tänään uuden kappaleen. 60 uutta ongelmaa saapui suurelle yleisölle yllätyksenä, sillä bändi ei pitänyt meteliä uudesta musiikista ennen tätä päivää. Täytenä uutuutena se ei vannoutuneimmille faneille kuitenkaan tullut, sillä bändi esitti kappaleen raakaversion jo keväällä nettilähetyksessä.

Kappale syntyi, kun koronakevät sulki Suomen. Samalla myös bändin jäsenet vetäytyivät koteihinsa.

- Kun koronahomma tuli keväällä päälle, niin mietittiin, että jotain pitää tehdä. Alkuun emme edes kehdanneet nähdä bändikavereiden kanssa. Aloitin soittelemaan kotona ja uusia kappaleita alkoi syntyä, yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Kun kevät eteni, bändi päätti, että turvaetäisyydet säilyttäen treenejä voisi jatkaa.

- Rakensimme pienen koronastudion tuonne meidän Apulandiaan, Wirtanen kertoo.

Kappaleen runko syntyi, ja pian bändi halusi päästä esittelemään sitä faneilleen. Vaikka kappale ei vielä ollut täysin valmis, päätyivät he silti soittamaan sen livelähetyksessä.

- Ajateltiin, että tämä on tällainen kiva dokumentaarinen juttu siitä, miten biisi syntyy. Koitin sitten kirjoittaa siihen sanoja. Koska biisi oli saanut jo hyvän vastaanoton, niin se vähän paineisti meikäläistä, että ei saatana, nythän täytyy tehdä aivan kultaa. Sitten sitä jonkun aikaa raavittiin ja tällainen tuli.

Luovuus vaatii aikaa

Sanotaan, että taiteilijat luovat parhaiten ahdingossa. Ahdinkoon musiikkiteollisuus ajautuikin, kun keikat ja festarit peruuntuivat kesältä.

Jos ei muuta, niin peruuntuneet keikat ja lisääntynyt vapaa-aika ovat antaneet Wirtaselle ja bändille kaivattua aikaa uuden musiikin tekemiseen.

- Poistunut keikkapaine on antanut aikaa luovuudelle, jos jotain positiivista täytyy kevään virusspektaakkelista keksiä, Wirtanen sanoo.

Toni Wirtanen ja Apulanta esiintymässä Iskelmä-festivaaleilla vuonna 2017. (kuva: Mikko Räsänen)

Terapialevy tekeillä

Apulannan fanit ovat ottaneet kappaleen avosylin vastaan. Bändin Instagram-sivun kommenttikenttä on täyttynyt kiitollisista kommenteista. Kappale vaikuttaa ilmestyneen oikeaan aikaan.

Mutta onko 60 uutta ongelmaa terapiabiisi myös bändille itselleen?

- Mehän olemme tehneet melkein koko levyn jo, joten voi olla, että tulee kokonainen terapialevy. Ajattelimme, että ei mietitä mitään. Tehdään vain sellaista musaa, mitä olisi hauskaa tehdä, Wirtanen avaa.

Kappaleessa on kuultavissa vahvoja koneääniä ja siinä on havaittavissa nu metal -vaikutteita.

- Tämähän on käsittämättömän vanhakantaista, mutta ehkä siinä on sitä retroa sitten. Me tai ainakin minä olisin jo halunnut tehdä tätä jo milleniumin aikoihin. Silloin ei osattu, ja meidän bändi ei silloin ollut siinä ilmentymässä, että se olisi ollut hedelmällistä.

Apulannan kanssa yhteistyötä tekevä DJ Infekto on tuonut osaltaan uutta bändin kaipaamaa konesoundia musiikkiin.

- Mehän ollaan nykyään nu metal-yhtye! Entinen punk-bändi Apulanta on nyt luonut nahkansa ja uudistunut nu metal-yhtyeeksi, joksi sen olisi aina pitänyt syntyä, Wirtanen heittää.

Kuuntele alta Toni Wirtasen kommentit sanasta sanaan siitä, kuinka Apulanta on päätynyt tekemään sellaista musiikkia, jota bändi on aina halunnut tehdä:

Lue myös: Apulanta yllätti uudella biisijulkaisullaan, fanit innostuivat: "Härkäsen kova"

Lue myös: Anna: Apulanta-rumpali ensikohtaamisesta Minna Kaupin kanssa: "Yhteinen elämämme alkoi siitä"

Voice.fi, Iskelmä, Radio Nova ja Suomirock kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat