Kuva: Youtube

Pelottavimmat ja traumatisoivimmat musiikkivideot listattiin - valmistaudu menettämään yöunesi

23.11.2020 21:45 - Iiro Myllymäki

Muun muassa Marilyn Manson, Aphex Twin ja Billie Eilish ovat luoneet musiikkivideoita, jotka karmivat selkäpiitä.

Musiikkivideot ovat oma taiteenlajinsa, joka nousi MTV-kanavan myötä 1980-luvulla populaarimusiikin artisteja määrittäväksi tekijäksi. Musiikkivideoita voi syyttää seksillä ratsastamisesta ja naisten objektisoimisesta, mutta tiettyjä videoita voi syyttää myös suoranaisesta ihmisten traumatisoimisesta. Jotkin musiikkivideot sukeltavat syvälle kauhuvaikutteisiin, kun taas jotkin ovat pelottavia outoudessaan ja selittämättömyydessään.

Helsingin yliopiston akatemiatutkija Outi Hakola on tutkinut kauhuelokuvia ja kuoleman esittämistä mediassa ja populaarikulttuurissa, ja hän on myös pitänyt luentoja musiikin ja kauhun yhteyksistä. Hakola kertoo Voice.fi:lle, että musiikkivideoihin lainataan kauhuelokuvien estetiikkaa, koska se on hyvin tunnistettavaa ja katsoja saa mielihyvää tästä tunnistettavuudesta. Kauhuelokuvat ovat opettaneet, miten pelkoa ja ahdistusta voi esittää audiovisuaalisin keinoin, ja nämä tehokeinot toimivat myös musiikkivideoissa.

- Kauhuelementit saavat musiikkivideon tuntumaan tavanomaisesta poikkeavalta ja ehkä kutsuvat katsomaan videon aina uudelleen. Siinä vaikuttaa myös tietynlainen toiseuden kiehtovuus ja se, että se on jotain jännittävää ja ehkä vähän kiellettyäkin, Hakola sanoo.

Pelottavia musiikkivideoita löytyy erityisesti raskaamman rockin ja elektronisen musiikin kentiltä.

- Kauhun ja metallin sekä kauhun ja elektron yhteyttä on selitetty sillä, että kaikki ikään kuin kietoutuu imagoon uhmakkaasta ja marginalisoidusta vastakulttuurista, Hakola kertoo.

Joillekin artisteille kauhuelementit musiikkivideoissa ovatkin toistuva imagonrakennusväline. Populaarikulttuurisia kauhuviittauksia ovat kerta toisensa jälkeen hyödyntäneet muun muassa suomalainen Lordi ja ruotsalainen Ghost.

Alta voit katsoa listauksen kahdeksasta pelottavasta ja ahdistavasta musiikkivideosta. Huomaa, että osa musiikkivideoista on YouTubessa ikärajoitettuja, joten niiden katsomiseksi tulee olla yli 18-vuotias ja kirjautuneena palveluun.

Michael Jackson - Thriller

Itseoikeutetusti listalle kuuluu tämä ehkä kaikkien aikojen kuuluisin musiikkivideo. 14-minuuttinen kauhuspektaakkeli oli ilmestymisaikanaan myös kaikkien aikojen kallein musiikkivideo. Tanssivat zombiehahmot ovat saaneet monet pelkäämään, mikä käy ilmi muun muassa musiikkivideon YouTube-kommentteja lukemalla.

”Kuka muu muistaa katsoneensa tätä lapsena ja pelänneensä samalla, kun vanhemmat vain naureskelivat vieressä?”

”Tämä pelotti minua aivan helvetisti, kun olin lapsi.”

Billie Eilish - Bury a Friend

Kauhuelokuvamaiseen kuvastoon on turvautunut myös uuden sukupolven tunteiden tulkki Billie Eilish. Painajaismaiselle videolle on hyvä syy, sillä itse kappale kertoo hirviöstä sängyn alla. Välkkyvät valot, pistokset Eilishin selässä ja kappaleen kirskuvat ääniefektit luovat kokonaisteoksen, jota ei perheen pienimmille voi suositella.

Tutkija Outi Hakola näkee Bury a Friend -videolla tiettyjä klassisia kauhuelementtejä mielenterveysteeman puolelta.

- Hulluuteen, aggressiivisuuteen ja hirviömäisyyteen liittyvät kysymykset ovat tyypillisiä linkkejä kauhun ja musiikkivideoiden välillä, Hakola sanoo.

Aphex Twin - Come to Daddy

Omalaatuisen elektronisen musiikin artistin Aphex Twinin monet musiikkivideotkin ovat omalaatuisia. Artistin yhteistyö ohjaaja Chris Cunninghamin kanssa on synnyttänyt häiritsevän videon esimerkiksi Come to Daddy -kappaleeseen. Videolla televisioruudussa nähtävä vääristynyt hahmo olisi jo yksinään tarpeeksi, mutta mukana on myös lapsia, joiden kasvoiksi on muokattu Aphex Twinin, eli Richard D. Jamesin, ilkikuriset kasvot. Musiikkisivusto Pitchfork valitsi Come to Daddy -videon 1990-luvun parhaaksi musiikkivideoksi.

Lordi - Blood Red Sandman

Suomalaisyhtyeistä erityisesti Lordi on hyödyntänyt perinteisiä kauhuvaikutteita visuaalisesti vaikuttavissa musiikkivideoissaan. Esimerkiksi Blood Red Sandman -kappaleen video vuodelta 2004 on ehtaa teinikauhua, joka on jättänyt lapsikatsojat pelon valtaan.

”Joskus 5-vuotiaana ihan kuset housuissa siskon kanssa katsottiin tämä”, on yksi kommentoinut YouTubessa.

”Onko kukaan muu täällä kohtaamassa lapsuuden pelkoaan nauttiakseen tästä hyvästä musiikista?” kuuluu kommentti, joka on saanut satoja tykkäyksiä.

Robbie Williams - Rock DJ

Vuonna 2000 ilmestynyt video ottaa loppupuolellaan käänteen groteskiin suuntaan, kun Robbie Williams on riisuutunut alasti ja alkaa poistaa omaa ihoaan yltään. Videon lopussa mies on heitellyt sisäelimensäkin ympärillään rullaluisteleville naisille ja mies nähdään enää pelkkänä luurankona. Video nostatti syytöksiä sekä kannibalismista että satanismista, ja MTV esitti siitä vain pätkäistyä versiota. Videon ohjaaja Vaughan Arnell väläytteli vähän aikaa sitten, että Williams haluaisi tehdä videostaan uuden version.

Tämänkin videon YouTube-kommenteissa on muisteltu videon näkemistä kauhulla.

”Tämän näkeminen 10-vuotiaana oli todella traumaattista.”

”Olin unohtanut tämän kappaleen, mutta en ole voinut unohtaa sitä, kun hän repi ihonsa pois. Se näky on vainonnut minua vuosikymmenet."

Marilyn Manson - Beautiful People

Beautiful People -kappaleen musiikkivideo on varsinainen runsaudensarvi synkeän dystooppisessa kuvastossaan. Mukana on muun muassa kuvia madoista, proteeseista ja epäluonnollisen pitkistä ihmisistä. Mikään kuvailu ei kuitenkaan tee oikeutta videon painostavalle tunnelmalle, joten se kannattaa vain katsoa itse. Videon kommenttikentässä monet ovat nostaneet esiin Billie Eilishin kommentoimalla, että hänen videonsa ovat kevyttä tavaraa verrattuna Marilyn Mansoniin.

Akatemiatutkija Outi Hakola huomauttaa, että Marilyn Mansonia on syytetty satanismista, ja Manson osaa leikitellä tällä maineellaan musiikkivideoissa.

Nine Inch Nails - Closer

Yhtyeen tunnetuimmalla kappaleella on musiikkivideo, joka kohautti paitsi BDSM-kuvastollaan, myös kohtauksilla, joissa nähdään apina sidottuna ristille. Synkkä kappale sai videon, joka paransi itse kappaletta jopa Nine Inch Nails -nokkamies Trent Reznorin mielestä. Mark Romanekin ohjaama video on valittu Museum of Modern Artsin kokoelmiin. Saman kunnian on saanut toinenkin Romanekin ohjaama taiteellisesti kunnianhimoinen video, Madonnan Bedtime Story.

Tool - Schism

Vaihtoehtorockyhtye Toolin vuonna 2001 julkaistu musiikkivideo Schism-kappaleelle on hämmentävä, mestarillinen ja ehdottoman ahdistava. Videolla nähdään ihmisen ja humanoidin risteytystä muistuttavat hahmot, jotka liikkuvat oudosti ja joiden kehoista irtoaa erinäisiä ulokkeita. Perinteistä juonta videosta on hankala hahmottaa, mutta visuaalisuus riittää vangitsemaan katsojan seitsemäksi ja puoleksi minuutiksi - ellei ole jo alle puolivälissä ahdistunut liikaa. Consequence of Sound kirjoittaa, että kaikesta huolimatta Schism-videota pyöritettiin paljon aikanaan MTV:llä.

Lue myös: Kauhuelokuvissa uusi trendi, jolla tavoitellaan suurempia yleisöjä - näkyy etenkin aihevalinnoissa

Lue myös: Billie Eilishin viraalimusiikkivideo kauhistuttaa ja ihastuttaa: "Kirjaimellisesti helvetti"

Lue myös: Ei herkille! Elokuvakohtaukset, jotka ovat traumatisoineet ihmisiä

Lähteet: Rolling Stone, Pitchfork, Mental Floss, Consequence of Sound

Kilpailut

Uusimmat