Kuva: AOP

Euroviisuissa ensimmäinen koronatakaisku - Australian edustaja ei matkusta Rotterdamiin

20.04.2021 11:15 - Iiro Myllymäki

Australia on edelleen mukana kilpailussa, mutta edustaja ei matkusta esiintymään livenä Alankomaihin.

Australian edustaja ei pääse kilpailemaan Eurovision laulukilpailuun Alankomaihin Rotterdamiin, vaan esiintyy Australiasta käsin. Asian vahvistaa Australian yleisradioyhtiö SBS. Australiaa edustaa tämän vuoden Euroviisuissa Montaigne-niminen artisti kappaleella Technicolour.

Australian euroviisudelegaation johtaja Josh Martin kertoo, että päätöksen taustalla on tarkka pohdinta.

- Tulimme tähän vaikeaan päätökseen harkittuamme meneillään olevan pandemian aiheuttamia haasteita, mukaan lukien monia tekijöitä, jotka liittyvät tapahtumaan matkustamiseen Australiasta ja sieltä pois matkustamiseen, Martin sanoo.

Australian euroviisuedustaja Montaigne (kuva: AOP)

Australia kilpailee niin sanotulla live-on-tape-esitysvideolla. Kunkin maan on pitänyt kuvata edustuskappaleestaan etukäteen tällainen esitysvideo, jota käytetään, jos koronarajoitusten tai mahdollisen karanteenin vuoksi artisti ei pysty esiintymään livenä. Euroviisut käydään tiukkojen turvasäännösten vallitessa meneillään olevan koronapandemian vuoksi. Lähtökohtaisesti kilpailijoiden on tarkoitus tulla livenä esiintymään, ja tämän hetken tietojen mukaan lähetyksiin otetaan rajoitettu määrä liveyleisöä katsomaan. Viime vuonna Euroviisut peruttiin kokonaan koronan takia.

Euroviisujen virallinen valvoja Martin Österdahl sanoo, että Australia yritti viimeiseen asti järjestää pääsynsä Rotterdamiin. Australiassa on ollut käytössä tiukat matkustuskiellot. Rajojen lähes täysi sulkeminen on vaikuttanut siihen, että Australia on selvinnyt kansainvälisessä vertailussa pienellä koronatapausten määrällä. Tällä hetkellä Australiasta poistumiseen tarvitaan erityisen hyvä syy, jollaiseksi voidaan katsoa esimerkiksi työmatka tai ”kansallista intressiä” edustava matka.

Australian euroviisudelegaation johtaja Martin kertoo News.com.au-sivuston mukaan, että päätökseen olla matkustamatta Alankomaihin vaikutti lentojen vähäisyys ja se, että Euroviisuissa pitäisi ”viettää viisi viikkoa hotellihuoneissa” eikä Rotterdamissa saisi liikkua muualle kuin kilpailuareenalle.

Australiaa kilpailussa edustava Montaigne kertoo olevansa surullinen, ettei tänäkään vuonna pääse esiintymään suurelle euroviisulavalle. Nainen oli valittu viisuedustajaksi myös viime vuonna, kun viisut päädyttiin perumaan. Pettymyksestä huolimatta hän kuitenkin kokee olevansa etuoikeutettu päästessään kilpailemaan.

- Olen todella innoissani, että pääsen esittämään Technicolour-kappaleen, missä muodossa se sitten nähdäänkään. Euroviisut on kaunis tapahtuma, eikä edes pandemia pysty sitä estämään. Euroviisut elävät ikuisesti, Montaigne kommentoi.

Australian tämän vuoden edustaja on näin ollen viisuhistorian ensimmäinen kilpailija, joka kilpailee toiselta puolelta maapalloa. Australia on ollut mukana Euroviisuissa vuodesta 2015 lähtien. Australia päästettiin mukaan kilpailemaan, koska maassa on ollut jo vuosikymmenten ajan innokasta viisufanitusta.

Suomea Euroviisuissa edustaa Blind Channel kappaleella Dark Side. Suomi kilpailee toisessa semifinaalissa toukokuun 20. päivä. Australia puolestaan kamppailee finaalipaikasta ensimmäisessä semifinaalissa toukokuun 18. päivä. Finaali käydään lauantaina 22. päivä toukokuuta.

Lue myös: Euroviisut teki kekseliään aprillipilan - fanit ehtivät jo innostua

Lue myös: Krista Siegfrids ennustaa, miten Blind Channelin käy Euroviisuissa - "Ne pojat erottuvat joukosta"

Lähteet: Eurovision.tv, Eurovision.tv, News.com.au, Australian Government

Kilpailut

Uusimmat