Kuva: AOP

Nightwish-kirjan kirjoittaja muistaa hyvin oikeuskohun: "Syyttäjä halusi tutkia sananvapautta"

28.04.2021 17:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Nightwishin uran alkuajoista kertova kirja nousi kovasti otsikoihin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmennellä, kun Tarja Turusen aviomies haastoi sekä kirjailijan että kustantajan oikeuteen.

Pitkän linjan musiikkialan toimija ja toimittaja Mape Ollila kirjoitti vuosituhannen alussa Nightwishista kirjan, jossa käytiin läpi yhtyeen tarina aina vuoteen 2005 asti. Idea kirjan synnystä lähti singlekappaleen kultalevyjuhlissa.

- Hietalan Marko, jonka mä olin jollain tavalla tuntenut jo 80-luvun lopusta ja maineelta jo ennen Tarotia, lähti Sinergystä ja liittyi Nightwishiin 2001. Tulin sitten Markon ensimmäisen kultalevyn, Ever Dream -sinkun kultalevybileissä kesällä 2002 vähän liikuttuneena tokaisseeksi Ewo Pohjolalle (Nighwishin manageri), että toi on kyl sellainen jätkä, että ’mä voisin kirjoittaa siitä vaikka kirjan’, Ollila kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

- Ewo sitten taivutteli minut kirjoittamaan kirjan koko Nightwishistä. Siihen meni sitten päivätöiden sivussa seuraavat kolme ja puoli vuotta ja siinä samalla tuli kierrettyä maailmaa Nightwishin kanssa, muun muassa yksi jenkkirundi, yksi Ruotsin-kiertue ja nyrkillinen Euroopan festareita. Keräsin kirjaan haastiksia ja yritin auttaa bändiä siinä sivussa toimimalla niiden rättimikkona, mies jatkaa.

Mape Ollila on pitkän linjan toimittaja ja musiikkityöläinen. (kuva: Mape Ollila)

Kun kirja julkaistiin, sai se paljon huomiota. Yksi suuresti otsikoita kerännyt asia oli, kun yhtyeen edellisen laulajan Tarja Turusen aviomies haastoi kustanjan toimitusjohtajan sekä Ollilan oikeuteen. Ollila kertoo asiasta seuraavasti:

- Nightwish-kirja oli aikansa tuote. Siinä puhuu vuosikausia ongelmassaan marinoitunut ja siihen aikaan vielä aika pahasti kommunikaatiovaikeuksista kärsinyt yhtye, jonka jäsenten ja lähipiirin suusta kirjasin kirjaan asioita, joista erotetun laulajattaren manageri-aviomies ei pitänyt ja haastoi minut ja kirjan julkaisseen kustantajan toimitusjohtajan oikeuteen törkeästä joukkotiedotusvälineellä tehdystä kunnianloukkauksesta. Ensimmäinen tutkinnanjohtaja oli tehnyt tutkintapyynnöstä jo syyttämättäjättämispäätöksen, mutta syyttäjä halusi ilmeisesti hieman tutkia sananvapauden rajoja.

- Niitä tutkittiin sitten reilut kolme vuotta, kunnes minut ja kustantaja todettiin syyttömiksi eikä kantajalle annettu tuomiosta valitusoikeutta. Oikeuden loppulauselma oli 63-sivuinen pumaska paperia, jonka voi tiivistää sanoihin ”syyttäjä ei nyt sitten lähde enää seikkailemaan hovioikeuteen tämän kanssa, tätä on kaiveltu nyt jo aivan tarpeeksi."

Marko Hietala jätti Nightwishin tämän vuoden alussa ja halusi poistua kokonaan julkisuudesta ainakin toviksi. Ollila uskoo, että Hietala vielä palaa musiikkikentälle.

- Surulliseksihan se totta kai teki, mutta uskon ja toivon, että Marko saa vielä asiansa kuntoon. Mies on kuitenkin niin luitaan ja ytimiään myöten artisti, etten millään usko, että hän olisi vielä viimeistä kättään musiikin maailmassa pelannut.

Tarja Turunen lauloi Nightwishissa 1996-2005. (kuva: AOP)

Ollila on myös kirjoittanut kirjat muun muassa Sonata Arcticasta sekä blues-kitaristi Erja Lyytisestä.

- Vuosina 2007 ja 2008 minä kävin Nightwishin kanssa kahdesti jenkkikiertueilla rättejä myymässä ja tulin siellä luvanneeksi lämppärinä olleen Sonata Arctican Tony Kakkolle, että jos minä koskaan toista kirjaa kirjoitan, kirjoitan sen Sonatasta. Samoihin aikoihin organisoin nipun Imperiumin kirjoittajia tekemään pari musavisakirjaa – 666 kysymystä deathmetallista ja 666 kysymystä hardrockista, jotka Like Kustannus julkaisi ja myi loppuun.

 - 2012-13 minä käänsin kolme rokkikirjaa Kustannusosakeyhtiö Paasilinnalle, joskin vain yksi niistä saatiin julkaistua ennen kuin kustantamo kosahti. Jostain se niiden toimari Petteri Paasilinna oli saanut selville, että minä tunnen Sonata Arctican ihmiset, ja sehän oli Sonata-fani. Se kysyi minulta, että kirjoittaisinko kirjan Sonatasta, ja kun kerta olin niin Kakolle muutama vuosi sitten luvannut, niin ei kun tuumasta toimeen. Keräsin siihen haastiksia reilun vuoden taas toimien bändin kotimaan-keikoilla rättimikkona ja lopulta kirjoitin kirjan 11 kuukauden aikana ja se kirja ilmestyi keväällä 2014 ja enkuksikin vielä just ennen vuodenvaihdetta 2015.

Lyytisestä kertova Blueskuningatar-kirja ilmestyi vuoden 2019 lopussa.

- Erja Lyytisen kirjan kirjoitushomma minulle tipahti Erjan ja minun yhteisen tuttavan kautta. Yksi mun pitkäaikaisimpia kavereita on aikoinaan seurustellut Lyytisen kanssa ja kun Erja oli häneltä kysellyt, kuka pystyisi kirjoittamaan hänestä kirjan, hän sitten sääti meille tapaamisen. Homma oli sitä myöten selvä, ja ei kun pariksi vuodeksi rättimikkoilemaan ja haastiksia tekemään taas.

Haastattelun ensimmäisen osion voit lukea täältä.

Voice.fi, Radio City ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Nightwish-näyttelyyn voi tutustua nyt myös koronaturvallisesti kotisohvalta käsin

Lue myös: Marko Hietala kertoo jättävänsä Nightwishin: "Kulunut vuosi pakotti minut miettimään"

Kilpailut

Uusimmat