Kuva: Tina Korhonen

Uusi Nightwish-basisti hoiti tonttinsa - yhtyeen virtuaalikeikat veivät fanit fantasiamaailmaan

31.05.2021 20:00 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Nightwishin virtuaalikeikka tarjosi suuria tunteita, ennennäkemätöntä fantasiamaailmaa ja uuden basistin kylmän rauhallisen suorituksen, kirjoittaa Voice.fi:n toimittaja Lauri Kujanpää.

Nightwish soitti viikonloppuna kaksi varsin mahtipontista striimikeikkaa, joissa yhtye esiintyi luonnonläheisessä tavernassa. Keikkapaikka oli green screeneja vasten luotu virtuaalinen fantasiamaailma, joka heijasti viime vuonna julkaistun Human. :II: Nature -albumin luonnonmukaista teemaa. Samalla faneilla oli mahdollisuus kuulla ensimmäistä kertaa uusimman levytyksen kappaleita live-olosuhteissa.

Ennen ensimmäistä konserttia fanit saivat myös tietää, että pitkäaikaisen basisti-laulaja Marko Hietalan on nyt orkesterissa korvannut Wintersun-yhtyeestä tuttu Jukka Koskinen.

Tämä arvio keskittyy ensimmäiseen iltaan, joka pärähti alkuintron jälkeen käyntiin uusimman levyn singlekappaleella Noise. Monien katseet kääntyivät varmasti jo tässä vaiheessa siihen, että Hietala ei tosiaan enää yhtyeessä ole. Mutta jäädäänkö häntä kaipaamaan?

Vastaus on, että kyllä. Hietala on uniikki muusikko, jonka lauluääni on maailmanluokkaa, ja nyt tätä ääntä ei enää Nightwishin riveissä kuulla. Useat yhtyeen kappaleet, kuten keikallakin tulleet Planet Hell ja 7 Days To The Wolves, ovat juuri sellaisia, joissa fanit ovat jo vuosikausia tottuneet kuulemaan Hietalan mahtipontista ääntä.

Nyt kaikki lauluosuudet tempaistiin ansaitusti itse keulakuva Floor Jansenin sekä multi-instrumentalisti Troy Donockleyn toimesta. Vaikka Donockley yritti parhaansa mukaan täyttää Hietalan jättämiä taustalauluaukkoja pehmeällä soinnillaan, silti jotain jäi puuttumaan. Donockley on loistava laulaja ja äärimmäisen kova monien soittimien varressa, mutta Hietalan dramaattinen kailotus täydensi lähes 20 vuotta Nightwishin soundimaailmaa.

Koskinen ei keikalla laulanut lainkaan, vaan hoiti ainoastaan basso-osuudet. Ja hyvin hoitikin, onhan kyseessä varsin kovan luokan ammattilainen. Oli itse asiassa hämmentävää, kuinka tyynesti Koskinen soitti. Mies kuitenkin hyppäsi suuriin saappaisiin, mutta tämä ei näkynyt juuri missään, sillä tukka heilui, esiintyminen oli maltillisen tyylikästä ja soitto virheetöntä.

-  En ole korvaamassa Markoa eikä kukaan voi tehdä niin. Olen täällä omana itsenäni auttamassa bändiä, jotta bändi voi soittaa kiertueensa. Marko teki varmasti ison päätöksen ja kunnioitan häntä suuresti. Marko on legenda, Koskinen kertoi ennen ensimmäistä keikkaa järjestetyssä vip-tilaisuudessa.

Yksi illan kohokohdista oli How´s The Heart -kappale, jonka Jansen esitti kahdestaan akustisesti Donockleyn kanssa. Vaikka loppuyhtye liittyikin kevyesti mukaan, annettiin päätila juuri edellämainitulle kaksikolle. Vanhempia faneja lämmitti varmasti myös Wishmaster-albumin She Is My Sin -kappale.

Bändin energia kasvoi kasvamistaan keikan edetessä, toki live-yleisön tuoma huuma puuttui. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt suuresti kameran toisella puolella kotikatsomossa, sillä Nightwishin soittajat ovat kovan luokan tekijöitä ja vuosikausia konserttimarinaadissa eläneitä, että keikka kun keikka hoidetaan ja tyylillä.

Jokainen yhtyeen jäsenistä suoritti oman osuutensa erinomaisesti, mutta Jansen oli ehdottomasti illan tähti ja Keulakuva isolla koolla. Nainen lauloi kuin enkeli, tunnelmoi koko sydämellään ja pienilläkin eleillä toi Holopaisen säveltämien laulujen tarinoita esille. Jansen onnistui myös "ylimääräisissä työtehtävissään" hienosti, sillä hän lauloi yksin kappaleita, joissa Hietala on vahvasti ennen ollut mukana. Kuten juuri yllämainitun Planet Hellin.

Erilaiset animaatiot tavernan ympäristöstä biisien välissä, sekä niiden aikana, toivat jotain sellaista ainutlaatuisuutta, mitä ei olla striimikeikoissa kovinkaan paljon nähty. Välillä seikkailtiin talvisilla vuoristoilla, välillä tuijotettiin meren tyhjyyteen ja toisinaan nautittiin ilma-aluksen matkasta. Ja tämä taisi ollakin yhtyeen tarkoitus: Tehdä jotain sellaista, mitä muut eivät ole. Videoiden taustalla kuultiin muun muassa hulvatonta keskustelua siitä, mitä yhtyeen jäsenet tilaisivat juotavaksi tavernan baaritiskiltä.

Grafiikka saattoi olla paikka paikoin hieman ontuvaa, mutta kyseessä ei ollutkaan mikään Hollywood-tuotanto, johon on käytetty miljoonia euroja. Ja mikä tärkeintä, virtuaaliset maisemat kuvittivat juuri niin kuin pitikin esitettyjen kappaleiden tunnelmia.

Kaiken kaikkiaan ilta jätti hyvin positiivisen mielen ja mahdollisuuden nähdä jotain todella erikoista. Nightwish piti lupauksensa ennennäkemättömästä show'sta ja fanit varmasti sulkivat striimilähetyksen hymy huulilla ja kenties kyynel silmässä - tällaisessa musiikissa kuuntelija kuitenkin kokee melkoista tunteiden vuoristorataa. Yhtye myös uutisoi jälkikäteen, että katsojia oli ollut 150 000 sadasta eri maasta, joten silläkin mittarilla ilta onnistui valtavan hyvin.

Nightwishissa soittavat kaksi alkuperäistä jäsentä, sillä Holopaisen lisäksi yhtyeessä on alusta asti pystynyt kitaristi Erno "Emppu" Vuorinen. Laulaja Jansen liittyi mukaan vuonna 2012, Troy Donockley ensimmäisen kerran jo toissa vuosikymmenellä, mutta virallisesti 2013, rumpali Kai Hahto 2014, ja basisti Koskinen tänä vuonna. Voiko siis yhtyeen jo lähes 25 vuotta kestänyt voittokulku edelleenkin jatkua, vaikka jälleen yksi jäsen vaihtui Hietalan myötä? Vastaus on, että voi, niin kauan kuin Holopainen vain musiikkiaan luo. Ehkäpä 25 vuoden uran aikana on syntynyt jo sellainen magia, joka ei hevillä häviä.

Nightwish julkaisi myös pienen videokoosteen viikonlopusta. Voit katsoa tuon videon alta tai tästä.

We are the Edema Ruh

We know the songs the sirens sang

See us dream every tale true

The verse we leave with you will take you home

- Nightwish - Edema Ruh

Voice.fi, Radio SuomiRock ja Radio City ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Nightwish paljasti yhtyeen uuden jäsenen - "Olin heti mukana"

Lue myös: Tuomas Holopainen sai kirjeen lapsuuden sankariltaan: "Meni saman tien kehyksiin"

Lue myös: Marko Hietalan lähtö meinasi päättää Nightwishin uran: "Meni useampi päivä sumussa"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat