Kuva: AOP

Supertähti Usher syytti omintakeista räppäriä "musiikin pilaamisesta" - kommentilla vakavat seuraukset

23.06.2021 19:15 - Iiro Myllymäki

T-Pain kertoo, että Usher ei pitänyt hänen innovatiivisesta tavastaan käyttää Auto-Tunea musiikissaan.

Rap-tähti T-Pain, 35, on kertonut satuttavasta kommentista, jonka hän sai r’n’b:n ja popin supertähdeltä Usherilta, 42. T-Pain kertoo Netflixin This Is Pop -ohjelmassa, että Usheria ei miellyttänyt lainkaan miehen omintakeinen tyyli käyttää Auto-Tune-ohjelmaa räppäämisensä ja laulamisensa muokkaamisessa.

Auto-Tune on sävelkorkeuden korjaamiseen kehitetty digitaalinen työkalu, jota voi käyttää myös ihmisäänen muuttamisessa robottimaisen ja luonnottoman kuuloiseksi. Juuri tässä mielessä T-Pain oli yksi merkittävimmistä muusikoista efektin popularisoimisessa 2000-luvun puolivälin paikkeilla. Sittemmin autotunettamisesta on tullut musiikissa valtavirtaa sekä hienovaraisesti että robottimaisesti käytettynä.

T-Pain muistelee Usherin kanssa käymäänsä keskustelua vuodelta 2013. Kaksikko oli matkaamassa samalla lentokoneella BET Awards -tapahtumaan, ja Usher herätti nukkumassa olleen T-Painin keskustellakseen tämän kanssa.

- Hän sanoi, että haluaa sanoa yhden asian. Hän kuulosti hyvin huolestuneelta. Hän sanoi, että ”sinä vähän niin kuin pilasit musiikin”. Minä naurahdin hermostuneesti. En ymmärtänyt häntä. Luulin ensin, että hän vitsaili. Hän sanoi, että ”sinä todella pilasit musiikin oikeilta laulajilta”, T-Pain kertoo.

T-Pain tajusi, että Usher viittasi juurikin hänen tapaansa käyttää Auto-Tunea efektinä musiikissaan.

- Sanoin, että minä olin käyttänyt sitä, mutten vaatinut ketään muuta käyttämään sitä.

T-Pain (kuva: AOP)

T-Painin jälkeen esimerkiksi Kanye West luotti voimakkaaseen Auto-Tunen käyttöön 808s & Heartbreak -albumillaan, ja pian se kuorrutti myös Black Eyed Peasin hittien sointia. Ensimmäisen kerran Auto-Tunen ylivoimakas käyttö nousi hittilistoille jo vuonna 1998, kun se oli osa Cherin Believe-kappaleen laulutuotantoa. Nykyään hyvin kuuluva autotunettaminen on rapissa enemmän sääntö kuin poikkeus.

Usherin kommentti ajoi masennukseen

Usherin sanoilla oli suuri vaikutus T-Painiin. Hän piti Usheria ystävänään, joten syytös musiikin pilaamisesta tuntui vielä pahemmalta.

- Aloin miettiä, onko hän oikeassa. Menikö musiikki vituiksi minun takiani? En tajunnut tätä pitkään aikaan, mutta tuo hetki käynnisti nelivuotisen masennuskauteni, T-Pain sanoo.

Sosiaalisessa mediassa on T-Painin avautumisen jälkeen nostettu esiin, että myös Usher on hyödyntänyt Auto-Tunea esimerkiksi Will.i.amin kanssa tehdyssä OMG-kappaleessa vuonna 2010, eli ennen kuin hän esitti syytöksensä T-Painille. Tuossa kappaleessa Auto-Tunea on tosin käytetty kuuluvasti ainoastaan Will.i.amin lauluosuuksissa.

Lue myös: Supertähti Usher otti valtavan tatuoinnin takaraivoonsa: "Aivan eeppinen!"

Lue myös: Suomen Spotify-ykköseksi nousi yllätysnimi - suomirap-biisin lyriikat tulkittu naisvihamielisiksi

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat