Kuva: Toni Lund

Maija Vilkkumaa kommentoi Anna Eriksson -kohua: "Sitä ei voi niellä, että tekisimme hommiamme vääristä syistä"

05.07.2021 13:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Anna Eriksson antoi taiteen ja viihteen tilasta provosoivia lausuntoja Helsingin Sanomille, ja Maija Vilkkumaa on ottanut kantaa popin ja rockin tekijöiden puolesta.

Maija Vilkkumaa, 47, on ottanut kantaa hänen ja Anna Erikssonin, 44, välille muodostuneeseen kiistaan tuoreessa haastattelussa. Laulajana tunnetuksi tullut, nykyään enimmäkseen taide-elokuvien parissa työskentelevä Anna Eriksson antoi suomalaista taidekenttää kritisoivan haastattelun Helsingin Sanomille kesäkuussa ja syytti suomalaisia taiteentekijöitä muun muassa mitäänsanomattomuudesta ja keskinkertaisuudesta. Eriksson puolusti elitistiseksi tulkittavaa taidetta ja nosti esiin, että hänen mielestään korkeakulttuuri ja viihde ovat sekoittuneet liiaksi toisiinsa. Hän kertoi, että muutoksen huomaa siitä, kuka ihmisille tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan kulttuurista.

- Ja ihmisille tulee mieleen Maija Vilkkumaa ja Tuomas Kyrö. Minulla ei ole missään tapauksessa mitään heitä vastaan, mutta silloin ollaan popin ja viihdekirjallisuuden puolella, Eriksson sanoi HS:lle.

Vilkkumaa kirjoitti haastattelulle vastineen sosiaaliseen mediaan ja ilmaisi olevansa Erikssonin kanssa eri mieltä. Vilkkumaa antaa arvoa popmusiikille ja kokee, että se ei ole pelkkää tyhjää eskapismia, vaan kykenee välittämään kuulijoilleen monia tunteita.

”Taiteilijana ja taiteen näkökulmasta, minun on niin vaikea ymmärtää Anna Erikssonia juuri nyt. Kyllä, taiteen pitää olla nyrkki naamaan tai palleaan. Kyllä, taiteella on itseisarvo. Mutta eihän se, ettei Eriksson itse vaikutu popmusiikista, tarkoita sitä ettei se kuitenkin voisi olla vaikuttavaa, etteivät muut vaikuttuisi siitä? Ajatteleeko Eriksson, että popmusiikin rakastajat ovat lähtokohtaisesti pinnallisia hömpöttelijöitä?” Vilkkumaa kirjoittaa.

Paljon palautetta kirjoituksesta

Nyt Vilkkumaa on palannut teemaan Himoksen Iskelmä Festivaalilla antamassaan haastattelussa. Vilkkumaa sanoo halunneensa ottaa aiheeseen kantaa, koska Eriksson oli suoraan maininnut hänet Helsingin Sanomien haastattelussa. Hän kuitenkin korostaa pohtineensa popin ja taiteen kysymyksiä paljon aiemminkin ja palanneensa popin puolustamisen äärelle monta kertaa esimerkiksi toimiessaan The Voice of Finland -tähtivalmentajana.

- Aina välillä kuulee, että puhutaan, onko pop ja iskelmä vain kevyttä ja eskapismia. Ymmärrän niitä ihmisiä, jotka näkevät asian niin, koska varmasti osa populaarimusiikista onkin sitä. Kulttuurimme on kaupallinen ja sellaisenaan antielitistinen. Ei ole mitään apurahalautakuntaa, joka kertoo, kuka saa tehdä. Mutta minulle pop- ja rock-kulttuuri on niin paljon enemmän, ja minulla on tosi iso tarve puolustaa sitä, Vilkkumaa sanoo Iskelmän Satu Kotosen haastattelussa.

Vilkkumaa otti sosiaalisen median päivityksessään esiin, että hän ja Eriksson ovat peräkkäin esiintymässä Himoksen Iskelmä Festivaalilla ja Vilkkumaa on aikeissa nostaa Erikssonin keikan aikana maljan Erikssonin lauluäänelle ja Kun katsoit minuun -kappaleen modulaatiolle. Vilkkumaa antoi haastattelunsa ennen kaksikon keikkoja eikä vielä tuolloin ollut varma, pystyykö mennä juttelemaan Erikssonille kiireisessä festarihuminassa.

- Varmasti tervehdin häntä ystävällisesti, jos me kerkeämme. Kaikkia artisteja ei pääse näkemään.

Vilkkumaa kertoo saaneensa melko paljon palautetta alan sisältä omasta kannanotostaan.

- Jos syytetään pinnallisuudesta, siitä tulee monelle vähän huono fiilis. Se ei tarkoita, että ei saisi sanoa mitään. Anna Erikssonilla on kaikki oikeus antaa tällaista kritiikkiä. Mutta halusin puolustaa sitä, että me olemme tässä oikeasti ihan sydänverellä. Jos joku ei meidän tekemisestämme tykkää, se on eri asia. Sitä ei voi niellä, että tekisimme hommiamme vääristä tai pinnallisista syistä, Vilkkumaa sanoo.

Maija Vilkkumaan somepäivityksen pääsee lukemaan kokonaisuudessaan alta. Jos päivitys ei näy, klikkaa tästä.

Voice.fi ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: IS: Anna Eriksson lataa jälleen täyslaidallisen musabisnekselle: "En jaksa enää sitä peliä"

Lue myös: Anna Eriksson teki K18-elokuvan, esiintyy monessa kohtauksessa alasti - "Elokuva vaati alastomuuden"

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat