Kuva: AOP / Juha Metso

Maija Vilkkumaa muistelee jättihittinsä syntyä - löydätkö viittaukset Britney Spearsiin ja Alice Cooperiin?

08.03.2022 15:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

"Tein biisiin C-osan, joka kauhistutti minua", Vilkkumaa muistelee Ei-kappaletta.

Maija Vilkkumaan, 48, Ei-albumin julkaisusta on kulunut 19 vuotta. Muusikko muistelee albumin tekoprosessia tuoreessa sosiaalisen median päivityksessä. Vilkkumaa kertoo kirjoittaneensa levyn biisejä keväällä 2002 New Yorkin Brooklynissa.

”Kappaleita syntyi paineettomasti, ei tietenkään helposti mutta kuitenkin ilman ahdistusta”, Vilkkumaa kirjoittaa.

Nainen kertoo mielenkiintoisia yksityiskohtia Ei-kappaleen kirjoittamisesta.

”Yksi biiseistä oli sellainen, jonka melodiassa kanavoin tuon ajan Britney Spearsia. Tekstiin alkoi syntyä alicecoopermaista kauhutematiikkaa ja nuoreksi naiseksi kasvavan tytön tuntoja. Tein biisiin C-osan, joka kauhistutti minua. Biisi tuntui pop-biisiksi tematiikaltaan väärältä, mutta siinä oli sisäistä voimaa”, Vilkkumaa muistelee.

Vilkkumaa kertoo menneensä manhattanilaiseen nettikahvilaan laittamaan viestiä levy-yhtiö Warnerin Pekka Ruuskalle. Hän oli keksinyt, että tulevan levyn nimeksi tulisi Ei, ja samanniminen kappale olisi levyn ensimmäinen sinkku.

”Nimi tuntui täydelliseltä: biisin kontekstissa se viittasi rajoituksiin ja kieltoihin, koko levyn nimenä taas uljaaseen itsemääräämisoikeuteen. Ei tarkoittaa ei”, Vilkkumaa kirjoitti.

Näin tapahtuikin. Ei-kappaleesta tuli suuri hitti ja albumista menestyslevy, joka palkittiin Emma-gaalassa vuoden albumina. Vilkkumaa kertoo, että Ei on hänen myydyin albuminsa, ja hän saa albumista jatkuvasti palautetta edelleen. Tämä näkyy myös Vilkkumaan muistelupäivityksen kommenttikentässä. Laura Närhi kirjoittaa, miten otti ensimmäiselle soololevylleen paljon vaikutteita Ei-albumin biisinkirjoituksesta, ja myös Ellinoora kehuu albumia kommenteissa. Koko päivityksen muine muisteluineen pääset lukemaan alta. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ei-kappaleen sanoitukset ovat herättäneet paljon kysymyksiä, ja etenkin raju C-osa on saanut kuulijat pohtimaan, mitä kappaleen äitihahmolle tapahtuu. Vilkkumaa on kommentoinut sanoitusta Voice.fi:n haastattelussa.

- Pohdin, että voiko äiti kuolla, ehkä sen on pakko kuolla. C-osassa on ainakin kuoleman sipaisu. Tytön tilanne on niin rankka, että hän lähtee siitäkin huolimatta, että tekee ison uhrauksen ja jättää äitinsä pulaan. Hän pelastaa itsensä, mutta sen seurauksena hän ei pysty pelastamaan äitiään. Se on ainakin tunnetasolla äidin murha, Vilkkumaa sanoi.

Lue myös: Maija Vilkkumaa vastaa ikuisuuskysymykseen Ei-hittinsä sanoituksista: "Ehkä hänen on pakko kuolla"

Lue myös: Maija Vilkkumaa muistelee epäonnistunutta sinkkuvalintaansa: "Tajusin urani olevan ohi"

Kilpailut

Uusimmat