Kuva: Juha Metso / AOP

Keikka-arvio: Floor Jansen johdatti Nightwishia ja yleisö huokaili ihastuksesta

26.04.2022 20:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

- En epäile hetkeäkään, etteikö Nightwishin voittokulku jatkuisi vielä toisetkin 25 vuotta – sen verran vahva, ainutlaatuinen ja tiivis orkesteri esiintyi viikon päätteeksi pääkaupungin keväisessä sunnuntai-illassa, kirjoittaa toimittaja Lauri Kujanpää.

Nightwish esiintyi sunnuntai-iltana Helsingin jäähallissa hieman yli viidelle tuhannelle musiikkifanille ja noin kahden tunnin show’n jälkeen paikan päältä poistui keikkakansa, joka oli täynnä hymyä ja tunnekuohuja.

Konsertti tärähti käyntiin valtavan esiriipun laskeutuessa juuri ennen introa ja pian koko yhtye asteli lavalle aloittaakseen uusimmalta Human. :II: Nature -albumilta löytyvän Noise-kappaleen. Koronapandemian aikana selvästi keikkoja ikävöinyt yleisö oli valmis ja show alkoi valtavalla energialla.

Energia ei keikan edetessä hyytynyt, kun Planet Hellin, Elánin, ja Storytimen kaltaiset kappaleet jatkoivat musiikin ilosanoman jakamista. Tämän jälkeen varsinkin vanhempia Nightwish-faneja ilahdutettiin She Is My Sin -kappaleella, joka toimi yhtyeen kolmannen albumin, Wishmasterin, avausraitana vuonna 2000.

Perjantaina Tampereella laulaja Floor Jansen oli kärsinyt huonovointisuudesta, mutta Helsingissä nähtiin valtavan energinen ja kirkkaasti laulava keulakuva, joka piti jäähallia otteessaan. Oli myös hienoa kuulla, kuinka ympärilläni istunut yleisö huokaili ihastuksesta ja kunnioituksesta, kun Jansen esitteli lauluäänensä mahtia muun muassa Shoemaker- ja Ghost Love Score -kappaleiden lopussa. Ghost Love Score on myös nimetty leikkisästi fanien keskuudessa "Floor Love Scoreksi", sillä se tuo esille hollantilaislaulajan uskomattoman kyvykkyyden.

Viime vuosien radiohitti How´s The Heart esitettiin akustisesti niin, että Jansen ja multi-instrumentalisti Troy Donockley hoitivat kappaleen lähestulkoon kahdestaan. Muu yhtye liittyi mukaan vasta loppupuolella. Kun kaunista laulua kuunteli riisuttuna ja yleisö väritti pimeää hallia puhelimiensa taskulampuilla, en voinut olla ajattelematta, että miksi kappaletta ei alun perin julkaistu tällaisena versiona? Karvat nousivat nimittäin kohti kattoa, positiivisessa mielessä. Myös useampi fani näytti liikuttuvan kyyneleihin asti.

Nightwish on paljon enemmänkin kuin musiikkia. Se tarjoaa yleisölleen selkeitä tarinoita tieteestä, historiasta, fantasiasta ja arkipäivän havainnoista, mitä taustalla pyörivät videot tehostavat animaatioillaan ja dokumentaarisilla kuvituksillaan. Yleisö sai esimerkiksi sekä korvillaan että silmillään tutustua koko evoluution historiaan, kun keikan päätti yli 20 minuuttia kestävä The Greatest Show On Earth. Kyseisen kappaleen aikana nähtiin myös vilahdus Ukrainan lipusta sekä edesmenneestä Alexi Laihosta, joka oli Nightwish-pomo Tuomas Holopaisen ystävä.

Yhtyeen uusin jäsen, basisti Jukka Koskinen, esiintyi ammattitaitoisesti ja antoi selvästi valokeilaa Jansenille. Marko Hietalan poisjäänti jätti viime vuonna valtavan aukon, jota ei oikein kukaan voi täyttää, ja tätä Koskinen ei selvästi yrittänytkään, vaan mies keskittyi lähinnä tiukkaan soittamiseen ja maltilliseen tukanheilutteluun. Kun Nightwish ilmoitti saaneensa platinalevyt uusimmasta albumistaan, osoitti myös Koskinen tyylikkäästi tukea yhtyeelle yleisön kanssa. Levyllä kun bassoa soitti Hietala.

Itse asiassa se fakta, että Hietala ei enää Nightwishin lavalla viljele verbaliikkaansa tai ikonisia laululinjonaan, jättää hieman oudon olon. Mies ehti kasvaa niin tunnettuksi osaksi koko Nightwishin olemusta, että tietynlainen haikeus oli jatkuvasti läsnä. Myös silloin, kun Jansen lauloi, vaikkakin onnistuneesti, Hietalan vokaaliosuuksia.

Ehkäpä Nightwish on kuitenkin enemmän kuin jäsenensä ja kasvanut niin valtavaksi "hirviöksi", että sitä ei enää pysäytä mikään? Onko edes johtohahmolla, säveltäjällä, sanoittajalla ja bändin luojalla Tuomas Holopaisella enää ohjausnaruja käsissään? Miehistövaihdoksistaan huolimatta Nightwish on nimittäin pystynyt pysymään valtavana instituutiona, joka on ilahduttanut jo useampaa sukupolvea. Matkalla on vaihtunut niin laulajat kuin basisti ja rumpalikin sekä Donockley saapui ensimmäisiä kertoja mukaan kuudennella Dark Passion Play -albumilla.

Tämä kaikki ei ole menoa haitannut vaan lähinnä päinvastoin. En epäile hetkeäkään, etteikö Nightwishin voittokulku jatkuisi vielä toisetkin 25 vuotta – sen verran vahva, ainutlaatuinen ja tiivis orkesteri esiintyi viikon päätteeksi pääkaupungin keväisessä sunnuntai-illassa.

Lue myös: Nightwish-basisti Jukka Koskinen salasi pestiään koko kevään - "Täytyi antaa poliitikon vastauksia"

Lue myös: Oletko huomannut? Nightwish on jättisuosittu kohde YouTuben trendivideoissa

Lue myös: Nightwish-laulaja Floor Jansen julkaisi soolomateriaalia

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat