Kuva: Handout / Nightwish

Nightwish-basisti Jukka Koskinen salasi pestiään koko kevään - "Täytyi antaa poliitikon vastauksia"

26.12.2021 18:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Kun Marko Hietala jätti Nightwishin, soi Jukka Koskisella puhelin. Koskinen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että sai kertoa pestistään vain suljetulle lähipiirille, ennen kuin asiasta tiedotettiin julkisuuteen.

Nightwishin pitkäaikainen basisti-laulaja Marko Hietala, 55, ilmoitti vuoden alussa jättävänsä Nightwishin sekä julkisuuden. Kevään lopulla ilmoitettiin, että bassoa yhtyeessä soittaa tästä lähtien Jukka Koskinen, 40.

Koskinen aloitti soittoharrastuksen jo hyvin nuorena, kun bänditoimintaa kaavailtiin ala-asteelle.

- Ala-asteen kolmannella luokalla koulun rehtori halusi perustaa bändin ja samaan aikaan hyvä ystäväni halusi myös bändin. Siellä sitten päätettiin, että koska kaverini halusi soittaa kitaraa, niin minulle jäi basso. Tyydyin siis kohtalooni, Koskinen nauraa Voice.fi:n haastattelussa.

- Alun perin soitin kontrabassoa ja lopulta koulu tilasi uuden sähköbasson, joka saapui muutaman kuukauden päästä. Kaikilla oli tietenkin mahdollisuus soittaa ja ehkä olin itse pitkäpinnaisin ja harjoittelin kovasti. Voitte myös kuvitella, kun olen sen ikäisenä ollut aika lyhyt ja kontrabasso on aika iso, niin se on näyttänyt aika hulvattomalta, Koskinen jatkaa.

Nightwish

Lopulta Koskinen löysi jo nuorena heavy-musiikin ja aikuisiällä hän liittyikin sellaisiin yhtyeisiin, kuten Norther ja Wintersun. Vuosia myöhemmin, eli vuoden 2021 alussa, muusikko sai puhelun, joka muutti elämän suuntaa seuraaviksi vuosiksi.

- Minuun otettiin yhteyttä Nightwishin leiristä heti alkuvuodesta ja olihan se aikamoinen sokki monella tapaa. Olen seurannut bändiä monet vuodet ja tietenkin ajattelin, että kyseessä on orkesteri, jossa ei enää jäsenvaihdoksia tule, Koskinen sanoo.

- Ensimmäinen ajatus puhelusta oli tietenkin se, että kyseessä on suuri kunnia. Jos miettii, kuinka legendaarinen hahmo Marko Hietala oikein on, niin ei sellaista kukaan pysty korvaamaan. Bändiasioissa asiat kuitenkin muuttuvat ja joku toinen tuo sitten toisenlaisen panoksen, Koskinen jatkaa. 

Koskinen myöntää, että uusi pesti jännitti alussa hyvinkin paljon.

- Kyllä se jännitti. Sitä tietenkin haluaa antaa parhaansa ja näyttää parhaan puolensa, niin se tuo tietynlaisia paineita. Samalla se on positiivista, että kroppa ja mieli haluaa antaa kaikkensa. Oli äärettömän hienoa, kun soitimme ensimmäistä kertaa yhdessä, sillä siinä oli heti oikeanlainen, ja kaunis, tunnelma. Kemiat ja vibat kohtasivat luonnollisella tavalla heti alkumetreistä lähtien.

Nightwish vuonna 2021. (kuva: Handout)

Kun Hietala jätti Nightwishin, keskustelut yhtyeen uudesta basistista heräsivät heti ympäri maailman. Salaisuus pysyikin vain hyvin pienessä lähipiirissä ja Koskisen nimi paljastettiin julkisuuteen ennen toukokuun lopun valtavia striimikeikkoja.

- Naisystäväni, vanhempani ja Nightwishin leiri tiesivät asiasta, mutta kukaan muu ei. Olihan se mielenkiintoinen paikka, kun välillä asiasta kyseltiin ja arvailtiin, niin täytyi hieman valehdella ja antaa poliitikon vastauksia. 

Striimikeikat olivatkin Koskisen "Nightwish-kaste", mutta samalla täysin uusi maailma koko yhtyeelle.

- Se oli sekä minulle että koko yhtyeelle täysin uusi tilanne, että keikalla ei ole live-yleisöä. Ainakin henkilökohtaisesti se on tärkeää, että paikalla on yleisöä, jonka kautta energiaa saa takaisin. Olimme vihreässä kuplassa soittamassa toisillemme, mutta musiikki vei kuitenkin heti mukanaan ja kaikki paineet unohtuivat.

Nightwishin ja Koskisen yhteinen matka jatkuu Human. :II: Nature -albumin kiertueen verran ja sen jälkeisestä ajasta ei ole sovittu vielä mitään. Vaikka kiertueen keikkoja on jatkuvasti siirretty koronapandemian vuoksi, on Nightwishin määrä esiintyä (jutun kirjoitushetkellä) vuoden lopulla sekä Tampereella Nokia Arenalla että Helsingissä Jäähallissa. (*Keikat on siirretty tammikuun lopulle)

- Koko yhtye on odottanut kovasti sitä, että pääsemme kunnolla soittamaan. Samalla se tietenkin tuo vähän lisäjännitystä, kun kotimaassa yleisössä saattaa olla niitä läheisimpiäkin ihmisiä. Muutaman keikan olemme tänä vuonna ehtineet vetämään ja ne ovat olleet uskomattomia kokemuksia.

Loppuun vielä kysyttäköön, että mikä oikein on Koskinen suosikkikappale Nightwishin laajasta tuotannosta?

- Siellä on todella monia hienoja biisejä, ja jos miettii koko Nightwishin musiikillista maailmaa, niin se vie kyllä mennessään. Jos joku pitäisi mainita, niin ehkä se on viimeisimmältä levyltä oleva Shoemaker. Siinä on uskomaton tunnelma ja se on rakeenteeltaan hyvin uniikki teos, joka vain kasvaa kasvamistaan.

Voice.fi, Radio City ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.

*Juttua korjattu 27. joulukuuta: Keikat siirtyivät tammikuun lopulle.

Lue myös: Nightwish paljasti yhtyeen uuden jäsenen - "Olin heti mukana"

Lue myös: Uusi Nightwish-basisti hoiti tonttinsa - yhtyeen virtuaalikeikat veivät fanit fantasiamaailmaan

Lue myös: Tuomas Holopainen sävelsi uuden Nightwish-albumin laulajille - "Täysi potentiaali käyttöön"

Kilpailut

Uusimmat