Kuva: AOP

Rolling Stone -lehti julkaisi listan kaikkien aikojen parhaista laulajista - some järkyttyi valinnoista

02.01.2023 17:15 - Iiro Myllymäki

Erityisesti Céline Dionin pois jättäminen listalta on tyrmistyttänyt ihmisiä.

Rolling Stone -lehti julkaisi sunnuntaina 1. tammikuuta listauksensa 200:sta kaikkien aikojen parhaasta laulajasta. Listaus on osoittautunut kiistellyksi julkaisua seuranneen somekeskustelun perusteella.

Rolling Stone on rajannut listansa käsittämään populaarimusiikkia, ja listan ovat koostaneet lehden toimittajat ja avustavat kirjoittajat. Lehti painottaa, että kyseessä ei ole listaus parhaista lauluäänistä eikä valintoja ole tehty vain tekninen taitavuus mielessä.

Listalla kaikkien aikojen parhaaksi laulajaksi valittiin soul-kuningatar Aretha Franklin, ja toiselle sijalle tuli Whitney Houston. Kolmanneksi valittiin Sam Cooke, neljännellä sijalla on Billie Holiday ja viidentenä Mariah Carey. Kymmenen kärjessä ovat lisäksi muun muassa Beyoncé ja Stevie Wonder.

Monet listan sijoitukset ja listalta pois jätetyt laulajat ovat herättäneet ihmetystä sosiaalisessa mediassa. Monessa listaa käsittelevässä artikkelissa nostetaan esiin, että kanadalaistähti Céline Dion ei ole lainkaan listalla. Monesti Dion nostetaan esiin 1990-luvun parhaimpina naislaulajina Whitney Houstonin ja Mariah Careyn rinnalla. Dionin pois jättäminen on ihmetyttänyt monia esimerkiksi Twitter-kommenteissa.

”Tuon täytyy olla laitonta.”

”Tämäpä on mielenkiintoinen (ja räikeä) puute.”

”Hävytöntä!”

Céline Dion ei päässyt listalle. (kuva: AOP)

Myös listaukselle päässeiden sijoitukset ovat herättäneet ihmetystä. Monet ovat sanoneet, että Queen-solisti Freddie Mercuryn tulisi olla aivan kärjessä, mutta sen sijaan hän on sijalla 14. Monet ovat kiinnittäneet huomionsa siihenkin, että Michael Jackson on vasta sijalla 86.

Yksi keskustelua herättänyt valinta on myös Taylor Swiftin mukanaolo. Swift on listalla sijalla 102. Kantritähdestä maailmanlaajuiseksi poptähdeksi kehittynyt yhdysvaltalaisartisti ei ole koskaan niittänyt mainetta niinkään laulullisesti, vaan laulaja-lauluntekijänä ja kulttuurista tilaa hallitsevana keskustelunherättäjänä. Eräskin kommentoija on nostanut esiin Twitterissä, että poplaulajista esimerkiksi Kelly Clarkson on listalla huomattavasti alempana, vaikka tämä tunnetaan nimenomaan laulunlahjoistaan. Monen mielestä myös Christina Aguilera on listalla liian alhaalla. Hänet asetettiin sijalle 141.

Lue myös: Céline Dion kertoo sairastavansa harvinaista neurologista sairautta - 'En pysty laulamaan kuten ennen'

Lue myös: Taylor Swiftin musiikkivideosta editoitiin läski-sana pois somekritiikin jälkeen

Lähde: Rolling Stone

Kilpailut

Uusimmat