Kuva: Yle / Nelli Kenttä

Portion Boysin UMK-kappaleessa on syvä sanoma - "Se on lohtua tuova ajatus"

13.01.2023 15:15 - Iiro Myllymäki

Vauhdikkailla ralleilla suomalaiset valloittanut yhtye uskoo, että heidän meininkinsä voisi purra myös Euroviisuissa.

Portion Boysin koko haastattelun voi kuunnella alta tai Podplaysta.

Lukuisista bilehiteistään tunnettu Portion Boys -yhtye tavoittelee paikkaa Euroviisuissa, sillä bändi on yksi seitsemästä Uuden musiikin kilpailun artistista. Bändi tuli suomalaisten tietoisuuteen viimeistään versioidessaan Matin ja Tepon Vauhti kiihtyy -kappaletta vuonna 2021. Kyseinen kappale oli yksi kyseisen vuoden suurimmista hiteistä.

Vauhtia on luvassa myös UMK:ssa. Ainakin yhtyeen lupaukset ovat kovat biisin suhteen.

- Se on räjäyttävin biisi UMK-historiassa, sanoo bändin pääsolisti A.P. Vuori.

Yhtyeeseen kuuluvat lisäksi JaloTiina (Tiina Forsby), tuottaja-säveltäjä El Meisseli (Mikael Forsby), Kenraali Vahva (Raimo Paavola) ja Taiteilija Nieminen (Roope Nieminen). Portion Boys kilpailee UMK:ssa Samaa taivasta katsotaan -kappaleella, ja biisi julkaistaan UMK-kappaleista viimeisenä 20. tammikuuta.

Bändi naureskelee, että vieläkään ei tullut tehtyä balladia. Suomen suosituimmaksi bilebändiksikin kutsuttu porukka on tunnettu menevistä ralleistaan, ja tunnusomainen meno jatkuu UMK:ssakin.

- Kappale on energinen ja vauhdikas, mutta tässä on järjettömän hieno sanoma kaiken energian takana, JaloTiina sanoo.

Biisissä onkin syvempi sanoma kuin monissa Portion Boysin hiteissä. Samaa taivasta katsotaan juhlistaa sitä, että ihmiset ovat erilaisia, mutta silti kaikki yhdenvertaisia. Tasa-arvon sanoma sopii hyvin UMK:hon ja jos sieltä vielä pidemmälle mennään, Euroviisuihin. Biisin idea tuli JaloTiinan mieleen.

- Tämä ajatus tuli minulle alkuvuodesta päälohkoon. On ollut vaikeat ajat Euroopassa, ja paljon pahaa on tapahtunut viime vuosien aikana. Kuitenkin olemme täällä saman taivaan alla. Se on minulle lohtua tuova ajatus, JaloTiina kertoo.

Euroviisumaisuutta kappaleeseen tuo paitsi sanoma, myös siihen kuuluvat peräti kaksi modulaatiota, eli sävellajin nostoa. Bändi kertoo, että syvä sanoma vain sattui tulemaan biisiin eikä sitä sen kummemmin laskelmoitu. Ja vaikka sanomassa onkin vakavuutta, bändi ei ole vakavoitunut.

Kuvassa ylärivissä Kenraali Vahva (vas) ja A.P. Vuori ja alarivissä Taiteilija Nieminen (vas), JaloTiina ja El Meisseli. (kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Pärjääkö suomen kielellä?

Mutta voiko suomen kielellä esitettävä, kansan syviin riveihin pureutuva bilejunttaus purra eurooppalaiseen yleisöön, jos paikka Euroviisuihin aukeaa? Portion Boys uskoo, että kyllä voi.

- Siinä on hyvin paljon sellaista, mihin voi syntymäpaikasta riippumatta samaistua. Siinä on meininkiä, energiaa ja vilpittömyyttä. Biisi on hyvä kielestä riippumatta. Muut kuin englanninkieliset biisit pärjäsivät hyvin viime vuonna Euroviisuissa, A.P. Vuori toteaa.

Tässä hän on oikeassa. Viime vuonna ykköseksi nousi Ukrainan Kalush Orchestra ukrainankielisellä Stefania-kappaleella, ja viiden kärjessä olivat myös espanjan- ja serbiankieliset kappaleet. Vuonna 2021 top 5:ssä oli vain yksi englanninkielinen kappale.

- Uskon, että suomalaiset ovat nykyään niin rohkeita, ettei tarvitse tuudittautua siihen, että vain enkulla voi pärjätä, JaloTiina sanoo.

Suomi on lähettänyt viimeksi suomenkielisen edustusbiisin vuonna 2015, kun UMK:n voitti Pertti Kurikan Nimipäivät Aina mun pitää -kappaleella.

Vuonna 2010 perustettu Portion Boys on kasvanut hiljalleen erittäin suosituksi yhtyeeksi sekä livekentällä että striimilukemissa. Yhtye kokee, että Uuden musiikin kilpailuun osallistuminen on luontevaa jatkoa tälle kehitykselle.

- Meillä on ollut jo joitakin vuosia mietinnässä, että UMK:hon olisi hienoa osallistua. Emme ole aiemmin ajatelleet, että aika olisi ollut meille oikea. Nyt olemme kypsiä tähän, Kenraali Vahva sanoo.

UMK:n voittaja selviää 25. helmikuuta. Portion Boysin lisäksi kamppailussa ovat mukana Keira, Benjamin, Robin Packalen, Lxandra, Käärijä ja Kuumaa.

Portion Boysin koko haastattelun voi kuunnella artikkelin alusta tai Podplaysta.

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: Benjamin Peltonen kilpailee UMK:ssa seksiä tihkuvalla biisillä - "Myös mies voi haluta tulla hoidettavaksi"

Lue myös: UMK-suosikki Robin Packalenilla on yllättävä ensisijainen tavoite, jos hän pääsee Euroviisuihin

Lue myös: UMK:n nuorin osallistuja Keira, 17, fanittaa kilpakumppaniaan Robin Packalenia - ensikohtaaminen oli jäätävä

Kilpailut

Uusimmat