Kuva: Troy Silva

Cheekin keikkalavoilta menestyksen uudelleen määrittelyyn - artisti Ilta julkaisi kakkosalbuminsa, jonka sanoituksissa kuuluu salamarakkaus ja armollisuus

11.09.2023 19:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Iltan uuden albumin tekoprosessi kesti kolme vuotta. Tässä ajassa hän löysi oman äänensä artistina, rakkauden sekä ymmärsi, ettei kaikkia tunteita tarvitse itse käydä läpi kirjoittaakseen niistä lauluja.

Artisti Ilta Silvan kolme vuotta kestänyt projekti sai päätöksensä syyskuun ensimmäisenä päivänä. Silloin Iltan jo ennakkoon kultaa striimannut kakkosalbumi Mä oon vaan ihminen näki päivänvalon. Albumilta löytyvät hitit, kuten Ei kukaan muu sekä Uuden Musiikin Kilpailusta tutuksi tullut Kelle mä soitan.

Uuden albumin tiimoilta Voice.fi:n haastateltavaksi istahtaa pirskahteleva ja iloinen Ilta. Päällimmäisiksi tunteiksi albumin tiimoilta hän kuvailee helpotuksen ja kiitollisuuden.

Jos albumin kolmen vuoden tekoprosessiin on mahtunut paljon tapahtumia ja käänteitä, on niitä riittänyt myös koko Iltan uran aikana. Hänen uransa voikin sanoa kulkeneen tavanomaisesta poikkeavassa järjestyksessä.

Ilta syntyi Jyväskylään vuonna 1996. Musikaaliseen perheeseen kuuluu hänen lisäksi kolme sisarusta. Jo lapsesta saakka Iltan intohimo laulamista ja esiintymistä kohtaan oli selkeä. Tätä polkua Iltan perhe myös tuki. Laulutunnit hän aloitti seitsemännellä luokalla.

– Muistan ensimmäiset ristiäiset tai jonkun randomin häät, joihin minua pyydettiin laulamaan. Sain siitä 50 euroa. Olin silloin ihan että wow, voiko tästä saada rahaa, muistelee Ilta.

Pikkuhiljaa laulamisesta alkoi tulla säännöllistä tuloa.

Ilta tapasi ensimmäistä kertaa tulevan managerinsa, Tina Jukaraisen, 14-vuotiaana Jyväskylässä. Ilta opiskeli silloin Schildtin lukiossa ja kävi samalla laulunopettajalla Jukaraisen kanssa. Jukarainen tokaisi silloin Iltalle ottavansa häneen yhteyttä valmistuttuaan manageriksi. Ja näin kävi.

Jukarainen otti yhteyttä Iltan ollessa 17-vuotias. Ilta muutti Helsinkiin ja olikin jo pian laulamassa Jare Tiihoselle eli Cheekille pienessä työhuoneessa.

Ilta pompsahti suuren yleisön tietoisuuteen 18-vuotiaana laulaessaan vierailevana solistina Cheekin Sillat-kappaleella. Hän hyppäsi suoraan syvään päätyyn ja kiersi Cheekin matkassa Suomen isoja lavoja.

Ilta kuvailee Tiihosen tehneen kaiken aina täysillä. Tästä asenteesta tarttui myös hänelle matkaan kunnianhimoa. Iltalla on edellen myös olo, että tarpeen tullen hän voisi tarttua luuriin ja kysyä neuvoa kokeneemmalta Tiihoselta.

(kuva: Troy Silva)

Vaikka Ilta esiintyi valtaville yleisöille, oli oman musiikin kanssa palattava kuitenkin alkuun. Ensimmäinen oma single Koukkuun julkaistiin heinäkuussa 2017.

– Pieni kontrasti, kun alkoi tekemään omia keikkoja, niin eihän siellä ihan niin paljoa jengiä ollut, naurahtaa Ilta.

Oman musiikin kohdalla oli löydettävä myös oma ääni ja vastaus kysymykseen: kuka oikein on Ilta?

– Piti paljon tehdä töitä sen kanssa, että kuulen oman äänen tästä kaikesta muusta. Tuntuu että menen helposti sellaiseen, että minua ohjataan ulkoa ja hyppään vain kelkkaan.

– Mutta kun tajuaa artistin koko ytimen olevan se, että minusta pitää pulputa luovuus ja ne laulut. Ei välttämättä kaikki laulut, mutta laulujen aiheet, jotta tulee jonkinlainen punainen lanka.

Ilta painottaa oman äänen löytymisen olleen tietoinen projekti, joka ei tapahtunut päivässä. Se vaati tietoista pysähtymistä. Samassa hän siirtyi laulajasta artistiksi ja hyppäsi biisinkirjoittajan vaativiin saappaisiin.

Ensimmäinen albumi Näitä hetkiä varten julkaistiin vuonna 2020. Albumin kirjoitusprosessi alkoi sydänsurusta, joka myös kuuluu kappaleissa.

Nyt julkaistulla albumilla tunnelma on kuitenkin toiveikkaampi. Siitä huokuu Iltan elämään saapunut rakkaus. Ilta meni naimisiin kesällä 2021 Troy Silvan kanssa.

– Ekan levyn kohdalla osasin kirjoittaa parhaiten omista tunteista. Sitten olen tajunnut että vitsi, minulla on aika hyvin asiat. Miten voi tehdä kymmenen albumia elämästäni? Tarvitseeko minun käydä itse läpi kaikki nämä tunteet?

Ilta opetteli laulujen voivan kertoa myös muiden tunteista. Kaikkia sydänsuruja ei tarvitse kokea itse, vaan ystävien kokemukset ja tarinat saattavat päätyä lauluihin. Uuden albumin rakkauslaulut on kuitenkin kirjoitettu omista tunteista ja osoitettu Iltan aviomiehelle.

Pari tapasi toisensa vuonna 2020 spikeball-nimisen pallopelin parissa. Koronapandemia perui keikat, joten Ilta päätti aloittaa uuden harrastuksen. Seitsemän päivän jälkeen hän ilmoittautuikin jo lajin suomenmestaruuskisoihin. Tämäkin osoittaa Iltan luonnetta tehdä täysillä tai ei ollenkaan.

Pelikaveri kuitenkin puuttui ja ystävät vinkkasivat Troysta. Ilta päätti laittaa hänelle viestiä.

Ilta kuvailee, ettei rakkaus roihahtanut hetkessä. Toisen kanssa oli kuitenkin merkittävän hyvä olla ja kolmen viikon kuluttua pari sopi treffit.

Sen jälkeen suhteessa ei ole aikailtu. Seurustelu, kihlat ja naimisiin alle vuoden tuntemisen jälkeen.

– Minulle sanottiinkin, että Ilta sinun aivosi eivät ole vielä täysin loppuun kehittyneet. Ne on vasta 25-vuotiaana kehittyneet eikä kannata tehdä mitään näin tärkeitä päätöksiä ennen sitä. Yksi sanoi, että yleensä se huuma kestää vuoden ja vasta sen jälkeen kannattaa tehdä päätöksiä.

Pari tiedosti nämä seikat, mutta Ilta kuvailee silloista tunnetta ”kuin olisi löytänyt kotiin”. Päätöstä toisesta vahvisti myös riitatilanteissa toimiminen. Konfliktit selvitettiin toista kunnioittaen, ja Ilta tiesi ”sen oikean” olevan tässä.

Pari kertoi suhteestaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Ilta ei aio peittää rakkauttaan vaan sanoo kantavansa sitä ylpeydellä.

– Elämässä riittää tarpeeksi nousuja, laskuja ja erilaisia tunteita, vaikka valitsisin että minun kotona se tyyppi ja meidän koti on ihanan turvallinen. Voisi sanoa jopa tasainen. Ajattelen että varsinkin minun tyyliselle ihmiselle, joka on aika tunneheiluri, tuo on parasta mitä voi olla. Tasapainottaa, että pysty olemaan laulaja ja artisti.

(kuva: Troy Silva)

Uudelta albumilta löytyy kappaleita rakkaudesta, mutta myös armollisuudesta. Paineita ”olla jotakin” Ilta koki varsinkin uransa alkuvaiheilla. Kun Sillat-kappaleen jälkeen ura ei ollutkaan valmis yhdessä yössä eikä Emma-patsaat kaapissa, piti Iltan sanoittaa menestyksen määritelmä itselleen uudelleen.

Nyt toisen albumin kohdalla Ilta on jo päässyt haitallisista paineista eroon. Hän kokee elävänsä jo unelmaansa – kuitenkin pitäen suurista tulevaisuuden tavoitteista kiinni.

Nykyään Ilta osaakin jo sanoa olevansa ylpeä itsestään. Uusi albumi loppuukin Iltan sanoihin itselleen: Mä oon niin ylpee susta. Kyseiset sanat hän nappasi nauhurille ajaessaan nauhoittamaan viimeistä Täällä mä oon -kappaletta.

Vaikka kolmivuotinen projekti sai juuri päätöksensä, ei Ilta haaveile tauosta. Sen sijaan hän on innoissaan tekemässä uutta musiikkia ja paljastaakin ensimmäisten musiikinteko-sessioiden syksylle olevan varattu.

Ilta nähdään tänä syksynä myös yhtenä Ylen Elämäni biisi -ohjelman uusista solisteista.

Tulevaisuuden haaveiksi Ilta nimeää pitkän uran ja toivookin olevan vielä 70-vuotiaana keikkalavoilla. Myös yhteisbiisi Ed Sheeranin, Adelen, Célin Dionin tai Justin Bieberin kanssa kelpaisi artistille. Mainitsee Ilta myös suomalaisen artistin, jonka biisillä haluaisi vierailla.

– Voisin tehdä vaikka Anna Erikssonin kanssa mahtiballadin.

Voit kuunnella koko haastattelun alta sekä Podplaysta.

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Ilta julkaisee toisen albuminsa perjantaina - "Mulla kesti kolme vuotta saada tämä albumikokonaisuus valmiiksi"

Kilpailut

Uusimmat