Kuva: Niko Tiainen

Miksi Windows95man toi lavalle valtavan farkkumunan? Avaa nyt idean omaperäistä taustaa

09.05.2024 19:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Windows95man ei lähde Ruotsiin nöyristelemään. Voitto haetaan kotiin laittamalla Ylen tiimiä sivummalle ja viemällä esitystä vielä henkilökohtaisempaan suuntaan. Artisti ei myöskään pistä pahakseen, jos Rautatieaseman kivimiehille puetaan farkkushortsit.

Oli vuoden 2010 kesä. Teemu Keisteri kertoo olleensa tuolloin yksillä "taidejatkoilla", kun hänen kaverinsa sai idean leikata Keisterin päällä olleet shortsit lyhyemmiksi saksilla. Taskut eivät kuulemma näkyneet tarpeeksi lahkeiden alta kuten silloinen shortsitrendi ohjeisti.

Näin syntyi piskuiset ja ikoniset Suomen euroviisuedustaja Windows95manin farkkushortsit.

Keisteri kertoo Voice.fi:n haastattelussa yrittäneensä vaihtaa shortsit toisiin ”feikkiversioihin” vuosien aikana. Yritys on kuitenkin ollut turhaa, sillä vain nämä yhdet ainoat ”taikashortsit” antavan juuri sen oikean fiiliksen.

Ja nyt nämä 14 vuotta vanhat shortsit laskettiin lauantaina katosta siivittäen Windows95manin ja laulaja Henri Piispasen UMK-voittoon kappaleella No Rules.

Kuuntele koko haastattelu alta tai PodPlaysta.

Windows95manin takana on monitaiteilija Teemu Keisteri, joka on suosittu dj sekä kuvataiteilija. Keisteri on esiintynyt viime vuosina muun muassa Helsingin kaupungin uudenvuoden juhlassa 2022 ja Käärijän jäähallikeikan lämmittelijänä. Kuvataiteilijana Keisteri tunnetaan erityisesti Ukkeli-hahmosta.

No Rules:in lauluosioista vastaava Henri Piispanen on muusikko ja ääninäyttelijä, jonka rooleihin kuuluu muun muassa lastenohjelma Ryhmä Haussa esiintyvä poliisikoira Vainu.

Windows95manin voitto yllätti niin esiintyjät kuin yleisönkin. Sara Siipola oli laulanut itsensä ihmisten sydämiin riipaisevalla Paskana-kappaleella ja aivan loppumetreille hänen voitto vaikuttikin varmalta. Kansainväliseltä raadilta vähiten pisteitä saanut No Rules kipusi kuitenkin yleisöäänillä selkeään voittoon.

Kaksikon energinen lavaesitys käänsi suomalaisten päät. Yleisö ei osannut odottaa juuri tällaista komboa farkkumunasta, kalsarimiehestä ja upeasti laulavasta Piispasesta.  

– Teimme liian hassun musavideon. Ihmiset ajattelivat sen olevan vitsi, mutta todistimme ettei se ole sitä, summaa Keisteri.

Myös yleisön läsnäolo ja energia sai kaksikon pistämään parastaan. Kun farkkushortsit lähtivät laskeutumaan katosta, kertoo Keisteri yleisön ”seonneen” ja huudon kantautuneen korvamonitoreiden läpi.

– Jury show [esitys raadille] oli hirveä. Piti esiintyä tyhjälle salille kuitenkin tietäen kameroiden kuvaavan ja että pitää vetää hyvin. Olin niin perustavanlaatuisen jännittynyt, että sielu poistu ruumiistani. Koko viikon ollut lammikot kämmenissä. Sitten kun pääsi yleisön eteen, en sano että jännitys katosi, mutta lamauttava jännitys katosi ja pystyi nauttimaan, muistelee Piispanen.

Jotta esiintyminen ei olisi niin jännittävää, kertoo kaksikko vitsailevansa toisilleen juuri ennen esityksen alkua, kun toinen istuu jo farkkumunassa.

Mutta hetkinen, miksi lavalla oikein on valtava farkkumuna?

– Hyvä kysymys. Se tehtiin yhdessä Ylen UMK-tiimin kanssa. Ekoissa palavereissa tuli slideshow, missä yhdellä sivulla oli monta vähän ankeaa kuvaa, mitkä kuvasti mukamas No Rulesia, geneerisiä Pinterest-kuvia. Yhdessä kuvassa sattui olemaan vaaleaa denim-kangasta, kertoo Keisteri.

Visuaalinen ilme haluttiin pitää ”simppelinä”, joten kuvasta valittiin vain denimiä. Siihen päälle lisättiin sitten vielä ripaus Kalevalaa.

– Sotkan muna ajatus, kaiken alku. Siellä mä munin ja Teemu syntyy, summaa Piispanen.

Kyseinen farkkumuna nähdään myös Ruotsissa, jos se ”mahtuu rekkaan mukaan”, kertoo kaksikko pilke silmäkulmassa.

Keisteri-Piispanen-kaksikon kemia näyttää sulautuvan loistavasti yhteen. Heidän olemisestaan ei huomaa laisinkaan, että tiet kohtasivat vasta UMK-kappaleen myötä.

– Jussi Roine sävelsi No Rules -biisin, keksi sen suihkussa. Sitten hän löysi Henrin ja Henri näpytteli tietokoneella pakettiin ja menimme studiolle. Ollaan molemmat tällaisia musanörttejä niin fiilisteltiin vain soittimia ja jaettiin softia keskenämme. Sitten kun tieto shortlistille pääsystä tuli, olimme että o-ou, nyt mennäänkin sitten kaksisteen. Toivottavasti meillä synkkaa. Oli ensimmäiset tanssitreenit ja siellä tää rakkaus kohtasi, kertoo Keisteri.

Oliko kyseessä rakkautta ensisilmäyksellä?

– Ei silmäyksellä, vaan rakkautta ensi liikkeillä. Biisi laitettiin soimaan ja meidän piti improta ja heittäytyä, täsmentää Piispanen.

(kuva: Niko Tiainen)

Piispanen ei alun perin halunnut edes lavalle esittämään kappaletta. Hän lauloi demot, mutta joku muu saisi mennä lavalle. Nyt kuitenkin Piispasen matka käy Ruotsiin suurille lavoille. Mikä muuttui?

– En mä tiedä. Ehkä mulla oli jotain pelkoja, ehkä vaan jännitti. Ajattelin aluksi, että olisi siistimpää olla tuottamassa ja voisin katsoa sitä show'ta eikä tarvitsisi jännittää. Onhan tämä nyt hurjan jännittävää, olis ollut varmaan rennompaa ja iisimpää. En osaa vieläkään sanoa, että onks se hyvä vai huono fiilis, shokki on vaan niin suuri, kertoo Piispanen.

Piispanen ei myöskään pidä kysymyksestä mahdollisista menestyksen myötä tulevista muutoksista elämään. Hän ahdistuu kysymyksestä silminnähden ja summaa, ettei nyt halua ajatella liikaa asiaa.

Keisteri taas puolestaan ilmoittaa humoristisesti, että olisi kiva jos voisi kulkea aina taksilla. Hän maalailee myös mahdollisuutta kännykän käytön lopettamisesta ja muuttamisesta hirsimökkiin.

– Sitä oon vitsaillut mun hollantilaiselle vaimolle, että kun voitan euroviisut, me ostetaan talo Kirkkonummelta…Sori väärä kaupunki, Espoosta, virnuilee Keisteri.

Vaikka UMK:n voittoa ei kaksikko ole vielä täysin sulattanut, ei Ruotsiin lähdetä nöyristelemään. Keisteri täräyttääkin, että voittoa haetaan eikä muu kelpaa

Ja jotta voitto varmistetaan, tehdään esitykseen myös muutoksia.

– Pistetään Ylen jengiä vähän sivummalle ja luotetaan omaan näkemykseen. Ja tietysti otetaan kaikki tuki Yleltä. Viedään tota vielä henkilökohtaisemmaksi, tuodaan enemmän mun omaa taidetta ja sitä, mitä Windows95man on parhaimmillaan, kertoo Keisteri.

Vaikka energinen esitys tuo hymyn ihmisten huulille, ei se ole kaksikon mukaan vitsi.

– Ilottelumusaa ja varmasti hauskaa, mutta ei sitä tietoisesti tehdä huumorimusiikiksi. Ihan totisesti tehtyä musiikkia, summaa Piispanen.

– Vaikka Windows95man on hahmo, on se myös Teemu Keisteri. Olen siellä innostuvana omana itsenäni jakaen sitä iloa ja energiaa, mitä sisälläni on. Tämä hahmo ja asu vahvistaa sitä, vie sata leveliä ylemmäksi. Arjessa olen kuitenkin välillä hiljainen, ujo ja äärettömän herkkä. Kun on tämä asu, antaa sen mun olla super-ihminen, Keisteri kertoo.

Windows95manin asuun kuuluu farkkushortsien lisäksi lippis ja t-paita varustettuna Microsoftin- ja Windows 95 -käyttöjärjestelmän logoilla. Logot ja nimi saattavat koitua ongelmaksi, sillä Euroopan yleisradioyhtiö EBU kieltää tiukasti mainostamisen.

Nähtäväksi jääkin, millä nimellä ja asulla Windows95man nähdään varsinaisissa viisuissa Malmössä. 14 vuotta vanhat farkkushortsit kuitenkin pysyvät esityksessä varmasti.

– Toivon että VR-ukoille tulee farkkushortsit sinne Rautatieasemalle, naureskelee Keisteri.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 13.2.2024.

Lue myös: "Tää saa mut haluamaan takaisin 90-luvulle" - Windows95manin UMK-biisi sai positiivisen vastaanoton

Lue myös: Pilvi Hämäläisen UMK-esitys sai somen sekaisin: "Tää sinne viisuihin olisi pitänyt laittaa"

Lue myös: Cyan Kicksin Susanna kärsi vuosia lamaannuttavasta esiintymispelosta, kunnes yksi hetki muutti kaiken

Voice.fi, Podplay, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat