Kuva: Fotolia

Parantavat älykkyyttä, tekevät nopeammaksi - 7 videopelaamisen suurinta hyötyä

25.03.2016 13:15 - Iiro Myllymäki

Videopelien pelaaminen tekee monella tavalla hyvää aivoille.

Tietokonepelien vaaroista kuulee useammin kuin hyödyistä. Nyt Psychology Today -sivusto on listannut seitsemän tapaa, joilla videopelit parantavat älykkyyttä. Tartu siis ohjaimeen tai näppäimistöön ja laita älykkyys lisääntymään.

1. Opit sietämään epäonnistumisia. Paras ja tehokkain oppiminen tapahtuu monesti kantapään kautta. Videopeleissä tavoitteeseen usein päästään lukuisten virheiden kautta. Sinnikkyys ja virheistä oppiminen ovat tärkeitä elämäntaitoja.

2. Ongelmanratkaisukykysi paranee. Melkein kaikissa videopeleissä täytyy ratkoa ongelmia ja kinkkisiä tilanteita päästäkseen eteenpäin. Tämä on aivoille hyödyksi ja auttaa sopeutumaan elämässä haastaviinkin tilanteisiin.

3. Aivosi pysyvät aktiivisina. Aivoja täytyy käyttää jatkuvasti, jotta ne pysyvät kunnossa. Pelaaminen on sen verran ajatustoimintaa vaativaa puuhaa, että se auttaa pitämään aivotoiminnan aktiivisena.

4. Kehityt visuaalisissa tehtävissä. Tutkimusten mukaan aktiiviset pelaajat suoriutuvat monista visuaalisista tehtävistä paremmin kuin pelaamattomat toverinsa. Pelaamattomiin verrattuna pelaajat ovat parempia seuraamaan useita objekteja samanaikaisesti, filtteröimään pois tarpeetonta informaatiota ja havaitsemaan muutoksia visuaalisissa näkymissä.

5. Prosessoit tietoa nopeammin. Monet pelit vaativat nopeita reaktioita muuttuviin tilanteisiin, jolloin pelaajan on oltava kykeneväinen prosessoimaan informaatiota nopeasti. Tutkimusten mukaan pelaaminen vähentää toimintojen reaktioaikaa kuitenkaan vähentämättä reaktioiden tarkkuutta.

6. Muistisi parantuu. Erään tutkimuksen mukaan 3D-pelien pelaaminen parantaa muistia. Tutkimuksessa tutkittiin kahta ryhmää, joista toiselle annettiin pelattavaksi 2D-pelejä ja toisille 3D-pelejä ja myöhemmin kaikille annettiin suoritettavaksi muistitesti. 2D-ryhmän muistitoiminta ei parantunut, kun taas 3D-pelejä pelanneiden muisti koheni 12 prosenttia.

7. Kykysi tehdä monta asiaa yhtä aikaa parantuu. Kognitiivisten tieteiden professori Daphne Belevier on monissa tutkimuksissaan käsitellyt videopelien pelaamista ja on tullut siihen tulokseen, että pelaaminen parantaa muun muassa huomiokykyä ja kykyä tehdä montaa asiaa yhtä aikaa.

Lue myös: Kuka sanoi, että pelaaminen on turhaa? 6 elämänoppia videopeleistä

Lähde: Psychology Today

Kilpailut

Uusimmat