Kuva: Shutterstock

"Teen kaikkeni, ettet saa tulevaisuudessa töitä" - raju työpaikkakiusaaminen sairastutti Petran

29.08.2019 12:15 - Milena Raappana

Petra oli kokenut kiusaamista jo esikoulusta saakka.

Petra, 35, oli esikouluikäinen, kun kohtasi ensimmäisen kerran kiusaamista. Hänen lapsuus oli muutenkin rajuimmasta päästä perheväkivallan ja hyväksikäytön takia. 

- Lapsuuteni oli pelonsekainen enkä kokenut ollenkaan turvallisuuden tunnetta. Kotona ja päiväkodissa hakeuduin nurkkaan leikkimään, jotta olisin mahdollisimman piilossa ja näkymätön, Petra kertoo Selviytyjät - Tarinoita elämästä -podcastissa.

Esikouluikäinen tyttö koki niin henkistä kuin fyysistäkin kiusaamista. Häntä jätettiin järjestelmällisesti leikkien ulkopuolelle, tönittiin ja heiteltiin jäisillä lumipalloilla. Tämän lisäksi hän joutui väkivallantäyteisen naapuruston pojan raiskaamaksi kuusivuotiaana.

Petra luuli asioiden muuttuvan, kun vanhemmat erosivat ja hän pääsi vaihtamaan koulua ja asuinpaikkaa. Toisin kuitenkin kävi. Hänellä oli koulussa vaikeuksia lukemisessa ja kirjoittamisessa, mistä häntä nälvittiin. Koulun vaihtaminen tarkoitti siirtymistä erityisopetukseen. 

- Kun sana levisi, koulussa alettiin supista, että Petra on myös vammainen.

Kiusaaminen jatkui koulun vaihtamisesta huolimatta ja Petra sairastui paniikkihäiriöön, masennukseen sekä myöhemmin myös bulimiaan. 17-vuotiaana hän yritti itsemurhaa. 

- Asuin silloin omillani ja minulla oli koira. Muistan, että jätin koiralle runsaasti ruokaa ja vettä, siivosin kodin ja menin suihkuun veitsen kanssa. Sitten viilsin. Tämän jälkeen kaikki mustaa. En muista mitään.

Ystävä on kuitenkin kertonut tulleensa koputtelemaan oven taakse ja Petran tulleen avaamaan oven kylpytakissa, veitsi kädessä ja käsi veren peitossa. Siitä alkoi hänen parantumisjaksonsa ja hoidot. 

Ammattikoulusta Petra valmistui nipin napin. 19-vuotiaana hän aloitti ensimmäisessä työpaikassaan, jossa hän ehti työskennellä vuoden verran ennen kuin kiusaamista alkoi jälleen ilmetä.

- Tulin silloin raskaaksi ja se oli se, mistä kaikki alkoi. Työtuntini vähennettiin ja jouduin puille paljaille ja verokorttiasioitani selviteltiin työntekijöiden kesken. Kun aamupahoinvointiasiat tuli, niin naiset väänsivät hienoa spekulointia siitä.

- Kun vatsa alkoi kasvamaan, minulle tuli ennenaikaisia supistuksia. Muistan hetken, kun töissä tuli todella huono olo, lähdin kävelemään vessaan ja pyörryin. Jäin raskausviikolla 20 pois töistä. 

Synnytyksen jälkeen Petra irtisanoutui. Hän meni vauvan kanssa työpaikalle, jossa kyseltiin, meinaako hän alkaa ennemmänkin yksinhuoltajana lisääntymään. Pöyristyneeksi ja sanattomaksi hänet kuitenkin veti työntekijöiden kommenttia, jossa häntä ja hänen lapsiaan verrattiin koiriin.

- Sieltä tuli kommenttia, että sähän voit Perta alkaa myymään noita pentuja toisille ihmisille niin kuin koiria. 

Petran esimiehen viimeiset sanat olivat: "Teen kaikkeni, ettet saa tulevaisuudessa töitä."

Onneksi Petra kuitenkin sai uuden työpaikan, mutta sielläkään hän ei päässyt kiusaamisesta eroon, minkä takia hän sairastui uudestaan masennukseen. Kuuntele alta tai RadioPlaysta, mitä uudessa työpaikassa tapahtui.

Lue myös: Toinen kausi Selviytyjät-podcastia meni juontajan ihon alle: "Kyllä siinä sai nieleskellä kyyneliä"

Lue myös: Masennusta sairastava Diana jäi lääkekoukkuun: 'Eroon pääseminen kuin heroiinista vieroittuminen'

Kilpailut

Uusimmat