Kuva: Sutterstock

Miesystävä surmasi Anni Törnin vuonna 2018 - veli aisti nopeasti, ettei kaikki ole kuten kumppani väittää

28.10.2020 14:15 - Emmi Moilanen

Murha joka tapahtui -podcastin kolmannen tuotantokauden avausjakso pureutuu Anni Törnin tapaukseen.

Murha joka tapahtui -podcastin kolmas tuotantokausi käynnistyy kotimaisella tapauksella, joka sijoittuu vuoteen 2018. Anni Törn oli 29-vuotias, kun hän haki mikkeliläiseen vakuutusyhtiöön töihin ja työhaastattelijana toimi muutamaa vuotta vanhempi mies, Jukka Hyttinen. Hyttinen toimi tuolloin myös Törnin esimiehenä. Kaksikko tuli hyvin toimeen keskenään ja he alkoivat seurustella huhtikuussa 2018.

Törnin perheenjäsenet pitivät Hyttisestä, vaikka äiti hieman ihmettelikin parin nopeaa etenemistä. Pariskunta alkoi odottaa lasta ja vauvan oli määrä syntyä keväällä 2019. Myös muutto yhteiseen, uuteen omakotitaloon oli lähellä, kunnes eräänä heinäkuisena yönä kaikki muuttui ja Törn katosi.

Tunnelma kiristyi juhlissa

Heinäkuussa 2018 vietettiin Törnin lapsuudenystävän puolison syntymäpäiväjuhlia Savonlinnassa, jonne Törn ja Hyttinen olivat saaneet kutsun. Loppuillasta keskustelu kääntyi ex-kumppaneihin, jolloin Hyttinen oli hermostunut. Paikalla olleiden todistajien mukaan mies oli muuttunut ikäväksi ja tunnelma kiristyi. Lopulta pariskunta lähti ajamaan juhlapaikalta yhdessä kohti Hyttisen kotia. Seuraavana päivänä Törnin läheiset eivät saaneet enää naista kiinni, eikä nainen myöskään ilmestynyt myöhemmin työpaikalleen, jolloin nainen merkittiin kadonneeksi.

Tuore podcast-jakso kertaa tapauksen eri vaiheita sekä esimerkiksi sitä, kuinka Törnin veli aisti alusta saakka epäjohdonmukaisuuksia Hyttisen puheissa ja sen, etteivät asiat ehkä ole kuten mies väittää niiden olevan.

Törnin ruumis löytyi lopulta Hyttisen isän vanhempien maatilalta, jonka mies omisti nykyään yhdessä veljensä kanssa. Maatilalle tehtiin tutkinta ja tilan metsiköstä löytyneen risukasan alta, noin metrin syvyydestä, paljastui muoviin kääritty Törnin ruumis. Syyttäjä haki Hyttiselle yhdeksän vuoden ja kymmenen kuukauden tuomiota Törnin taposta ja hautarauhan rikkomisesta. Oikeus katsoi Hyttisen pyrkineen systemaattisesti salaamaan tekonsa ja miehelle langetettiin syyttäjän vaatima tuomio.

"Henkirikoksen taustalla mustasukkaisuutta tai erotilanne"

Tuoreessa podcast-jaksossa vierailevat myös feministisen taideaktivistiryhmä Cult Cuntin jäsenet Nata Lappi ja Linda-Maria Roine. Ryhmän tarkoituksena on tuoda naisviha näkyväksi Suomessa, ja he ovat ideoineet hashtagin #naisvihanäkyväksi, joka on levinnyt tänä syksynä sosiaalisessa mediassa. Lappi ja Roine kertovat jaksossa, miksi Suomi on naisille vaarallinen maa.

- Ajattelen, että vaarallisuus syntyy siitä, millaisia rakenteita meillä on tässä yhteiskunnassa ja millaisia oletuksia ne luovat. Meillä yleensä parisuhteessa tapahtuvan henkirikoksen taustalla on mustasukkaisuutta tai erotilanne käynnissä, Lappi toteaa.

Lappi peräänkuuluttaa sitä, että muutoksen tulisi lähteä rakenteista. Hän nostaa yhdeksi esimerkiksi sen, kuinka mediassa nainen esitetään usein ulkonäön kautta.

- Ja ihan erityisesti, kun on tällainen väkivaltarikos ja siinä uhrina nainen, usein jutut kirjoitetaan sillä tavalla, että nainen on tehnyt jotain ansaitakseen väkivallan tai tämä väkivallan tekijä on ollut sellaisessa asemassa, että hänen on pakko ollut käyttää väkivaltaa.

Kuuntele kolmannen tuotantokauden ensimmäinen jakso ja lisää Cult Cuntin ajatuksia PodPlaysta.

Lue myös: Riikan työssä kuolema on vahvasti läsnä: "Viimeiset toiveet ovat usein hurjan kauniita"

Lue myös: Uusi Podplay-sovellus kokoaa parhaat podcastit kuuntelijoille - kuumimmat ulkomaiset sarjat mukana

Lue myös: Rikostoimittajien K-16-podcastissa yksi erityisen kylmäävä nauhoite - "Kauhuelokuvamateriaalia"

Kilpailut

Uusimmat