Kuva: Emmi Moilanen

Rikostoimittajien K-16-podcastissa yksi erityisen kylmäävä nauhoite - "Kauhuelokuvamateriaalia"

02.09.2019 19:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Pekka Lehtisen ja Jarkko Sipilän Rikospaikkaradio-podcastissa kuullaan rikoksiin liittyviä nauhoitteita, jotka saattavat järkyttää.

Pitkän linjan rikostoimittajat Pekka Lehtinen ja Jarkko Sipilä ovat tuttuja muun muassa MTV3:n Rikospaikka-tv-ohjelmasta, jossa puidaan ajankohtaisia rikostapauksia. Tv-ohjelman rinnalla kaksikko tekee nykyään myös Rikospaikkaradio-podcastia, jonka kussakin jaksossa muistellaan jotakin aiemmin tapahtunutta, kuohuttanutta rikosta. Rikospaikkaradiossa on käsitelty muun muassa Bodomin surmia, Turun terroripuukotuksia, Jokelan koulumurhia ja Anneli Aueriin kohdistuneita tutkintoja. Podcastissa käsitellyt tapaukset ovat sen verran järkyttäviä, että podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Podcastin erityispiirre on se, että siinä kuullaan tapauksiin liittyviä, oikeita äänitteitä, joiden joukossa on muun muassa hätäkeskuspuheluja ja nauhoitteita poliisikuulusteluista.

- Ääninäytteet toimivat hyvin radioformaatissa, Pekka Lehtinen sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Erityisen järkyttäväksi ääninäytteeksi sekä Lehtinen että Sipilä nostavat 8-vuotiaana surmatun Vilja Eerikan tapaukseen liittyvän tallenteen. Kyseinen tallenne on poliisin rekonstruktiosta, jossa lapsen isä Touko Tarkki ja äitipuoli Sirpa Laamanen selostavat kylmänviileästi, miten teko eteni. Vilja Eerika murhattiin vuonna 2012 ja teko järkytti koko Suomea. Tyttö kuoli tukehtumalla pressun sisään, minne hänen huoltajansa hänet käärivät tiukasti äitienpäivänä. Teon rekonstruktio, josta podcastissa kuultava nauhoite on peräisin, oli tapauksen tutkinnassa käänteentekevässä roolissa. Rekonstruktion jälkeen tapausta nimittäin alettiin tutkia murhana, kun tätä ennen tutkintanimikkeet olivat olleet törkeä pahoinpitely ja kuolemantuottamus.

- Vilja Eerikan jaksossa kuultava nauhoite on peräisin poliisin rekonstruktiovideolta. Siinä lapsen äitipuoli ja isä kertovat vuorollaan, miten lapsi silloin äitienpäivänä paketoitiin sohvalle nukkumaan ja miten hänen kuolemansa aiheutui. Se on kauhuelokuvamateriaalia, Jarkko Sipilä sanoo.

Tapaus, jota ei saa unohtaa

Rekonstruktiovideosta on näytetty pätkiä Rikospaikka-tv-ohjelmassa. Tutkinnan aikana MTV3:n toimituksessa tehtiin päätös, että video on liian raaka, jotta sitä voisi pidemmässä pätkässä laittaa tv-lähetykseen tai nettiin. Erityisen kylmäävän materiaalista tekee miesten mielestä se, että siitä käy ilmi, miten arkisesti murhaajat selostavat tekonsa yksityiskohtia.

- Kuin ruokaa laittaisivat, Pekka Lehtinen ihmettelee podcastissa.

Vilja Eerikan isä ja äitipuoli tuomittiin murhasta elinkautiseen. Sipilän ja Lehtisen mielestä tapausta ei sovi koskaan unohtaa, sillä siihen kiteytyy paljon lastensuojelun ongelmia. Vilja Eerikan tilanteesta oli tehty lukuisia lastensuojeluilmoituksia, mutta lasta ei onnistuttu pelastamaan. Isä ja äitipuoli olivat kiusanneet, pahoinpidelleet ja alistaneet Vilja Eerikaa pitkään.

- Hänen kaltoinkohtelustaan oli paljon merkkejä. Kukaan aikuinen ei kyennyt häntä auttamaan, vaikka koulussa huomattiin pahoinpitelyn jälkiä ja tehtiin lastensuojeluilmoituksia. Ne eivät johtaneet mihinkään. Sitten tyttö otettiin huostaan ja kolmen kuukauden aikana hänen olonsa parani merkittävästi. Hänet palautettiin isälle ja äitipuolelle ja kaikki jatkui, Jarkko Sipilä kertaa.

Voit kuunnella Rikospaikkaradion Vilja Eerika -jakson alta.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele podcastin aiemmin ilmestyneet jaksot.

Lue myös: "Suomen rikoshistorian vastenmielisin teko" - pienen Vilja Eerikan tapaus ei unohdu koskaan

Lue myös: Vuoden -97 poliisisurmat järkyttivät koko Suomea - kuuntele rikoskomisarion kuvaus tutkinnasta

Kilpailut

Uusimmat