Kuva: Emmi Moilanen

Presidentti Tarja Halonen harrasti vatsatanssia ja piirtämistä - turvatoimissa oli ero edeltäjiin

06.12.2020 20:15 - Henna Koste

Presidentti Tarja Halonen kertoo, että sukupuoli on näkynyt presidenttien harrastusten turvajärjestelyissä - ehkäpä toisella tapaa, mitä voisi kuvitella.

Radio Nova sai arvovaltaisen vieraan, kun presidentti Tarja Halonen saapui Esko Eerikäisen Sunnuntaibrunssi-ohjelmaan. Studion ulkopuolella kahvilla odotti poliisi, joka turvasi presidentin liikkumista. Halonen kertoo, että turvamies kulkee vastaavissa tilanteissa hänen mukanaan presidentin loppuiän, pakostakin. Eerikäinen kysyy, että tottuuko siihen koskaan. 

- Riittävästi, Halonen vastaa ytimekkäästi. 

Presidentin asemassa Halonen on viettänyt suojattua elämää, mutta tullut kuitenkin presidenttikautenaankin tutuksi siitä, että häneen saattaa törmätä milloin missäkin, kuten Stockmannilla tai Kisahallilla. 

- Kyllä niistä on joutunut neuvotella, ja ne ovat tilanteita, joissa on hyvä säilyttää huumorintaju. Esimerkkinä harrastuksista: kun presidentti Koivisto harrasti pyöräilyä, turvamiehet pyöräilivät siellä mukana. Kun presidentti Ahtisaari harrasti golfia, luulen, että aika monessa turvamiesperheessä kerrottiin, että pitää hakea hyvä golfbägi, kun pitää olla mukana. Mutta, kun minä harrastin naisvoimistelua ja olin muun muassa kymmenkunta vuotta vatsatanssin harrastaja, niin ei siellä näkynyt - ei kukaan hankkinut vatsatanssitöitä eikä helistimiä. Kyllä tässä vähän sukupuolikin näkyy, Halonen naurahtaa. 

Lyhyeen työmatkaan varattava aikaa

Halonen toteaa, että rajanvetoja on pitänyt tehdä. Se näkyy myös hänen muissa harrastuksissaan. 

- Kävin ja käyn piirtämässä tavallisessa paikassa, missä muutkin piirtää mallia. Sinnekään ei tietenkään oteta (turvamiestä). Pitää aina ajatella sitä, mikä on se riski ja toiseksi se, onko siitä muille häiriötä. Yritin aina pitää huolen siitä, etten sotke instituutiota ja Tarja Halosta, presidentti kertoo. 

Presidentti Halonen kertoo, että hänen kohtaamansa kansalaiset ovat "99,9 prosenttisesti aina ystävällisiä". 

- Aina on joku, jolla elämä saattaa olla muutenkin vinksallaan. Pääsääntöisesti kohtaamiset ovat hyvin miellyttäviä, mutta se siinä tietysti on, että jos Hakaniemessä kävelen töihin, kyllä siihen pitää varata vähän enemmän aikaa, koska hyvin monet tulevat juttelemaan. Kaikkihan ymmärtävät, että mullakin voi olla kiire, mutta se on aika suhteellinen käsitys, presidentti sanoo. 

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa. 

Lue myös: Tarja Halonen tiukkana Me Naisille: "Lasten hankkimatta jättäminen ei ole mikään ilmastoteko"

Kilpailut

Uusimmat