Kuva: Niko Tiainen

Kauppias osti väärennöksen 200:lla ja myi 200 000 eurolla - Kimmo Nokkonen jahtaa taiderikollisia

04.10.2021 08:15 - Roy Kokkonen

Rosvo & Poliisi -podcastissa taiderikollisuuden asiantuntija kertoo, että taiteen väärentäjille jää tuotoista lopulta vain murusia.

Kimmo Nokkonen on Suomen johtava taiderikollisuuden asiantuntija ja Vuoden poliisiksi palkittu rikosylikonstaapeli. Työssään hän on sukeltanut syvälle suomalaisen taiderikollisuuden maailmaan. Rosvo & Poliisi -podcastissa Nokkonen kertoo, että kyseessä on varsin poikkeuksellinen rikollisuudenala, jonka takana ovat taidepiireihin hyvin perehtyneet ammattilaiset.

Podcastin juontajat, ex-rikollinen Mika "Immu" Ilmén ja entinen poliisi Kalevi "Kale" Puonti haluavat tietää, voiko taidetta väärentämällä oikeasti tehdä ison tilin Suomessa.

– Rikoshyöty on kiistatta iso, mutta itse väärentäjälle siitä valuu vain murusia. Tuotto tuppaa jäämään kauppiasportaaseen, Nokkonen sanoo Podplay-alkuperäissarjassa.

Nokkonen kertoo, että taiderikollisuus vaatii laajaa alan tuntemusta. Itse väärennöksen lisäksi tarvitaan kekseliäs ja pitävä taustatarina. Ne ihmiset, jotka tekevät väärennöksillä rahaa, ovat olleet mukana parhaimmillaan kymmeniä vuosia.

– He ovat ammattilaisia, Nokkonen toteaa.

Ilmén kertoo tietämästään tapauksesta, johon hän viittaa nimellä herra B. Ilménin mukaan kyseinen myyjä on kaupannut yli 14 miljoonalla eurolla taidetta. Räikeimmillään myyjä on ostanut taiteilijalta väärennöksen 200 eurolla ja myynyt sen 200 000 eurolla.

Nokkonen ei usko, että summa on yltänyt 14 miljoonaan, mutta myöntää tuntevansa tapauksen.

– On tällaista tapahtunut, että osto- ja myyntihinnan välinen ero on tähtieteellinen, Nokkonen toteaa.

Kun jokin taide-esine on saanut aitoustodistuksen, kiertää se esineen mukana pitkään omistajalta toiselle. Kuitenkin pelkkään silmämääräiseen arvioon pohjautuva todistus voi olla väärä. Niin on käynyt esimerkiksi Venäjältä tulleen taiteen kohdalla.

– Suomessa kuitenkin osataan tekninen puoli hyvin. Jos taulusta löytyy väriaine, joka on kehitetty vuonna 1950, ei silloin signeerauksessa voi mitenkään lukea 1880.

Podcastissa Nokkonen kertoo, että Suomessa kiertää paljon väärennöksiä, mutta kukaan ei tiedä tarkkaa määrää. Lisäksi hän paljastaa uransa räikeimmät tapaukset ja miten itse päätyi tutkimaan taiderikollisuutta. Samalla selviää, että taideväärennösten metsästämiselle on myös arvokkaampi syy, kuin pelkkä rikoshyödyn kitkeminen. Jakson voit kuunnella täältä.

Lue myös: Ex-jengiläinen Mika "Immu" Ilmén kertoo vankilan karuista oloista - kiuaskivet viuhuivat saunassa

Lue myös: Ex-rosvo Mika Ilmén ja entinen poliisi Kalevi Puonti olivat "vihollisia" - nyt he luotsaavat rankkaa uutuussarjaa

Voice.fi, Podplay, Radio City ja SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat