Kuva: Niko Tiainen

Ex-rosvo Mika Ilmén ja entinen poliisi Kalevi Puonti olivat "vihollisia" - nyt he luotsaavat rankkaa uutuussarjaa

04.09.2021 10:15 - Roy Kokkonen

Entinen huumepoliisi Kalevi "Kale" Puonti ja ex-jengiläinen Mika "Immu" Ilmén juontavat uutta true crime -podcastia Rosvo & Poliisi. Rankassa uutuussarjassa käsitellään ennen kuulemattomia puolia Suomen alamaailmasta.

– Jos entisessä elämässä olisin mennyt Kalen kanssa kahville, multa olisi henki voinut lähteä, sanoo entinen jengirikollinen Mika "Immu" Ilmén.

Siksi tunnelmat olivat eriskummalliset, kun Ilmén ja entinen huumepoliisi Kalevi "Kale" Puonti istuivat Mannerheimintien Rokkimäkissä ja suunnittelivat uutta podcast-sarjaa.

Ilmén on ollut moottoripyöräjengi Cannonball MC:n asekersantti, eli kakkosmies. Hän vapautui Sörkasta syksyllä 2018 koevapauteen ja on nykyisin huumetuomionsa suorittanut. Vankilasta päästyään hän on jättänyt alkoholin ja rikokset, liiveistä hän luopui jo ennen tuomiota. 

Puonti työskenteli yli 30 vuoden ajan huumepoliisina ja tutki järjestäytynyttä rikollisuutta. Poliisiuran jälkeen hän on kirjoittanut sekä dekkareita että tietokirjoja.

6. syyskuuta alkavassa Podplayn alkuperäissarjassa Rosvo & Poliisi kaksikko käy läpi tunnettuja rikostapauksia. Samalla se sukeltaa sekä alamaailman pelureiden että eri viranomaisten ajatuksiin ja motiiveihin.

Sarjassa kuullaan vieraita aina palkkamurhaajasta ja ammattirikollisista syyttäjään ja vuoden poliisiin. Jo ensimmäisessä jaksossa ääneen pääsee kaksi palkkamurhaa tehnyt Janne Raninen

– Ihan joka jaksossa kuullaan asioita, joita ei voi muualta kuulla. Ne perustuu Kalen ammattitaitoon ja siihen, että mä olen ollut todella syvällä pelissä, Ilmén sanoo.

Keskinäinen kunnioitus vihollisten välillä

Ilmén kertoo, että vaikka ammattirikolliset ja poliisit pelaavat eri puolilla, vallitsee erityisesti "kovien konnien" keskuudessa tietty kunnioitus myös virkavaltaa kohtaan.

– Omassa jengissä ohjeistin, että poliisia ei vastusteta, koska silloin saa omat asiat hoidettua helpommin. Ainahan voi pikkasen nikotella, tärkeimmät todisteet voi yrittää tuhota, mutta muuten avataan ovet asiallisesti. Mutta totta kai kaikki ovat yksilöitä, Ilmén kertoo.

Puonti kertoo, että erityisesti arvojärjestyksessä korkealla olevien rikollisten kanssa on ollut helppo asioida. 

– Ne tietää pelisäännöt, että se kotietsintä tehdään joka tapauksessa. Olen ollut huumekyttä lähes koko urani, ja siellä on ollut korostetun ystävällistä porukkaa vastassa aina, Puonti sanoo.

Onko murhaajien haastatteleminen oikein?

Vanhoja rikostapauksia käsittelevä true crime on yksi suosituimmista kirjallisuuden, televisiosarjojen ja podcastien lajeista nykyään. Kiehtovia tarinoita kuunnellessa helposti unohtuu, että niissä käydään läpi todellisten tapahtumien aiheuttamaa kärsimystä.

Onko murhaajien ja muihin vakaviin rikoksiin syyllistyneiden haastatteleminen oikein?

– En osaa sanoa, onko tämä oikein vai väärin, näin vain maailma makaa nykyään, Ilmén sanoo.

Kaksikko muistuttaa, että lähes jokaisella ammattirikollisella on taustallaan ongelmallinen lapsuus ja nuoruus. Parhaimmillaan sarja voi toimia myös todellisena esimerkkinä siitä, että rikos ei kannata.

– On tärkeä muistaa, että me ei mystifioida tai glorifioida näitä juttuja. Suurin osa suomalaisista rikollisista varmasti tekisi toisen valinnan, jos voisivat. Ei rikoksilla juuri kukaan rikastunut ole, Puonti toteaa.

Puonti kertoo, että uransa loppuvuosina hänen ensimmäiset asiakkaansa alkoivat soitella lastensa perään.

– Saattoi tulla puhelu, että pidä sitä kaveria pari päivää putkassa, että se ymmärtää mitä se on. Eivät he halunneet samaa lapsilleen, mitä itse olivat käyneet läpi.

Rosvo & Poliisi alkaa maanantaina 6. syyskuuta Podplayssa.

Lue myös: Vankilasta vapautunut Mika Ilmén jengielämästä: "Jos näytät heikkoutta, sinut syödään elävältä"

Podplay, Radio City, Suomirock ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat