Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että Kellog's-maissihiutaleet kehitettiin alun perin ehkäisemään masturbointia?

15.01.2022 08:15 - Roy Kokkonen

Harva tulee ajatelleeksi maissihiutaleiden historiaa aamiaispöydässä.

Tiesitkö-podcastissa kaikesta kiinnostunut toimittaja ja nippelitiedon maisteri Roy Kokkonen selvittää asioita, jotka ehkä tiesit - mutta et kuitenkaan. Uudet jaksot ilmestyvät kerran viikossa lauantaisin Podplayssa.

Joka aamu lukemattomat ihmiset ympäri maailman aloittavan päivänsä maissihiutaleilla. Muroja rouskutellessa harvempi kuitenkaan tulee ajatelleeksi niiden yli satavuotista historiaa. Tiesitkö, että ne kehitettiin alun perin ehkäisemään itsetyydytystä?

Maissilastujen isänä pidetään yhdysvaltalaista lääkäriä, John Harvey Kellogia, joka kehitti ne 1800-luvun loppupuolella yhdessä pikkuveljensä William Keithin kanssa. Hän työskenteli Battle Creek Sanitarium -hoitolassa Michiganissa. Kyseinen maineikas parantola nojasi holistisiin hoitoihin, eli muun muassa ruokavalioon, peräruiskeisiin ja kuumiin kylpyihin.

Kellog uskoi, että seksi oli epäterveellistä. Hän eli selibaatissa ja nukkui eri huoneessa kuin vaimonsa. Heillä oli kuusi lasta, jotka olivat kaikki adoptoituja.

Synneistä suurin oli kuitenkin itsetyydytys. Kellogin oppien mukaan masturbointi saattoi aiheuttaa epilepsiaa, aknea, huonoa ryhtiä ja lukuisia muita oireita.

Ratkaisu löytyi ruoasta.

Kellog oli vankkumaton kasvissyöjä ja pidättäytyi lihasta sekä maukkaista ruuista, jotka lisäsivät hänen mukaansa seksuaalisia haluja. Niinpä hän alkoi kehitellä ruokaa, joka auttaisi myös potilaita kamppailussa lihallisia himoja vastaan.

Lukuisten eri kokeilujen jälkeen syntyi lopputulos: maustamattomat ja mauttomat maissihiutaleet.

Sitten kuvioihin astui hänen pikkuveljensä, joka huomasi niissä markkinaraon. William Kellog lisäsi hiutaleisiin sokeria ja loppu on historiaa. Maissihiutaleiden maailmanvalloitus pääsi vauhtiin maidon pastöroinnin myötä 1910-luvulla.  

John Harvey Kellog tyrmäsi koko bisneksen ja veljesten välit rikkoutuivat vuosikymmenten ajaksi. Siinä missä pikkuveli keskittyi kasvaviin markkinoihin, John jatkoi yhä rajumpien keinojen kehittämistä masturbointia vastaan. Niihin lukeutuivat muun muassa sähköshokit ja sukuelinten polttaminen hapolla.

Lue myös: Tiesitkö, että Euroopan suurin kaupunki sijaitsee Suomessa?

Lue myös: Tiesitkö, että mustat oliivit eivät oikeasti ole mustia?

Lähteet: Medical Daily, Mental Floss

Kilpailut

Uusimmat