Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että mustat oliivit eivät oikeasti ole mustia?

08.01.2022 11:15 - Roy Kokkonen

Tiesitkö-podcastissa pureskellaan tällä kertaa oliiveja.

Tiesitkö-podcast sukeltaa nippelitiedon maailmaan! Kaikesta kiinnostunut toimittaja ja nippelitiedon maisteri Roy Kokkonen selvittää asioita, jotka ehkä tiesit - mutta et kuitenkaan. Uudet jaksot ilmestyvät kerran viikossa lauantaisin.

Oliivit ovat kuin ananas – toiset vihaavat, jotkut taas rakastavat. Oliiveja voi poimia kauppojen hyllyiltä vihreinä, tummina ja mustina. Mutta tiesitkö, että mustat oliivit eivät oikeasti ole mustia.

Oliivit kyllä tummuvat kypsyessään, muun muassa nimisuojatut Kalamata-oliivit ovat tummasta väristään tunnettuja. Täysin mustia oliiveista ei kuitenkaan luonnostaan koskaan tule. Tasaisen musta väri on keinotekoinen, mustat oliivit ovat alun perin vihreitä. Oliivit muuttuvat mustiksi värjäämällä. Kyseinen väriaine on E 579, eli rautaglukonaatti.

Katsomalla oliivipurkin kylkeen käy ilmi, ovatko oliivit värjättyjä. Vaikka E-koodi voi tuntua luotaantyöntävältä, on rautaglukonaatti kuitenkin hyväksytty ja turvallinen elintarvikeväri.

Vaikka mustat oliivit vaikuttavat mustilta, ovat ne alun perin vihreitä. (kuva: AOP)

Keskustelu E-koodeista ja värjätyistä oliiveista roihahti kymmenisen vuotta sitten Mats-Eric Nilssonin Aitoa ruokaa -kirjan myötä. Sittemmin kohu on laantunut ja mustat oliivit ovat saaneet olla rauhassa värjättyjä.

Sitä paitsi oli oliivi minkä värinen tahansa, sitä on vahvasti käsitelty ennen kaupan hyllylle päätymistä. Syyn siihen ja muuta mielenkiintoista tietoa oliiveista voit kuunnella yllä olevasta soittimesta tai Podplaysta!

Lue myös: Tiesitkö, että Euroopan suurin kaupunki sijaitsee Suomessa? 

Kilpailut

Uusimmat