Kuva: AOP

Tiesitkö, että kuplamuovi keksittiin alun perin tapetiksi?

19.02.2022 09:15 - Roy Kokkonen

Lukemattomat esineet paketoidaan kuplamuoviin kuljetusta varten. Yhtä lailla lukemattomat ihmiset ympäri maailmaa rakastavat sen poksauttelua. Mutta tiesitkö, että se kehitettiin alun perin aivan muuta tarkoitusta varten.

Tiesitkö-podcastissa kaikesta kiinnostunut toimittaja ja nippelitiedon maisteri Roy Kokkonen selvittää asioita, jotka ehkä tiesit - mutta et kuitenkaan. Uudet jaksot ilmestyvät lauantaisin Podplayssa.

Kuplamuovi on kätevä ja hauska keksintö. Se suojaa lukemattomia määriä esineitä kuljetuksissa ja varmaankin jokainen on joskus poksautellut sitä huvikseen. Mutta tiesitkö, että kuplamuovia oli alun perin tarkoitus käyttää tapettina?

Howard Fielding oli viisivuotias, kun hän sai käsiinsä isänsä keksinnön. Se oli muovinen arkki, joka oli täynnä pieniä kuplia. Hän ei voinut vastustaa kiusausta, vaan poksautti yhden. Ja toisen. Tiettävästi hän oli ensimmäinen lapsi, joka pääsi nauttimaan kuplamuovin poksauttelusta.

Howardin isä Alfred Fielding keksi kuplamuovin yhdessä liikekumppaninsa sveitsiläiskemisti Marc Chavannesin kanssa. Elettiin vuotta 1957, ja kaksikon ideana oli kehittää hieno kolmiulotteinen tapetti, joka vetoaisi trenditietoisiin nuoriin aikuisiin.

He laminoivat kaksi muovista suihkuverhoa yhteen, mutta lopputulos oli pettymys. Väliin jäi runsaasti ilmakuplia.

Fielding ja Chavannes kuitenkin patentoivat keksintönsä ja alkoivat kehittää käyttötarkoituksia tuotteelleen. Niitä tulikin muutama: yli 400.

Yksi ideoista oli käyttää kuplamuovia kasvihuoneiden eristykseen ja tuotanto alkoi. Siitäkään ei tullut myyntimenestystä.

1960-luvulle tultaessa tietokonevalmistaja IBM julkaisi käänteentekevän 1401-mallinsa. Tietokone täytyi suojata kuljetuksen ajaksi, ja yhtiö innostui kuplamuovista. Aiemmin pakkauksissa käytettiin pehmusteena rytättyä sanomalehteä. Se oli kuitenkin varsin epäkäytännöllistä, sillä muste tahrasi tavaroita, eikä sen suojausteho ollut oikeastaan kovinkaan hyvä.

1970-luvulla maailmanvalloitus alkoi toden teolla, kun keksijäkaksikko palkkasi ulkopuolisen toimitusjohtajan hoitamaan yritystään Sealed Air Companya. Fielding ja Chavannes jatkoivat tuotekehitystä ja pian kuplamuovia oli saatavissa eri muodoissa ja ko’oissa. Nykyisin Sealed Airin liikevaihto on lähes viisi miljardia dollaria.

Ja nuoren Howardin lisäksi lukemattomat ihmiset ympäri maailmaa ovat päässeet poksauttelemaan kuplia. Vuonna 2001 indianalainen radiokanava kehitti kuplamuovin arvostuspäivän. Siitä lähtien päivää on vietetty aina tammikuun viimeisenä maanantaina.

Lue myös: Tiesitkö, miksi lyijykynät ovat keltaisia?

Lue myös: Tiesitkö, mikä on Suomen pisin paikannimi? Sekin kuitenkin kalpenee maailman pisimmän edessä

Lue myös: Tiesitkö, että Euroopan suurin kaupunki sijaitsee Suomessa?

Lähteet: Smithsonian

Kilpailut

Uusimmat