Kuva: Shutterstock

Äiti ei suostunut hyväksymään lapsensa mielenterveysongelmia: "Hän puhui vain demoneista ja huomionhausta"

17.08.2023 14:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Nainen kertoo Siitä on vaikea puhua -podcastissa vaikeasta äitisuhteestaan, joka seurasi naista aina aikuisuuden ihmissuhteisiin saakka.

Siitä on vaikea puhua - podcastissa ihmiset kertovat elämänsä vaikeimmista kokemuksista. Hiljattain julkaistussa Arvoton-jaksossa nainen muistelee vaikeaa äitisuhdettaan ja vaikeuksien seuraamisesta lapsuudesta omiin parisuhteisiin. 

Reilun vuoden ikäisenä Intiasta Suomeen adoptoitu nainen muistelee jaksossa lapsuuttaan, jota väritti äidin ankara ja vähättelevä käytös.

Naisen mukaan kasvatus oli ankaraa. Lapsi sai kuulla kunniansa niin likaisista sukista kuin sotkuisesta koulupulpetistakin. Naisen mukaan äiti ei suuttuessaan välittänyt, oliko ulkopuolisia paikalla kuulemassa kiukunpuuskaa.

- On tosi ahdistavaa palata niihin aikoihin. Päällimmäisenä on tunne, etten saa enää toista mahdollisuutta, nainen toteaa. 

- Toki olen kiitollinen siitä, että olen käynyt läpi rankkoja kokemuksia. Koen olevani nöyrä ja kiltti ihminen, sillä olen käynyt läpi niin hirveitä asioita.

Naisen äiti on sairastunut vaskulaariseen dementiaan. Verenkiertoperäinen muistisairaus saattaa oireilla monin eri tavoin. Varsinaisten muistihäiriöiden sijaan taudinkuvassa saattaa esiintyä muutoksia käyttäytymisessä sekä toiminnanohjauksessa. Sairauteen ole toistaiseksi hoitoa. 

- Hänestä ei huo sellaista äidillistä rakkautta, eikä oikeastaan ole koskaan huokunutkaan.

- Minulle diagnosoitiin 15-vuotiaana psykoottinen masennus. Sanoisin olleeni masentunut jo 8-9-vuotiaana, nainen muistelee.

Äidin mukaan lapsi oli demonien riivaama, eikä hän suostunut hyväksymään lapsensa mielenterveysongelmia.

- Hän puhui vain demoneista ja huomionhausta. 

Naisen lapset erosivat lasten ollessa jo sen ikäisiä, että heillä oli mahdollisuus esittää toiveita tulevan asuinpaikkansa suhteen.

Vanhempien eron jälkeen lapset muuttivatkin isänsä luokse asumaan. Pian eron jälkeen isä alkoi seurustelemaan ja kertojan pikkusisko voi huonosti muuttuneessa perhetilanteessa. Eron jälkeen myös äidin käytös muuttui.

- Hän päätti alkaa vuoden äidiksi, nainen muistelee. 

Äidin muuttunut käytös sai naisen muuttamaan takaisin äitinsä luokse asumaan. Pian äidin hyvän mielentilan syyksi paljastui äidin uusi parisuhde.

Leppoisa yhteiselo päättyi kuitenkin äidin parisuhteen kariutumisen myötä ja äidin sekä tyttären väliset riidat muutuivat myös fyysisiksi. Fyysisen yhteenoton jälkeen nainen muutti takaisin isänsä luokse asumaan.

Nainen kertoo vierailleensa poismuuttonsa jälkeen ajoittain äitinsä luona, mutta äidin elämänhallinta oli heikentynyt sairastumisen myötä. Asunto oli sotkuinen eikä äiti enää tuntunut tunnistavansa lastaan. 

- Soitin äidille hänen syntymäpäivänään ja toivotin hyvää syntymäpäivää. Äiti vastasi vai 'ok. Siinä hetkessä tajusin, että minulla ei ole äitiä. 

Jaksossa nainen muistelee, kuinka menneisyyden kokemukset vaikuttivat myöhemmin myös hänen parisuhteisiinsa ja ajoivat naisen äärimmäisiin tekoihin. Voit kuunnella jakson alta sekä Podplaysta

Lue myös: Miestä kiusattiin vuosia ja siihen sortuivat myös opettajat - 'Kyllähän tuo poika nämä ruokajutut tietää'

Lue myös: Ulla kohtasi puolisonsa toisen naisen - tajusi, että tämä tiesi vielä vähemmän kuin hän itse

Lue myös: Hyvinkään ammuskelusta selvinnyt Heidi Foxell: "Kaikki työ vedettiin vessasta alas"

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa. 

Kilpailut

Uusimmat