Kuva: Fotolia

Kuinka paljon kumppaniaan voi vaatia muuttumaan? Asiantuntija vastaa

08.05.2016 19:15 - Emma Ylistalo

Asiantuntija kehottaa erottamaan pikkuasiat sellaisista, joiden kanssa ei pysty elämään.

Usein sanotaan, että rakkaus sokea, mutta mitä tapahtuu sitten, kun hänen sotkuiset tapansa alkavat ärsyttää sinua? Tai kun huomaat hänen kulutustottutumuksiensa olevan täysin erilaiset kuin sinulla?

Kun huomaat kaipaavasi kumppanisi jollakin tavoin muuttuvan, saattaa olla vaikea arvioida, missä tilanteessa tulisi vain niellä oma ärsytyksensä ja milloin asiasta saa huomauttaa. Avain asiantuntijan mukaan tähän on kirjoittaminen.

- Ennen kuin aloitat asiasta tappelun ja riitelet siitä kumppanisi kanssa, istu alas. Tee lista niistä asioista, jotka toivot muuttuvan. Anna tämän jälkeen myös hänelle sama mahdollisuus listata, mikä sinussa häiritsee, ohjeistaa parisuhdeterapeutti Patricia Bubash Women's Health -sivustolla.

Saatat yllättyä, kun huomaat, että kumppanisi on myös kestänyt sinun ärsyttäviä tapojasi ilman turhaa huomauttamista. Joten ennen kuin käsket hänen päästä kaikista pahoista tavoistaan eroon, katso onko jotain, jota sinä voisit muuttaa omassa käytöksessäsi tehdäksesi kumppanisi tyytyväisemmäksi.

Jos kumppanisi käytöksessä on jotain uhkaavaa tai vaarallista, Bubashin mukaan muutosta tulee haluamisen sijaan vaatia.

Jos esimerkiksi kumppani on alkanut juoda huomattavasti enemmän, tulee tällaisen tavan muuttua. Jos taas kumppani ei ole valmis tekemään töitä muutoksen eteen, tulee Bubashin mukaan silloin miettiä suhteen tilaa vakavammin.

Mutta jos kyse pienemmistä asioista, kuten vessanpöntön kannen jättämisestä ylös, pyri löytämään tilanteeseen kompromissi tai puhu hänen kanssaan ilman, että syytät häntä heti.

- Jos et pidä siitä, että puolisosi laulaa aamuisin suihkussa, voit ehkä pyytää häntä vaihtamaan kappaletta ja jättää huomiotta pienen epävireisyyden, Babush kehottaa.

Babushin mukaan kannattaa miettiä, mitkä asiat ovat taistelemisen arvoisia. Pohdi, mitkä asiat sinusta on ehdottomasti muututtava, mutta muista, että kumppanissasi on varmasti myös paljon hyvää, joka puolestaan saattaa korjata osan hänen pikkuvioistaan.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Onko sinun aika asettua aloillesi kumppanin kanssa? 10 merkkiä kertovat

Kilpailut

Uusimmat