Kuva: Fotolia

Seksuaaliterapautti yleisistä parisuhteen harhaluuloista: "Kukaan ei tule hakemaan valkealla ratsulla"

07.10.2016 13:15 - Anna Hopi

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa nähtävä seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kannustaa pariskuntia realistisuuteen suhteessa varsinkin sen alkumetreillä. Omia odotuksiaan kannattaa miettiä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman kolmannella kaudella asiantuntijan roolissa oleva erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kokee olleensa kuin töissä rakkauslaboratoriossa. Hänen mukaansa ohjelman valintaprosessi vaati aikaa ja vaivaa, koska ihmisiä ei haluttu parittaa keskenään sattumanvaraisesti.

- Ohjelman teko meidän asiantuntijoiden osalta jakaantui kahteen osaan. Toinen osa oli parien valitseminen ja sitten heidän terapoimisensa ja valmentamisensa. Valintavaihe oli tosi intensiivinen. Siihen meni kymmeniä, satoja tunteja. Piti pystyä katsomaan itseään silmiin. En ole tyyppi, joka on vain rai rai, että heitetään arvalla ja pistetään pari yhteen, kun niillä on sama lempiväri. Kaukana siitä, tokaisee Tanskanen Iskelmän haastattelussa.

- Käänsimme kaikki kivet. Kysyimme menneisyyteen ja nykyisyyteen liittyviä spesifejäkin kysymyksiä. Se oli paikoitellen todella salapoliisityötä. Minulle ohjelma on ollut kuin sosiaalinen koe.

Tanskaselle ohjelmaan lähteminen ei ollut vaikea päätös.

- Tällä alalla piirit ovat pienet ja tunsin näitä aikaisemmilla kausilla mukana olleita asiantuntijoita. Oli ihanaa, miten Suomessa ohjelmasarja on otettu vastaan ja miten hyvin se on tehty. Mietin myös omaa henkilökohtaista tilannetta ennen kuin suostuin, kertoo terapeutti.

"Jokainen mies tai nainen on yksilö"

Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa seuranneet ovat huomannee, että tällä kaudella osa pareista lähentyi toistensa kanssa nopeasti ihan alttarilta lähtien. Onko Tanskasen mielestä parempi, että pariskunta tutustuisi rauhassa, vai kannustaako hän nopeaan toimintapaan tutustuessa?

- En arvota sitä. Meillä on menneisyyden kokemuksia, jotka saavat meidät toimimaan tietyllä tavalla, lapsuuden kokemuksia ja aikaisempia parisuhteita. Temperamenttikin vaikuttaa siihen, miten ihastutaan, rakastutaan ja tehdään tuttavuutta. Tarvitsemme suhteen alussa eri asioita. Joillekin on todella tärkeää se, että heti tulee kipinä, josta jatketaan. Toiselle on tärkeää edetä rauhallisesti. Kyse on siitä kuuluisasta itsetuntemuksesta, sanoo nainen.

- Kumppaniehdokkaan kanssa on hyvä myös kommunikoida, jos toinen ihmettelee etenemisnopeutta. Alussa voi olla hämmentävää, ja mietitään että mennäänkö tässä lainkaan eteenpäin tai mennäänpä nopeasti.

Kun seksuaaliterapeutilta kysyy, että mitä suomalaisnaiset haluavat parisuhteelta yleisellä tasolla, hän hymyilee.

- Olen yksilösensitiivinen, tarkastelen mieluusti ihmisiä yksilöinä. Minua ilahdutti tavata sarjaa kuvatessa suomalaismiehiä - ja naisia. Heissä oli paljon keskenään samankaltaisia piirteitä. En pysty yleistämään, millaisia piirteitä miehet ja naiset yleisellä tasolla etsivät. He etsivät ennen kaikkea kestävää rakkautta. Moni oli realistinen parisuhteen suhteen. Ihmiset näkivät myös oman tonttinsa suhteessa, se on hyvä asia, sanoo Tanskanen.

- On klisee, että joku hakee sinut valkoisella ratsulla. Sitä ei tule tapahtumaan. Jos odotat pelastusta, niin sinun täytyy itse pelastaa itsesi. Voit saada kumppanilta ja terapeutilta tukea, mutta viime kädessä sinun pitää itse kerätä voimaa ja ottaa ratkaisevia askeleita.

"Joskus kumppani tarvitsee paljon tilaa"

Toinen yleinen klisee parisuhteessa on sanonta, jonka mukaan ihmisen tulee tuntea ensin itsensä ennen kuin voi mennä parisuhteeseen. Pitääkö tämä paikkansa?

- Se on aika paradoksi. Hyvässä suhteessa vaaditaan, että pystyt tulemaan todella lähelle ja päästämään toisen intiimille etäisyydelle. Se voi olla tuskallistakin, kun olet silloin haavoittuvainen, kun päästät toisen ihan lähelle. Toisaalta se on ihanaa, kun voit läheisyydessä tuntea olosi turvalliseksi. Jos haluaa pidempiaikaisemman suhteen, niin on hyvä muistaa, että elämässä tulee aina eri kausia. Tarvitaan kykyä kestää, että kumppanilla tulee kasvuvaihe, jossa hän tarvii omaa aikaa ja tilaa. Hänen ajatukset voivat olla toisaalla, vaikka hän olisi samassa tilassa. Silloin on hyvä osata tyynnytellä itseä, muistuttaa terapeutti.

- Sinulle itsellekin voi tulla se hetki, että kumppani on ihana ja meillä on kaikki hyvin, mutta pitää etsiä itseä. Sen jälkeen lähdet tekemään omaa vertauskuvallista kierrosta maailmalla. Sinun täytyy silloin pystyä kommunikoida kumppanille, että mitä sinun sisälläsi tapahtuu. Sitä kuvataan erillisyytenä, mikä on myös yksi intohimon elementeistä. Etäisyys luo hyvää jännitettä, ja läheisyys luo tuttuutta ja turvallisuutta, että pystyt verkkareissakin hiukset huonosti makaamaan jonkun kainalossa ja olemaan rennosti oma itsesi.

Kilpailut

Uusimmat