Kuva: Fotolia

Tunnista manipuloija - 4 psykologista keinoa, joilla hän yrittää murtaa sinut

17.02.2017 07:45 - Senni Loikala

"Tiesin, että sanoisit noin" tai: "Nyt ylireagoit" ovat lauseita, jotka kuuluvat kieron manipuloijan sanaiseen arkkuun.

Jokainen on varmasti joskus tuntenut henkilön, jonka kanssa keskustellessa alkavat omassa mielessä niin sanotusti ”varoituskellot soida.”

Vaikka tietäisit sisimmissäsi, että olet oikeassa tai että et ole tehnyt mitään pahaa, onnistuu vastapuoli tekemään sinusta puheillaan epävarman. Olet saattanut olla manipuloinnin uhrina.

Higher Perspectives -sivusto esittelee neljä yleistä merkkiä, jotka kielivät keskustelukumppanisi olevan myrkyllinen manipuloija. Tällaisten henkilöiden seuraa voi olla hyvä välttää, ellette pysty rakentamaan toimivaa keskusteluyhteyttä.

Hän pistää kaiken sinun syyksesi

Jos annat manipuloijalle palautetta tai kritiikkiä tai sanot mitä tahansa, mistä hän ei pidä, hän hyökkää sinua vastaan. Hän ei hyväksy, että hänessä itsessään tai hänen toimintatavoissaan olisi vikaa.

Sen sijaan hän löytää aina keinon, jolla hän sysää omat virheensä tai vajaavaisuutensa sinun niskaasi.

Hän syyttää sinua ennalta-arvattavuudesta

”Tiesin, että sanoisit noin” sekä: ”En ole yhtään yllättynyt, kun teit noin” ovat tyyliltään sellaisia lauseita, joita manipuloija käyttää tehdäkseen sinusta epävarman.

He syyttävät sinua asioista, joista he itse eivät osaa kantaa vastuuta. Manipuloija sortuu pilkkaamaan ”ennalta-arvattavaa käytöstäsi” ilman järkeviä selityksiä päästääkseen päämääräänsä.

Hän puhuu sekavasti asian vierestä

Manipuloija pyrkii sekoittamaan pääsi monimutkaisilla vastauksilla. Vaikka hän puhuu pitkästi, niin et ole silti saa vastausta kysymykseesi.  

Kiinnitä huomiota, mihin keskustelukumppanisi keskittyy puhuessaan. Eksyykö hän jaarittelemaan toistuvasti epäolennaisuuksista? Jos näin on, edessäsi saattaa olla manipuloija.

Hän pyrkii saamaan sinut epäilemään itseäsi

”Käyttäydyt järjettömästi” tai: ”Nyt ylireagoit” ovat lauseita, joilla manipuloija yrittää nakertaa itseluottamustasi. Hänen tavoitteenaan voi olla se, että kyseenalaistaisit omat oikeutesi ja oman järkesi.

Jos uskot manipuloijaa, seuraa tästä sinulle todennäköisesti masennusvaihe. Silloin manipuloija on saavuttanut tavoitteensa. Siihen ei kuitenkaan kannata suostua oman hyvinvointisi vuoksi.

Lue myös: Kuinka narsistinen olet? Tee psykologin laatima testi

Lue myös: Minkä eläimen näet ensimmäisenä jonossa? Psykologinen testi paljastaa todellisen minäsi

Lue myös: Psykologiset kikat, joita voit käyttää hyväksi arkipäiväisissä tilanteissa muiden huomaamatta sitä

Lähde: Higher Perspectives

Kilpailut

Uusimmat