Kuva: Fotolia

Tutkimus selvitti, millaisiin pariskuntiin kohdistuu eniten vihaa - yllättääkö tulos?

06.03.2017 18:15 - Senni Loikala

Ihmisillä on voimakkaita ennakkoluuloja vapaaehtoista lapsettomuutta kohtaan, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Pariskuntiin, jotka eivät tahdo yhteisiä lapsia, kohdistuu painavia ennakkoluuloja vielä tänäkin päivänä. Näin ainakin, mikäli tuoretta amerikkalaisen yliopiston tekemää tutkimusta on uskominen.

Tutkimus on julkaistu Sex Roles: A Journal of Research -lehdessä ja siitä uutisoidaan Science Daily -sivustolla.

- Tutkimustuloksissa on merkittävää, että osallistujat raportoivat tuntevansa moraalista tyrmistystä sellaisia tuntemattomia henkilöitä kohtaan, jotka olivat päättäneet pysyä lapsettomina, tutkija Leslie Ashburn-Nardo kertoo.

- Saamiemme tietojen mukaan vapaaehtoinen lapsettomuus nähdään paitsi epätyypillisenä tai yllättävänä valintana, niin myös moraalisesti vääränä, tutkija jatkaa.

Tutkimukseen osallistuneet henkilöt laitettiin lukemaan lyhyitä kuvauksia naimisissa olevasta aikuisesta henkilöstä. Kuvaukset olivat keskenään muuten samanlaisia, mutta niiden kuvaileman henkilön sukupuoli ja mahdolliset suunnitelmat perhe-elämästä vaihtelivat. Luettuaan tekstit osallistujien tuli esimerkiksi kertoa, mitä he ajattelivat lukemistaan henkilöistä.

Merkittävä osa osallistujista ajatteli, etteivät vapaaehtoisesti lapsettomat aikuiset ole yhtä ehyitä ihmisinä kuin muut.

- Tämä efekti johtui moraalisesta tyrmistyksestä - vihasta, paheksunnasta ja inhosta vapaaehtoisesti lapsettomia ihmisiä kohtaan.

Tutkimuksesta puhuttaessa täytyy toki huomioida, että se on toteutettu Yhdysvalloissa. Näin ollen siitä saatuja tuloksia voi olla hyvä pitää vain suuntaa-antavina, mitä tulee suomalaisten asenteisiin vapaaehtoista lapsettomuutta kohtaan.

Mitä lapsettomat ihmiset haluaisivat muiden tietävän? Pääset artikkeliin tästä.

Lähde: Science Daily

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat