Kuva: Fotolia

Oletko erittäin tunneälykäs? 10 merkkiä, jotka paljastavat

08.05.2017 10:45 - Karoliina Kotala

Ihmisen älykkyyttä pidettiin pitkään menestyksen mittarina, mutta tunneälyllä onkin suurempi merkitys kuin moni uskoisikaan.

Pitkään ihmisen älykkyysosamäärän katsottiin kertovan hänen menestymisen mahdollisuuksistaan, mutta sitten esiteltiin termi tunneäly. Yllättäen tutkimuksissa saatiinkin todisteita siitä, että tunneälyn merkitys menestymisessä ja suorituksissa olikin nimenomaan avainasemassa ja jopa 90 prosentilla niin sanotuista huippusuoriutujista oli ennen kaikkea korkea tunneälylukema.

Mutta mitä tunneäly sitten on? Tutkijoiden mukaan se muun muassa määrittää, kuinka sopeudumme vallitsevaan ympäristöön, navigoimme sosiaalisissa ympäristöissä ja teemme positiivisiin tuloksiin johtavia henkilökohtaisia päätöksiä. Tunneälyä voidaan mitata erilaisilla testeillä, jotka yleensä ovat maksullisia. Alla kuitenkin kymmenen yleistä merkkiä, jotka ovat yhteisiä tunneälykkäillä ihmisillä:

Olet utelias muita ihmisiä kohtaan

Olitpa introvertti tai ekstrovertti, olet kiinnostunut ihmisistä ympärilläsi. Kiinnostus liittyy empatiakykyyn, jolla on iso merkitys tunneälyssä.

Hyväksyt muutoksen

Tunneälykkäät ihmiset ovat joustavia ja omakuvat uusia tilanteita ja käänteitä jatkuvasti. He ymmärtävät, että muutoksen pelko estää kehityksen ja onnellisuuden. He ovat valmiita muutoksiin ja osaavat ottaa niistä hyödyn irti.

Tunnet omat vahvuutesi ja heikkoutesi

Tunneälykkäät ihmiset eivät vain tunnista tunteitaan, he myös tietävät missä ovat hyviä ja missä huonoja. He tunnistavat millaisessa ympäristössä he kukoistavat ja missä he kohtaavat haasteensa.

Olet hyvä ihmistuntija

Tunneälykäs ihminen osaa lukea hyvin sosiaalista ympäristöään. Heillä on kyky lukea toisia ihmisiä ja eläytyä heidän käänteisiinsä.

Sinua on vaikea loukata

Tunneälykäs ihminen tuntee itsenä hyvin ja siksi häntä on myös vaikea loukata. Olet avarakatseinen ja itsevarma, joten et ärsyynny helposti ja osaat myös nauraa itsellesi.

Päästät irti virheistä

Jokainen tekee virheitä, niin myös tunneälykkäät ihmiset. Mutta he osaavat myös päästää irti virheistään, unohtamatta kuitenkaan niitä. Siten he voivat oppia virheistään ja kehittyä.

Et kanna kaunaa

Negatiivisten tunteiden hautominen ja pitäminen sisällään aiheuttaa vain stressiä ja vie keskittymistä. Menneiden murehtiminen huonontaa vain elämänlaatua ja tekee fyysisestikin hallaa.

Et tavoittele täydellisyyttä

Tunneälykkäät ihmiset eivät aseta tavoitteekseen täydellistä suoritusta, sillä he tietävät, ettei sellaista ole olemassakaan ja sellainen vain uuvuttaa ihmisen. Täydellisyyden tavoittelija kokee aina alisuoriutuvansa, kun taas tunneälykäs ihminen osaa arvostaa kehitystä ja uuden oppimista.

Osaat ottaa etäisyyttä

Tunneälykäs ihminen osaa rauhoittaa aikansa tarvittaessa ja pitää siten stressinsä kurissa. Siten tunneälykäs ihminen myös osaa elää hetkessä ja ymmärtää oman jaksamisensa rajat.

Et anna muiden rajoittaa iloasi

Tunneälykäs ihminen on oman onnensa seppä, eikä anna muiden mielipiteiden vaikuttaa siihen, kuinka kokee asiat. Kun tunneälykäs ihminen kokee onnistumisen tunnetta, ei hän anna muiden huomioiden tai näkemysten vähentää tuota iloa.

Lue myös: Tunneälykkään naisen tuntomerkit: Onko sinulla vaikutusvaltaa toisiin ihmisiin?

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat