Kuva: Fotolia

Pian kuolevilta kysyttiin, mitä he katuvat eniten - 5 tärkeää elämänohjetta nousi esille

22.05.2017 21:45 - Senni Loikala

Saattohoidossa olleilta ihmisiltä kysyttiin, mitä asioita he katuivat eniten elämässään. Vastauksista koottiin elämänohjeita, jotka saattavat lisätä onnellisuuttasi.

Huffington Post uutisoi viidestä asiasta, joita ihmiset katuvat eniten kuolinvuoteellaan.

Katumusta herättäneet asiat perustuvat palliatiivisen hoidon parissa työskentelevän sairaanhoitajan Bronnie Waren keskusteluihin saattohoidossa olleiden ihmisten kanssa. Näillä henkilöillä on ollut elinaikaa keskimäärin kolmesta kuukaudesta vuoteen.

Warella on ollut tapana kysyä asiakkailtaan, mitkä asiat heidän elämässään ovat aiheuttaneet heille katumusta. Katso alta, millaisia elämänohjeita keskusteluiden pohjalta nousi esille.

Ohje 1: Vietä aikaa läheistesi kanssa, vaikka voisit olla tienaamassa rahaa heille

Työnteko mielletään usein toki tärkeäksi osaksi elämää, mutta monet saattohoidossa olleet katuivat liiallisen työn paiskimisen kovaa hintaa.

Vaikka erittäin monet tekivät töitä ansaitakseen rahaa myös läheisilleen, kadutti heitä läheisten kanssa vietetyn yhteisen ajan vähyys. Raha ei korvaa yhteisiä kokemuksia ja arjen kauniita hetkiä.

Ohje 2: Kerro rohkeasti tunteistasi, vaikka pelkäisit seurauksia

Saattohoidossa olleiden henkilöiden kertomuksista selvisi, että monia kadutti tunteidensa patoaminen sisälleen.

Monet oppivat jo varhain piilottamaan todelliset tunteensa ja kontrolloimaan tiukasti tunne-elämäänsä, mutta usein tunteiden peittelyä läpi elämän aletaan katua kuoleman lähestyessä.

Näytä rohkeasti tunteesi, vaikka pelkäisit avoimuuden seurauksia, sillä muuten saatat estää itse itseäsi saavuttamasta tavoitteitasi. Kun uskallat puhua tunteistasi, olet väistämättä rehellinen. Yleensä se myös avaa ovia eteenpäin elämässä.

Ohje 3: Sovi tapaaminen ystäväsi kanssa, vaikka sinulla olisi kiire

Erittäin monet ajautuvat arjessaan kiireen ohjailemaan oravanpyörään. Sen rataksilla juostessa moni tekee valintoja, jotka saattavat kaduttaa kuolinvuoteella. Ihmisten kertomuksista selvisi, että monia kadutti kiireiden takia hiipuneet ystävyyssuhteet.

Vaikka ystäville voi olla stressaavaa löytää aikaa muutenkin tiukasta aikataulusta, kannattaa ystävyyden eteen tehdä töitä - tuovathan ystävät usein uusia näkökulmia ja yhteenkuuluvuuden tunnetta eri tavalla, kuin missään muissa ihmissuhteissa.

Ohje 4: Nauti elämän iloisista asioista, vaikka sinulla olisi vaikeaa

Kaikki ihmiset kokevat elämässään vastoinkäymisiä ja menetyksiä, mutta kipeisiin ja rankkoihin kokemuksiin reagoiminen on omissa käsissäsi. Loputtomalta tuntuva kärsimys on usein valintakysymys, sillä pystyt itse vaikuttamaan kokemasi ilon ja onnen määrään.

Tämä ei tarkoita, että sureminen olisi kielletty ja että kaikki kipeät tunteet pitäisi lakaista maton alle.

Tärkeää on, että opettelet huomaamaan elämän kauniit puolet myös stressaantuneena tai vaikeina aikoina. Anna itsellesi aina oikeus tuntea myös onnea.

Ohje 5: Valitse se, mikä tuntuu oikealta, vaikka sinua vastustettaisiin

Monia saattohoidossa olleita ihmisiä kadutti, että he olivat antaneet liian suuren painoarvon muiden mielipiteille. Tämä oli ohjaillut heidän elämäänsä suuntiin, jotka eivät tuntuneet omilta.

Usein eläminen muiden ehdoilla johtaa tilanteeseen, jossa ihminen katuu jälkeenpäin esimerkiksi opiskelu- ja uravalintaansa. Muiden takia tehdyt valinnat voivat saada ihmisen jopa menettämään moraalinsa ja lipsumaan omista arvoistaan.

Älä mieti liikaa, miltä näytät muiden silmissä, vaan pysy rehellisenä itsellesi ja niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin - muista luottaa sydämesi ääneen.

Lisää onnellisuuttasi käytännön niksillä! Katso ohjeet onnellisuuspurkin pitämiseen täältä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat