Kuva: Fotolia

Lapsiperheessä ero on raastava tilanne: Konkreettiset keinot auttavat eteenpäin

18.07.2017 13:45 - Tiina Svensk

Erotilanne on vaikea kohdata, mutta mitä tehdä, kun mukana on myös lapsi?

Jokainen ero on täysin omanlaisensa prosessi, olipa kyseessä sitten parisuhteen tai avioliiton päättäminen. Prosessista haastavamman tekee mahdolliset yhteiset lapset, tai lapset, jotka toisen mukana ovat uusperheeseen tulleet.

Ihmissuhteisiin keskittynyt sivusta Your Tango jakoi viisi vinkkiä kaikille lapsiperheille, jotka ovat eron edessä:

1. Älä panikoi: Ero on suuri ja vaikea askel myös lapsille, ja se voi herättää heissä paljon pelon ja ahdistuksen tunteita. Älä kuitenkaan panikoi, vaan käykää asiat läpi yhdessä. Voit itsekin näyttää, että myös sinä olet surullinen ja ajoittain neuvoton tilanteessa. Haluat varmasti suojella lapsia vaikeilta tilanteilta, mutta anna heidän nähdä myös sinun aitoja tunteita ja reaktioita.

2. Vietä aikaa vain sellaisten ihmisten kanssa, jotka tukevat sinua: Kun lapsi reissaa kahden kodin välillä, voit tuntea syyllisyyttä tilanteesta. Et tarvitse kritiikkiä ulkopuolisilta, sillä he eivät kuitenkaan tiedä koko kuviota, mikä johti lopulliseen tilanteeseen. Vietä aikaa vain sellaisten ihmisten kanssa, jotka tukevat sinua ja teidän päätöksiänne.

3. Keskity itseesi: Monella on varmasti neuvoja siihen, miten tilanteessa tulisi kuitenkin toimia. Luota kuitenkin siihen, että sinä tiedät parhaiten. Älä vertaile omaa erotilannetta toisten perhetilanteeseen, ja hyväksy kaikki tunteesi: myös syyllisyyden tunteet.

4. Keskity lapsiin: Lapsesi tietää tasan tarkkaan, mitä oikein on meneillään. He ovat kuulleet riitojanne ja nähneet, kuinka käytöksenne muuttuu toisianne kohtaan. Anna heille siis aikaa. Vakuuta heille, ettei heidän tärkeytensä muutu lainkaan uuden tilanteen myötä.

5. Kun mokaat, pyydä anteeksi: Jokainen meistä mokaa ajoittain, se on täysin inhimillistä. Niin kamalalta kuin ajatus tuntuukin, mokaaminen on erittäin tarpeellista ja tärkeää. Jos ja kun mokaat, muista kuitenkin pyytää anteeksi lapsiltasi. Samalla annat heille myös hyvän esimerkin siitä, kuinka käyttäytyä ongelmatilanteissa.

Lue myös: Mietitkö eroa? Kysy itseltäsi ensin kahdeksan kysymystä

Lue myös: Ero ei ole maailmanloppu - käännä menetys uudeksi aluksi

Lue myös: Harkitsetko eroa? Kysy itseltäsi tärkeät kysymykset ennen päätöstä

Lähde: Your Tango

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat