Kuva: Shutterstock

Onko parisuhteessa tärkeämpää luottamus vai rakkaus? Asiantuntijat kertovat

13.06.2018 20:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Luottamus muodostaa asiantuntijoiden mukaan perustan rakkaudelle.

Jos ihmisiltä kysytään, mikä on parisuhteessa tärkeintä, vastauksissa toistuu kaksi asiaa: luottamus ja rakkaus. Suhteessa halutaan kokea suuria tunteita, mutta yhteiselolta etsitään myös turvallisuudentunnetta ja luottamusta siihen, että toinen pysyy rinnalla sekä hyvinä että huonoina aikoina. Jos kuitenkin pitäisi valita, kumpi näistä kahdesta on tärkeämpi tekijä onnistuneen parisuhteen kannalta? Elite Daily kysyi asiaa asiantuntijoilta.

1. Rakkaus ilman luottamusta tekee itsekkääksi

Psykologi ja kirjailija Jennifer Rhodes on sitä mieltä, että pelkkä rakkaus ei ole koskaan tarpeeksi. Hänen mielestään luottamus on tärkeää siksi, että pelkkä rakkauden tunne saa ihmiset ajattelemaan itsekkäästi. Luottamuksellisessa suhteessa kunnioitetaan myös kumppanin arvoja ja tarpeita.

- Rakkaus on tunne, ja biokemia vaikuttaa siihen voimakkaasti. Jos ei ole oikeasti avoin todelliselle parisuhteelle, päätyy todennäköisesti tekemään itsekkäitä valintoja, vaikka rakastaisikin kumppaniaan, Rhodes perustelee.

Rhodesin mielestä luottamus syntyy luonnollisena seurauksena siitä, että haluaa vain parasta kumppanilleen.

2. Luottamus on rakkautta pysyvämpää

Rakkaus on häilyvää, kun taas luottamus on parhaimmillaan pysyvää. Rakkauden tunteet vaihtelevat jokaisessa suhteessa, ja on luonnollista, että tietyssä vaiheessa suhteessa tulee tunteellisesti ”kuivia kausia”. Kun suhteessa vallitsee luottamus, tällainen tunteiden vaihtelu ei muodostu kriisiksi suhteessa, sillä molemmilla osapuolilla on luottamus siihen, että he pysyvät yhdessä tunteiden muutoksista huolimatta.

- Sinulla voi olla voimakkaita tunteita jotakuta kohtaan, voit kokea himoa ja voit muodostaa tunnesiteitä johonkuhun, mutta jotta parisuhde todella toimii, sinun täytyy pistää luottamus kaiken muun edelle, sanoo rakkauteen ja parisuhteisiin erikoistuvan Dates & mates -podcastin pitäjä Damona Hoffman.

(kuva: Shutterstock)

3. Rakkaus kuolee, jos luottamusta ei ole

Luottamus on rakkauden perusta. Se mahdollistaa rakkauden kasvamisen, kun taas ilman luottamusta rakkaus hiipuu.

- Kun luottamusta ei ole, parisuhde kärsii etkä pysty rakastamaan toista pyyteettömästi, kertoo nettideittailuasiantuntija Julie Spira.

Vaikka luottamus voidaankin nähdä rakkautta tärkeämpänä, todellisuudessa parisuhde toimii vain, jos siinä on molemmat elementit mukana.

- Nämä kaksi ovat hyvin läheisesti yhteydessä toisiinsa, etkä voi todella rakastaa ketään, johon et luota. Voit kyllä luottaa johonkuhun, johon et ole rakastunut, mutta sitten tämä henkilö ei ole sellainen, jonka kanssa haluaisit romanttisen suhteen, Spira sanoo.

Lue myös: Millä tavalla rakastuminen vaikuttaa ajatteluumme? 5 merkittävää muutosta

Lähde: Elite Daily

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 13.6.2018.

Kilpailut

Uusimmat