Kuva: Shutterstock

Millä tavalla rakastuminen vaikuttaa ajatteluumme? 5 merkittävää muutosta

10.06.2018 20:15 - Emmi Moilanen

Rakastuneena olo tuntuu turvalliselta, eivätkä negatiiviset ajatukset valtaa mieltä yhtä herkästi kuin aikaisemmin.

Rakastuneena olo tuntuu onnelliselta ja jopa siltä, kuin olisi koukussa omaan kumppaniinsa. Useat tutkimukset ovatkin osoittaneet vaaleanpunaisten tunteiden tuovan useita erilaisia positiivisia vaikutuksia elämäämme. Your Tango -sivusto kokosi yhteen myös muutokset, jotka aivoissamme tutkitusti tapahtuu rakkauden myötä.

Alat ajatella monikkona ja mielenterveytesi kohenee

Parisuhteessa kyse ei ole enää vain sinusta itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi. Kun rakastut, myös aivosi tiedostavat tämän muutoksen automaattisesti. Your Tangon artikkelissa kerrotaan tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan monikkomuotoa käyttävät henkilöt kärsivät vähemmän masennuksesta verrattuna yksikössä ajatteleviin henkilöihin.

Kriittisyys laskee

Tutkijat ovat selvittäneet aivojen magneettikuvien avulla, että rakastuneena olemme vähemmän tuomitsevia, skeptisiä sekä kriittisiä kumppaniamme kohtaan. Tämä perustuu aivojen etuotsalohkon kuoren toiminnan muutokseen, ja etuotsalohkon alue onkin vastuussa muun muassa arvostelukyvystämme.

Stressaat vähemmän

Terve ja tasapainoinen parisuhde vaikuttaa aivotoimintaamme positiivisesti. Jo pelkkä kumppanin koskettaminen laskee verenpainetta ja stressiä, sekä voi helpottaa fyysisiä kipuja.

Hehkut onnellisuutta

Your Tangon artikkelissa kerrotaan myös tutkimuksesta, jonka mukaan pelkästään puolison kuvan näkeminen voi saada hehkumaan onnesta.

Tutkimukseen osallistuneet pariskunnat kuvailivat olevansa korviaan myöten rakastuneita ja tutkijoille selvisi, että jo pelkän kuvan näkemisen perusteella koehenkilöiden aivojen palkitsemisjärjestelmä aktivoitui ja he kokivat mielihyvää.

Olosi tuntuu turvallisemmalta

Luottamus on yksi tasapainoisen parisuhteen tärkeimmistä kulmakivistä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että rakastuneena aivomme eivät välitä yhtä herkästi pelon ja negatiivisuuden tunteita kuin aikaisemmin.

Lue myös: Mistä löydät elämäsi rakkauden? Horoskooppimerkkisi kertoo

Lue myös: Mitä rakkaus on? Seikat, joihin jokainen rakastunut voi samaistua

Lue myös: Kehonkieli kertoo rakkaudesta - asiantuntija kertoo, kuinka tunnistat pienetkin merkit

Lähde: Your Tango

Kilpailut

Uusimmat