Kuva: Shutterstock

Valon ja Oivan elämä sai traagisen alun 11 vuotta sitten: "Kuolema oli jatkuvasti lähellä"

15.09.2019 19:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Oivan ja Valon tarina kuultiin ensimmäisen kerran vuosi sitten Elämä Lapselle -konsertin yhteydessä.

Suomalainen Kati synnytti 11 vuotta sitten kaksoispojat, Oivan ja Valon. Tilanne oli kuitenkin karmiva, sillä pojilla oli vain 30 prosentin todennäköisyys jäädä hengiin. Kati kertoi Elämä Lapselle -konsertin takatilassa Voice.fi:lle, mitä 11 vuotta sitten oikein tapahtui. 

- Tilanne oli sellainen, että odotin kaksosia ja heillä oli yhteinen istukka. Sitten kävi niin, että toinen sikiö luovutti omaa vertansa istukan kautta toiselle. Se on todella paha tilanne, sillä siinä ei ole kovinkaan hyvät mahdollisuudet jäädä henkiin. Tämä huomattiin raskausviikolla 25 ja viikolla 27 heidät leikattiin ulos ja tilanne oli epävakaa. Silloinkin kuolema oli jatkuvasti lähellä, Kati kertoo ja jatkaa:

- Kun pojat otettiin ulos, olivat he paljon huonommassa kunnossa kuin oletettiin. He olivat  oletettua epäkehittyneempiä ja todella sairaita. Molemmilla tuli laajat aivoverenvuodot, keuhkoverenvuodot ja heille tehtiin useita leikkauksia. Koko ajan oli pelko, että miten pitkään heitä voidaan hoitaa.

Katia suretti, kun lääkärit eivät osanneet antaa suoria vastauksia tulevaisuudesta.

- Onneksi kävi niin, että molemmat jäivät henkiin. Sitä mietti todella paljon, että miltä tulevaisuus näyttää, eivätkä lääkärit voineet oikein antaa vastauksia. He sanoivat, että vasta 20-vuotiaina lapsista näkee, että kuinka asiat ovat vaikuttaneet.

Arki

Arki oli perheellä aluksi hyvin vaikeaa. Kati kertoo, että elämää täytyi elää päivä kerrallaan.

- Arkemme oli todella rankkaa. Oli syömishäiriöitä ja oksentelua, ja esimerkiksi kun heitä silitti kasvoista, niin he oksensivat, koska keho oli niin herkkä. Menimme kuitenkin päivä kerrallaan.

- Pojat oppivat puhumaan 3-vuotiaina ja se oli mieletön juttu. He oppivat myös kävelemään 2,5-vuotiaina. Osasimme iloita pienistä asioista, kuten siitä, että lapsi osaa kannatella omaa päätään. Kaikille tämä ei ole niin iso juttu, mutta me olemme harjoittellet noita asioita paljon ja siksi se tuntui niin hienolta.

Oivan ja Valon ollessa 6-vuotiaita, lääkärit antoivat iloisia uutisia.

- 6-vuotiaana selvisi, että pojat ovat nyt älyllisesti ikäisensä tasolla. Se uutinen tuntui upealta kaiken tämän jälkeen, Kati sanoo ja kertoo perheen nykypäivän arjesta:

- Pojat ovat normaaleja villejä poikia ja koulu menee tosi hyvin. Tietenkin heillä on omia haasteitaan, mutta olemme esimerkiksi löytäneet lumilautailun, jossa pojat voivat mennä täysin samaa vauhtia muiden kanssa. Toinen rakas harrastus heille on karting.

- Käymme kaiken muun ohella paljon sairaalassa tutkimuksissa ja fysioterapioissa. Olen todella onnellinen, että pojat voivat nyt elää kuitenkin elämäänsä.

Oivan ja Valon haaveammatit

Katin mukana haastattelussa olivat myös kyseiset kaksoispojat. Kaksikko muun muassa hehkutti tubettajien tapaamista Elämä lapselle -konsertin backstagella.

- Saimme tavata Roni Backin ja Miska MH:n! pojat iloitsevat.

Lapset kertoivat haastattelussa myös tulevaisuuden haaveammattinsa.

- IT-insinööri sekä ammattipelaaja, Oiva paljastaa.

- IT-insinööri on minulla myös, mutta suurin unelma olisi tulla formulakuskiksi! Valo sanoo hymyillen.

Kaksikon elämään mahtuu paljon harrastuksia:

- Leikimme paljon, pelaamme jalkapalloa, lumilautailemme talvisin ja vietämme aikaa ystäviemme kanssa. Liikuntavamma ei rajoita meitä kuin vähän, koska Kummit ovat auttaneet meitä todella paljon. Emme olisi selvinneet ilman sitä apua. Joudumme käymään paljon lääkärissä, mutta ei se meitä haittaa. Se on vain tutkimista.

Oivan ja Valon tarina kuultiin vuosi sitten Elämä Lapselle -konsertin yhteydessä. Voit katsoa videon alta.

Jos video ei näy, katso se tästä.

Lue myös: Isänä viihtyvä Elastinen: "Asiat ovat saaneet erilaiset mittasuhteet"

Kilpailut

Uusimmat