Muuttamassa yhteen? Selvitä ensin nämä viisi asiaa

23.08.2012 17:15 - Eeva Rajala

Yllättävän moni pari eroaa vain vuoden jälkeen siitä, kun ovat muuttaneet saman katon alle. Samalla, kun yhteen muuttaminen on askel eteenpäin suhteessa, se tuo samalla onnellistenkin parien yhteiseloon jännitteitä.x

Jos haluat onnellisen - ja pitkän - yhteiselon kumppanisi kanssa saman katon alla, kannattaa muutama asia selvittää ennen yhteen muuttoa. Huffington Post listasi viisi asiaa, jotka kannattaa itseltä kysyä ennen muuttolaatikoiden tilaamista.

1) Haluanko oikeasti tehdä tämän?
Kannattaa puntaroida ajan kanssa, oletko valmis muuttamaan toisen kanssa yhteen. On ihan hyväksyttävää, jos pelottaa. Kyseessä on kuitenkin suuri muutos. Jos tunnet, että olet ahdistettuna nurkkaan ja päätös pitää tehdä heti tai et vain näe suhteen pitkää tulevaisuutta, kerro asiasta toiselle osapuolella. On paljon helpompi päättää suhde ennen kuin vuokrasopimuksessa on nimet alla.

2) Viekö tämä päätös suhdettamme eteenpäin?
Yksi yleisimmistä eron syistä on se, että yhteen muuttaneilla ihmisillä on erilaiset odotukset tulevasta ja omasta elämästään, mihin suuntaan suhde menee ja millä vauhdilla. Yhdessä asuminen voi olla hauskaa ja seikkailukin, jos kumpikin on samalla aaltopituudella. Kannattaa myös muistaa, että yhteen muuttaminen ei välttämättä tarkoita lasten hankkimista tai avioliittoa. Jos suhteenne toimii avoliittona, ettekä kaipaa lapsiperheen arkea, on täysin hyväksyttyä asua vain kaksin. Kunhan tosissaan olette täysin samalla sivulla kaikista asioista.

3) Onko meillä hauskaa yhdessä?
Tuntuuko siltä, että paras kaveri olisi tullut yökylään? Eikä kukaan ole valvomassa. On myös hyvä merkki, jos päivällä jo odotat iltaa ja toisen näkemistä, ja toisen kanssa olemista. Avoliitossa toinen henkilö ei ole sama kuin yliopistoaikainen kämppäkaveri, jonka kanssa ei välttämättä tarvitse viettää aikaa lainkaan. Avoliitossa teitä on kaksi, joiden pitäisi pitää toistenne seurasta 24 tuntia vuorokaudessa, vaikka vähän aina riitelisittekin välillä. Voi olla, että ensimmäisessä yhteisessä asunnossa teillä on vain yksi huone käytettävissänne. Siinä tapauksessa kannattaa olla täysin varma, että juuri kyseinen henkilö on se, jonka kanssa haluat jakaa ahtaat neliöt.

4) Ovatko elämäntyylille samanlaiset?
Monet parisuhteet muodostuvat henkilöistä, joilla on täysin eri ystävät, mielenkiinnon kohteet, persoonallisuudet ja tavat. Nämä erot tuntuvat pieniltä, kun asutte erillänne, mutta niistä voi tulla suuriakin ongelmia yhteiselon aikana. Jos esimerkiksi itse odotat viettäväsi elokuvailtaa, mutta kumppanisi haluaakin lähteä kavereiden kanssa oluelle lähibaariin, saattaa tämä koitua ongelmaksi jossain vaiheessa - jos ei osaa tehdä kompromisseja. Pariskuntien kannattaa sopia yhdessä joitain omia sääntöjä ennen yhteen muuttamista.

5) Onko tämä taloudellisesti hyvä idea kummallekin?
Rahahuolet eivät pitäisi olla syynä yhteen muuttamiselle. Tosin yhteen ei kannata muuttaa myöskään siinä vaiheessa, jos se synnyttää lisää rahahuolia. Jos kumppaneilla on aivan erilaiset tulot ja toiselle tulisi esimerkiksi vuokran maksu vaikeaksi, tai jos yhteen muuttaminen ja isomman asunnon hankkiminen nostaa vuokraa niin paljon, että se tuntuu pahalta kummastakin, kannattaa yhteen muuttamista vielä hidastella. Kannattaa puhua raha-asiat täysin selväksi ennen saman katon alle muuttamista.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat