IL: Ihana, kamala anoppi - holhoava äiti voi pahimmillaan aiheuttaa eron

12.10.2013 09:15 - Katariina Näreaho

Mitä tehdä, kun puolison ja tämän äidin välinen napanuora ei katkeakaan aikuisiällä? Iltalehti kokosi tarinoita appivanhemmista.

Iltalehden haastattelema psykoterapeutti ja perheterapeutti Mikko Tervonen kertoo, että terapiaistunnoissa anoppi nousee hyvin usein puheenaiheeksi tavalla tai toisella. Yleensä ongelmana on äiti, joka ei halua päästää irti lapsestaan.

- Ikävintä on, jos tilanne kiristyy niin paljon, että lapsi joutuu valitsemaan äidin ja puolisonsa välillä. Äiti on lapsuuden primäärisuhde, josta pitää luopua. Puoliso on sen sijaan aikuisiän tärkein ihmissuhde, joka on asetettava aina etusijalle, Tervonen kertoo, ja lisää, että lapsen ja äidin suhteen tulisi aikuisiän kynnyksellä katketa, tai ainakin löystyä merkittävästi.

Iltalehden lukijoiden kertomista anoppi-kokemuksista paistaa vahvasti läpi etenkin holhous. Anoppit soittelee ja utelee muun muassa raha- ja työasioista sekä lastenhoidosta.

- Joskus hän on jopa soittanut ennen lomareissua ja kysellyt, ollaanko pakattu kaikki tarvittavat tavarat matkalle, eräs lukijoista kertoo.

Pahimmillaan appivanhemman rooli on osoittautunut liian dominoivaksi tai aiheuttanut pariskunnalle eron. Yksi lukijoista kertoo huonontuneista väleistään appiukkoonsa, joka olisi halunnut vaihtaa lastenlastensa nimet haluamiinsa.

Toinen lukija painii asumisjärjestelyiden kanssa: puolison äiti on saanut ikuisen asumisoikuden perheen kotiin. Tyrannin sana on laki, eikä huonekalujakaan saa siirtää ilman anopin lupaa.

Kolmannen anoppi tunkeutuu jopa lomamatkoille mukaan.

- Mihinkään emme pääse perheen kesken, vaan reissuille tulee aina anoppi mukaan, eräs perheenäiti kertoo.

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat