Katsokaa elokuvia – pysytte pidempään yhdessä

04.02.2014 22:15 - Linda Arponen

Tutkimuksen mukaan elokuvien katselu voi olla yhtä tehokasta kuin parisuhdeterapia.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan elokuvien katselusta oman puolison kanssa voi olla hyötyä parisuhteelle.

Tulosten mukaan ne pariskunnat, jotka katsovat parisuhteita käsitteleviä elokuvia yhdessä ja keskustelevat niistä sen jälkeen, eroavat puolet pienemmällä todennäköisyydellä kolmen vuoden sisällä kuin ne parit, jotka eivät elokuvia katsele.

Elokuvista keskustelu liittyy olennaisesti suhteen kestävyyteen, sillä tutkimuksen mukaan elokuvien parisuhteista keskustelu voi suojella eroamiselta jopa yhtä tehokkaasti kuin parisuhdeterapia.

Tutkimuksessa oli mukana 200 vastanainutta paria, jotka jaettiin satunnaisesti kolmeen erilaiseen parisuhdeterapiaryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä harjoiteltiin ristiriitatilanteiden hallintaa, toisessa myötätuntoa ja hyväksyntää ja kolmannessa parisuhdetietoisuutta elokuvien kautta. Kolmannessa ryhmässä katsottiin viikon sisällä yksi elokuva, jonka jälkeen sen parisuhteista keskusteltiin kysymysten voimin.

Elokuvista keskustelu todettiin yhtä tehokkaaksi kuin perinteisemmät parisuhdeterapian muodot. Kaikki vaihtoehdot pienensivät eron todennäköisyyttä kolmen vuoden sisällä puoleen, mutta elokuvien katselu vei puolet vähemmän aikaa kuin toiset terapiamuodot.

Näin ollen parisuhde-elokuvat voivat olla nopeampi ja mukavampi tapa hoitaa suhdetta kuin terapia. Elokuvien ei tarvitse olla edes haastavia ja vakavia, myös romanttiset komediat käyvät.

Tutkimuksen toinen kirjoittaja, psykologian professori Ronald Rogge Rochesterin yliopistosta on sitä mieltä, että kaikki pariskunnat voivat hyötyä näistä tuloksista. Tämän vuoksi hän kirjoitti tutkimuksessa käytetyistä elokuvista listan internetiin nähtäväksi. Voit lukea listan täältä. Mukana on myös kysymyksiä, joiden pohjalta parit voivat elokuvista keskustella.

Listaa ja kysymyksiä ei kuitenkaan tarvitse noudattaa orjallisesti ja suorittaa kuten kotitehtäviä. Roggen mukaan tärkeintä on, että elokuvista ylipäätään keskustelee, edes kerran vuodessa. Jo se voi auttaa vahvistamaan suhdetta.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat