Vältä eromokat: Vinkit jättäjälle ja jätetylle

24.02.2014 19:45 - Heli Thoren

Rehellisyys ja rohkeus ovat jättäjän tärkeimmät piirteet. Jätetyn tulee muistaa välttää ylilyöntejä ja muistaa oma arvonsa.

Parisuhteen loppu on aina kipeä paikka, loppuu se sitten miten tahansa. On kuitenkin muutamia erosyntejä, joihin ei saa sortua missään tilanteessa.

Jättäjä, muista nämä:

Unohda puhelin ja sosiaalinen media

Klassinen eromoka on se, että jätät rakkaansa puhelimitse. Se on sallittua ainoastaan kaukosuhteessa, jos toinen ei pysty odottamaan toisen näkemistä kasvotusten. Vielä karmivampia ovat tekstiviesti- sähköposti tai Facebook-erot. Vaikka toisen jättäminen on kamalaa, se pitää pystyä tekemään kasvotusten.

Älä valehtele isommissa asioissa

Jos olet rakastunut toiseen, kerro se rehellisesti. Moni yrittää viilata linssiin ex-rakastaan eron hetkellä esimerkiksi häpeän vuoksi, mutta valheilla on lyhyet jäljet. Jos valhe paljastuu, alkaa ex-kumppanin eron käsittely jälleen alusta. Teet teille molemmille palveluksen, jos olet rehellinen suurien linjojen suhteen. Sen sijaan pienet valkoiset valheet voivat joissain tilanteissa olla sallittuja (lue: seuraava kohta).

Valkoiset valheet erikoistilanteissa sallittuja

Moni ajattelee, että rehellisyys maailman perii ja tavallaan se on tottakin. Eron koittaessa, on jätettävää osapuolta syytä kuitenkin kohdella hellästi. Jos eron syynä on ärsyttävä luonne tai vaikkapa jokin pinnallinen seikka, ovat valkoiset valheet sallittuja. Sano ennemmin: en pysty juuri nyt suhteeseen kuin, että sinun lihominen on syynä eroon. Näin jätetty ei joudu sukeltamaan itsetuntonsa kanssa pohjamutiin, vaan riittää, että hän työstää suhteen päättymisen.

Uskalla jättää

Toiset ahdistuvat kumppanin jättämisestä niin paljon, etteivät saa sanottua totuutta. Pahinta on roikottaa toista epätietoisuudessa, vaikka usein kumppanikin aavistaa jo, mitä saattaa olla tekeillä. Jättäjän velvollisuus on olla rohkea ja rehellinen.

Jätetty muista nämä:

Älä suutu läheisille

Eropäätös oli ex-rakkaasi, ja hänen perheensä, ystävänsä tai työtoverinsa eivät ole siihen syypäitä. Älä siis pura vihaasi, suruasi tai kiukkuasi heihin. Se ei ole reilua ketään kohtaan ja siinä pahennat samalla myös omaa oloasi.

Älä sorru haukkumaan

Ex-kumppanisi teki sinulle kenties kurjasti tai vähintäänkin särki sydämesi. Vaikka sisälläsi olisi paljon harmia ja vihaa, älä sorru purkamaan sitä haukkumalla eksääsi. Särje astioita, käy vihaisella juoksulenkillä tai huuda kotona niin kovaa kuin pystyt. Älä kuitenkaan pura vihaasi puhumalla pahaa ex-kullastasi. Samalla vain kasvatat pahaa oloasi.

Anna aikaa ja muista arvosi

Muista, että ero sattuu, mutta se on vain elämää. Lukuisat ja lukuisat ihmiset ovat eronneet aikaisemminkin ja selvinneet siitä. Anna itsellesi aikaa surra, vihata tai olla alakuloinen. Tee asioita itsesi hyväksi ja pyri muistamaan oma arvosi. Tämä klisee on totta: Rakasta ensin itseäsi, sitten voit sukeltaa uuteen suhteeseen. Uusi rakkaus odottaa sinua takuulla.

Kilpailut

Uusimmat