Kättelyyn on olemassa hyödyllinen etiketti - hallitsetko sen?

30.10.2014 18:40 - Senni Loikala

Kun tilanne on yhtään virallisempi, kannattaa tietyt asiat kättelemisestä olla hanskassa. Yksi näistä jutteleminen kättelyn aikana, sillä kädenpuristus hiljaisuuden vallitessa voi luoda oudon tunnelman.

Esittele itsesi ennen kättelyä

Ennen kuin ojennat kätesi, esittele itsesi. Jos kättelet sanomatta mitään, saatat tahtomattasi antaa itsestäsi hermostuneen tai jopa aggressiivisen vaikutelman. Kättely ei saisi korvata puhumista.

Pidä kättely lyhyenä

Ainakin virallisissa yhteyksissä kättely kannattaa pitää lyhyenä ja ytimekkäänä. Jos kädenpuristus kestää kauemmin kuin kolme tai neljä sekuntia, voi toinen osapuoli tuntea olonsa vaivaantuneeksi.

Varo liiallista voimaperäisyyttä

Kannattaa kätellä niin, että vain kätesi kyynärpäästä alaspäin liikkuu. Jos nimittäin vispaat kättä kovin voimaperäisesti olkapäästäsi lähtien, saattaa vastapuoli saada sinusta jopa hyökkäävän vaikutelman. Kättelyn tulisi tapahtua suurin piirtein samalla voimakkuudella kuin avaisit ovenkahvan.

Vältä velttoa kädenpuristusta

Myöskään veltto kättely ei koskaan tee hyvää vaikutelmaa. Kevyt ja luonnollinen ote sen sijaan toimii parhaiten.

Tarjoa koko kämmenesi

Ystävyksillä saattaa olla monenlaisia tapoja kätellä ja tervehtiä toisiaan. Jotkut läpsäisevät käsiään yhteen tai koskettavat toista olkapäälle, mutta virallisissa yhteyksissä kannattaa luottaa perinteiseen kädenpuristukseen.

Yksi käsi riittää

Jotkut kättelevät kahdella kädellä, mistä tulee erityinen ja henkilökohtainen olo. Se ei kuitenkaan ole kaikista sopivaa vieraiden ihmisten kohdalla, sillä sitä voidaan pitää ylitsepursuavan ystävällisenä eleenä.

Älä reagoi käden hikisyyteen

Jos kättelet ihmistä, jonka kämmen on hikinen, ei kannata heti pyyhkiä kättään kättelyn päätyttyä. Se nolostuttaa toisen ja voi luoda välillenne turhan jännitteen. Pyyhi ja pese kätesi vasta myöhemmin.

Puhu kättelyn aikana

Kättelyn olisi sopivaa kestää kolmestä neljään sekuntiin niin, että liikutatte käsiänne kahdesta kolmeen kertaan edestakaisin. On hyvä pitää juttua yllä kättelyn aikana, sillä hiljaisuuden vallitessa kättely voi luoda turhan mielikuvan jostakin muusta.

Jatka tilannetta luonnollisesti

Jos kättelyn aikana tapahtuu jotakin erityistä, sekoat sanoissasi tai punastut huomattavasti, ei kannata antaa paniikille sijaa. Jatka tilannetta kertomalla jokin kohteliaisuus kättelemällesi henkilölle tai kysymällä jotakin toiselta tilanteessa olevalta ihmiseltä.

Lue myös: Varo löysää kädenpuristusta: Seuraukset voivat olla kohtalokkaat

Lähde: About

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat