Jos voisin antaa sinulle yhden ominaisuuden, ystäväni

14.02.2015 12:15 - Rea Tallgren

Rea Haverinen on Voicen uutistoimittaja ja kolumnisti, joka kirjoittaa ihmissuhteista ja -suhteettomuudesta sekä niiden lieveilmiöistä.

"Jos voisin antaa sinulle
yhden ominaisuuden,
antaisin kyvyn nähdä itsesi kuten minä sinut näen.
Silloin voisit huomata,
miten upea ihminen olet."

Siinä kaikessa lyhykäisyydessään tekstiviesti, jonka kilahdukseen heräsin aamulla. Tuo viesti sisältää mielestäni ystävyyden ytimen.

Ystävä ei ole sinun lihaasi ja vertasi. Biologian kantilta katsottuna yhteys välillänne on olematon, ja ystävyyden lanka ohut. Saatatte olla kuin ohukainen ja paksukainen, kuin ebony ja ivory - mutta sillä ei ole mitään väliä. Biologialla ei ole sijaa ystävyydessä - vain sydämillä on.

Oikeasti lanka, joka yhdistää ystävät toisiinsa, on usein paksumpi kuin sukulaisten välillä. Ystävä on perheenjäsen, jonka olet voinut valita. Ystävä on perheenjäsen, jonka valitset yhä uudestaan ja uudestaan.

Valitset hänet, kun soitat hänelle itkien ja huutaen ollessasi niin surullinen, ettet tiedä selviätkö huomiseen. Valitset hänet, kun kerrot hänelle ensimmäisenä kaikista, että raskaustestin tulos on positiivinen.

Ystävä on se, jonka kanssa pidät hauskaa, jonka kanssa istut kotonasi tekemättä mitään, jonka kanssa käyt lenkillä. Ystävä on se, jonka kanssa riitelet, jonka kanssa väittelet, ja jota ajoittain vihaat. Ystävä on se ärsyttävä tyyppi, jonka maneerit tekevät sinut hulluksi. 

Ystävä on se, jota ajattelet heti, kun elämässäsi on todella vaikeaa tai todella onnellista. Ystävä on se, joka tietää, mitä sinulle kuuluu - joskus myös silloin, kun et sitä haluaisi. Ystävä on se, jota ilman et selviäisi. 

Jokainen minun ystävistäni on upea ihminen. Mikään ei ystävänä tee minua niin surulliseksi kuin hetket, jolloin he eivät näe sitä itse. Siksi haluaisinkin omistaa tuon itse saamani viestin kaikille heille - ja kaikille teille.

Kun tunnet olevasi maailman rumin, huonoin, tyhmin, lihavin, yksinäisin ja surkein ilmestys, yritä muistaa se. Yritä muistaa, että joku näkee sinussa kaikkea muuta. Jollekin olet se, jonka hän on valinnut elämäänsä, jonka hän on valinnut perheeseensä.  

Jollekin olet upea ihminen. Ja sitä sinä olet, vaikket itse sitä aina muistaisikaan. 

Hyvää ystävänpäivää.

 

Rea Haverinen on The Voicen uutistoimittaja. Realle voit laittaa viestiä osoitteeseen rea.haverinen@voice.fi. Häntä voi seurata myös Instagramissa @reamarlena.

Aikaisemmat Suhteettomuusteoriat pääset lukemaan tästä.

Kilpailut

Uusimmat