Kuva: Fotolia

Sinulle, teinityttö raitiovaunussa

06.06.2015 12:15 - Rea Tallgren

Uutistoimittaja Rea Haverisen Suhteettomuusteoria-kolumnit käsittelevät kaikkea inhimillistä: ihmissuhteita ja -suhteettomuutta sekä ihmisyyttä yleensäkin.

Tulen töihin yleensä raitiovaunulla, joka kulkee suoraan asuntoni edestäni. Koska asun Helsingin Kalliossa, on raitiovaunu täynnä hyvin värikästä porukkaa.

Koska aamusporassa saattaa joutua todistamaan mitä tahansa huutelun ja oksentamisen väliltä, olen ottanut tavakseni kuunnella aina musiikkia koko työmatkani ajan. Tällä viikolla en kuitenkaan niin tehnyt, sillä kuulokkeeni olivat jääneet kotiin.

Jaahas, taas koko vaunu täynnä tympeän näköisiä aikuisia ja kovaäänisiä pissiksiä, oli ensireaktioni. Istuin jäykästi paikalleni teinityttöjen viereen ja katselin tiukasti ulos ikkunasta.

Koska minulla ei ollut kuulokkeita, en voinut olla kuulematta, mitä vieressäni keskusteltiin. Ja silloin sain kuulla jotain, mikä sai minut hymyilemään koko loppupäivän ajan.

Teinitytöt keskustelivat maailman median kuumimmasta puheenaiheesta, sukupuoltaan korjaavasta Caitlyn Jenneristä (entinen Bruce Jenner). Terästin kuuloani, ja päätin, että jos kuulen yhdenkin ennakkoluuloisen tai suvaitsemattoman kommentin, puutun keskusteluun. Sen sijaan sain todeta, että en olisi voinut olla enempää väärässä ennakkoluuloineni.

Toinen tytöistä kertoi ystävälleen metsästäneensä koko illan netistä kommentteja, jotka pilkkasit tai halveksivat Jennerin prosessia.

- Minä vastasin niistä jokaiseen, tyttö sanoi.

Aivan tuosta vain hän totesi asian. Hän kertoi ystävälleen kyseenalaistaneensa jokaisen ilkeän kommentin, jonka hän löysi netistä ja puolustaneensa Caitlyniä ja tämän oikeutta olla juuri sitä, mitä haluaa.

- Jotkut ihmiset vaan ovat niin ennakkoluuloisia ja typeriä, tytöt totesivat yhdestä suusta.

Sitten he jatkoivat juttua aivan muista aiheista.

Kumpikaan noista nuorista naisista ei arvannut, millaisen vaikutuksen he tekivät minuun.

Se, että nuorissa on tulevaisuus, ei yhtäkkiä vaikutakaan surulliselta asialta. Se, että tulevaisuus lepää tuollaisten rohkeiden, itsenäisten ja vahvojen nuorten harteilla, jotka uskaltavat avata suunsa ja puuttua epäoikeudenmukaisuuteen sitä nähdessään, tekee minut iloiseksi.

Joten sinulle, teinityttö raitiovaunussa. Kiitos. Kiitos siitä, että olet rohkea. Kiitos siitä, että uskallat avata suusi, kun näet vääryyttä.

Tulevaisuus on valoisa, jos jokainen on puoliksikaan yhtä rohkea kuin sinä.

Seuraa Rea Haverista Instagramissa @reamarlena.

Aikaisemmat Suhteettomuusteoria-kolumnit pääset lukemaan tästä

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat